keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Kaalikääryleet muffinivuoassa


Kun näin ensimmäistä kertaa Perinneruokaa Prkl - blogin muffinivuoassa tehdyt kaalikääryleet, päätyivät ne heti kokeilulistalle. Perinteisten kaalikääryleiden valmistaminen on aikaa vievää puuhaa, kun taas muffinivuoassa tehtyjä kutsuttiin 10 minuutin kaalikääryleiksi. Näissä kääryleissähän täytteen aineksia ei tarvitse ensin kypsentää, vaan kaikki ainekset vain sekoitetaan hyvin ja kaikki kypsyy uunissa. Lisäksi vielä kaalin lehtien käärimisvaiheen jäädessä pois, näiden kääryleiden teko piti olla helppoa kuin mikä. Vaikka näissä oikaistiin monessa kohtaa perinteisiin kaalikääryleisiin nähden, niin en nyt silti näitäkään uuniin saanut 10 minuutissa. Kyllä se kaalin lehtien irrottelu ja asettelu, sipulin kuoriminen ja hienontaminen, ainesten kaapista hakeminen, täytteen sekoittaminen ja kaalin lehtien täyttäminen pikkaisen enemmän aikaa vie. Ja vaikka lehtien käärimisvaihe jäi pois, ei näitäkään kääryleitä kovin helppo ollut käsitellä. Siis eihän nämä kypsentämättömät kurttukaalin lehdet totelleet yhtään! Vaikka leikkasin paksua ruotikohtaa ohuemmaksi, ei lehdet tahtoneet pysyä vuoan koloissa. Täytteen kanssa lehdet sai paremmin pysymään, mutta sitten taas lehdet pistivät vastaan, kun niitä koitti taittaa täytteen päälle. Ei auttanut muu kuin laittaa folio päälle ja toivoa, että tunnin päästä lehtiä saa muotoiltua paremmin, kun päälle sivelee vielä voi-siirappiseoksen. Ja saihan niitä paremmin, joten ei kannata tuhlata alussa turhaan aikaa lehtien asetteluun. Vaikken kokenut näiden kaalikääryleiden tekoa niin helpoksi kuin olisi voinut kuvitella, oli nämä silti paljon vaivattomampia ja nopeampia kuin perinteiseen tapaan tehdyt. Ja valmiit kaalikääryleet olivat meheviä. Jatkossa tulee varmasti tehtyä näitä nopeampia muffinivuoassa sekä myös edelleen niitä perinteisiä silloin, kun paremmin aika riittää.
 
Kaalikääryleet muffinivuoassa

1 kurttu- eli savoijinkaali
400 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
1 kananmuna
1/2 dl puuroriisiä
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 tl valkopippuria
1 tl meiramia
1 1/2 - 2 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia

Lisäksi:
25 g voita
2 rkl tummaa siirappia

Voitele muffinivuoka ja laita jokaiseen koloon kurttukaalin lehti. Paloittele loppu kaali kulhoon ja lisää mukaan jauheliha, hienonnettu sipuli, kananmuna, riisi, kerma ja vesi. Mausta seos valkopippurilla, meiramilla, suolalla ja siirapilla ja sekoita hyvin. Jaa täyte lusikalla kaalinlehdille ja nosta lehtien reunat päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa pellin päällä 175 asteessa n. 1 tunti. Ota folio pois ja voitele kaalikääryleet voi-siirappiseoksella. Paista vielä n. 30 min. 200 asteessa. Tarjoile kaalikääryleet puolukoiden kera.


6 kommenttia:

 1. Kerran kokeilin ja en tee toista kertaa. Minusta tuli kuivia ja kaalikin kärventyi mauttomaksi. Vuokien täyttäminen ei ollut mitään kivaa tai edes nopeaa hommaa, mieluiten rullaan ihan tavallisia kaalikääryleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole perinteisten voittanutta, vaikka eivät nämäkään meistä hassumpia olleet. Kaalikääryleiden nälässä näitä kyllä tekee, jos ei ehdi perinteisiä tekemään. Itsekin luulin näiden kääryleiden valmistuvan tosi helposti, mutta olihan tuossa lehtien kanssa taistelemista. Ensi kerralla sujunee jo paremmin, kun taittelee lehdet suosiolla vasta uunissa olon jälkeen. Nopeasti alkoi kyllä tuo kaalin pinta uunissa tummumaan, kun voitelun jälkeen vielä paistoi. Ei tule niin hyvä pinta kuin perinteisiin. Meheviä näistä kyllä meillä tuli. Paljon varmaan vaikuttaa täytteeseen käytetty jauheliha, kaalin määrä... Täytettä näissä on ehkä vähän turhankin paljon. Ensi kerralla en silppua enää koko loppukaalia mukaan.

   Poista
 2. En ole kokeillut kaalikääryleiden tekemistä muffinivuokaan.
  Jos kurttukaalin lehdet laittaa vuokaan ilman keittämistä, lopputulos on kuiva ja mauton. Keittäisin kurttukaalin ensin kokonaisena sen verran, että lehdet vähän laiskistuvat ja lehtisin sen pöydälle, sitten täyte ja nyytiksi. Valelisin kääryleitä vuoroin lihaliemellä, vuoroin kermalla ja siirappivedellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni keittäminen ei olisi pahaksi. Kaalin lehdet mehevöityisi ja olisi helpompi laittaa vuokaankin, jos sitä käyttää. Perinneruokaa Prkl -blogin ideana vain on tässä ollut, ettei mitään keitetä etukäteen, vaan kaikki raakana uuniin kypsymään. Kyllä parhaat kääryleet tulee perinteisellä tavalla, mutta näitäkin jatkossa teen, ehkä pienin muutoksin.

   Poista
 3. Haa, etsiskelinkin tänään kaalikääryleiden ohjetta! En ole koskaan tehnyt millään tavalla, enkä muista syöneenikään. Mukavuusalueen reunamilla liikutaan, mutta ainekset on jo ostettu :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen sitä ikäluokkaa, ettei kaalikääryleiltä ole voinut välttyä. Lapsena kääryleet ei niin herkkua olleet, mutta nykyään maistuvat.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-