maanantai 26. kesäkuuta 2017

Flank steak & bbq-kastike


Keskikesän juhla tuli ja meni, vaikka ilmojen puolesta tuntuu siltä, ettei kesä ole vielä edes kunnolla alkanut.  Juhannuksena meillä syötiin aika perinteisesti sitä samaa kuin muinakin juhannuksina, eli savustettiin ja grillattiin kalaa, lihaa ja kasviksia. Aatto meillä on aina kalapäivä, ja silloin savustettiin muikkuja sekä merilohifileitä. Lisäksi vielä varhaisperunoita voi-sipulikastikkeen kanssa sekä tuoresalaattia. Juhannuspäivänä grillattiin aatolta jääneet keitetyt perunat, maissia sekä padroneita lisukkeeksi naudan flank steakille. Aattoiltana muistin nukkumaan mennessä, että flank steak piti laittaa yöksi marinadiin. Niinpä nappasin Juomavinkki -sivustolta reseptin testattavaksi, kun itse ei enää jaksanut alkaa siihen aikaan omia marinadeja miettimään. Ohjeessa oli flank steakin seuraksi bbq-kastiketta, jota valmistin grillauspäivänä hyvissä ajoin valmiiksi. Punaviinipohjaisessa marinadissa marinoitu flank steak oli hyvää, bbq-kastike oli hyvää, mutta yhdessä ne vain eivät mielestämme hyvin toimineet. Bbq-kastike oli niin makeaa, että possun kanssa siitä saisi paljon toimivamman yhdistelmän. Kastiketta tuleekin ohjeella niin reilusti, että laitoin osan siitä pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa, kun grilliin päätyy porsasta. Ja seuraavan flank steakin nautimme taas chimichurrin kanssa, joka on takuuvarma makupari.


Flank steak & bbq-kastike

Flank steak:
400 g flank steak (naudan kuvetta)
1/2 dl punaviiniä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl kuivattua persiljaa

Bbq-kastike:
100 g voita
2 isoa sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 1/2 dl fariinisokeria
400 g tomaattimurskaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 tl juustokuminaa
1 rkl paprikajauhetta
yhden sitruunan mehu
1 rkl Worchester-kastiketta
10 tippaa smoked tabascoa

Valmista marinadi. Sekoita punaviini, hienonnetut valkosipulin kynnet, rypsiöljy, soijakastike ja kuivattu persilja keskenään. Lisää liha joukkoon ja anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa suojattuna. Valmista seuraavaksi bbq-kastike. Sulata voi kattilassa ja kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota sipulisilppua hetki ja lisää hienonnetut valkosipulin kynnet, fariinisokeri, tomaattimurska, mustapippuria myllystä, juustokumina, paprikajauhe, puristettu sitruunamehu, Worchester-kastike ja tabasco. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti. Tarkista maku. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Pyyhi ylimääräinen marinadi ja grillaa kovalla lämmöllä 4 - 5 minuuttia per puoli. Anna lihan vetäytyä foliossa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa flank steak ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa bbq-kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-