lauantai 9. joulukuuta 2017

Vorschmack


Tein itsenäisyyspäivän aterialle pitkästä aikaa vorschmackia. Kaupasta löytyi edulliseen hintaan luomukaritsan jauhelihaa ja kotona odotteli paketti luomunaudan jauhelihaa. Siitä se ajatus vorschmackista sitten lähti. Useimmiten vorschmack tehdään lampaasta, mutta karitsakin käy hyvin. Itse olen tähän saakka tehnyt vorschmackista riistaversion peuran jauhelihasta. Siitäkin tulee hyvä vorschmack, koska peurassa on paljon makua. Vorschmackia voisi pitää hyvinkin arkisena ruokana. Onhan se jauhelihaa ja anjovista. Vorschmack on kuitenkin todella herkullista ja valmistus vie aikaa, joten juhlapöytäänkin se kelpaa mainiosti. Ainakin meillä.


Vorschmack

400 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
300 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
3 - 4 valkosipulin kynttä
100 g anjovista liemineen
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl konjakkia
3 - 4 dl vettä
suolaa
jauhettua valkopippuria

Kuumenna pannulla öljy ja ruskista jauhelihat erissä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pannulla pehmeiksi. Anna jauhelihan ja sipuleiden jäähtyä ja jauha sitten monitoimikoneessa yhdessä anjoviksen kanssa puolikarkeaksi seokseksi. Lisää seokseen anjoviksen liemi sekä tomaattipyre. Lisää vettä niin, että seoksesta tulee löysähköä massaa. Mausta massa konjakilla, valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kaada seos uunivuokaan. Kypsennä uunissa 150 asteessa vähintään kolme tuntia, mielellään vielä kauemmin kunnes massa sakenee niin, että sitä pystyy lusikalla muovailemaan. Sekoita seosta muutaman kerran kypsentämisen aikana, mutta anna lopuksi annoksiin tulla hyvä pinta. Tarjoile vorschmack perunamuusin tai uuniperunoiden, etikkasäilykkeiden sekä smetanan kera.


2 kommenttia:

  1. Ruoka jota ei pyöräytetä punaisessa minuutissa, mutta on se hyvää.
    Tuota oikeaa vorschmackia en ole koskaan tehnyt.
    Teen pikavorsmakkia vanhalla legendaaristen Makupalojen ohjeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ihan hetkessä valmista, mutta on sitten todella hyvää. Ja seuraavana päivänä melkein vaan paranee uudelleen lämmittäessä. Ei tämäkään ihan alkuperäinen vorschmack ole, kun on tehty jauhelihasta. Eikös alunperin ole tehty ihan kokolihasta paloittelemalla. Mutta hyvää tulee jauhelihallakin ja nopeuttaa valmistusta. Makupaloissa oli aikoinaan paljonkin hyviä ohjeita. Katsottua tuli lähes joka jakso.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-