keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Stifado karitsasta


Meillä päin on harvoin lammasta tai karitsaa myynnissä. Tai jos on, niin hintakin on sitten useimmiten liian kova. Parhaiten lammasta on saatavilla tietenkin pääsiäisen aikaan, ja sen vuoksi lammasta meillä yleensä syödäänkin vain kerran vuodessa. Nyt viime viikolla K-kaupan tarjouslehdestä osui silmään ilmoitus karitsan patalihasta. Kilohinta vain 13,90 €, kun liha oli kaiken lisäksi tuoretta ja kotimaista. Karitsaahan oli sitten pakko lähteä ostamaan, kun kerrankin suht edullisesti sai. Siitä sitten lähdin miettimään isänpäivän ateriaa karitsan patalihoista, ja pitkän pohdiskelun jälkeen käytin lihat stifadoon. Stifado tehdään useimmiten naudasta, mutta voi siihen käyttää myöskin lammasta, tai vaikka jänistä. Yleensä stifado tehdään luuttomasta lihasta, karitsan patalihoissa oli hieman luita, mutta luut eivät ollenkaan haitanneet. Kun pata oli muhinut uunissa kolme tuntia, luut lähtivät lihoista ihan vain ottamalla päästä kiinni ja nyppäämällä. Ihan suupaloiksi patalihoja ei luiden takia saanut leikattua, mutta koitin leikata mahdollisimman pieniksi sen mukaan, mitä luut antoivat myöden. Karitsasta tehty stifado oli herkullista, ja jo paljon ennen padan valmistumista uunista leijaili ihanan mausteinen tuoksu. Luulenpa, että stifadoa tullaan tänä talvena syömään meillä kerran jos toisenkin. Vaikkei karitsaa ole aina saatavilla, niin tehdään sitten perinteisemmin naudasta.


Stifado karitsasta

n. 1 kg karitsan patalihaa
2 - 3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
500 g salottisipuleita
5 valkosipulin kynttä
1 prk laadukasta tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
1/2 dl punaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 kanelitankoa
2 - 3 laakerinlehteä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua maustepippuria
(hienonnettua persiljaa)

Paloittele patalihat reiluiksi paloiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja ruskista lihat. Siirrä lihat uunipataan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori salottisipulit ja ruskista kokonaisina pannulla. Siirrä sipulit uunipataan. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja laita pataan. Lisää pataan lopuksi tomaattimurska ja -pyre, punaviini, punaviinietikka, hunaja sekä mausteet. Laita kansi päälle ja hauduta stifadoa uunissa 175 asteessa vähintään 3 tuntia. Ripottele valmiin stifadon pinnalle halutessasi hienonnettua persiljaa ja tarjoile esim. riisin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-