tiistai 20. elokuuta 2013

Hölskytyskurkut


Koko kesän näytti hyvin pitkään siltä, ettei tänä vuonna pahemmin kasvihuonekurkkuja saada, koska taimia vaivasi sitkeästi härmä. Jaksoi ne kurkut sittenkin satoa tuottaa ja useampi pitkä kurkku nyt on keittiössä aina yhtä aikaa pyörinyt, ja tuoretta kurkkua on saanut syödä kyllästymiseen asti. Eilen otin kolme kurkkua käsittelyyni ja käsi meinasi jo vallan puutua, kun ihan vain puukolla siivutin kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Tein siis pitkästä aikaa hölskytyskurkkuja eli tillikurkkuja. Hölskytyskurkut lienevätkin lähes kaikille tuttuja jo lapsuudesta saakka. Yleensä käytän hölskytyskurkuissa väkiviinaetikkaa, mutta nyt tein hieman miedompia valkoviinietikalla. Hölskytyskurkut käyvät lisukkeeksi varsinkin kalaruoille. Leivän päälläkin kurkut maistuvat hyvältä, ja tulee siivuja popsittua välillä ihan sellaisenaan suoraan purkista.

Hölskytyskurkut

3 pitkää kasvihuonekurkkua
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

Leikkaa kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja laita siivut kannelliseen purkkiin. Lisää joukkoon suola, sulje kansi ja hölskyttele purkkia, kunnes kurkuista alkaa irrota nestettä ja siivut muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää purkkiin sokeri, valkoviinietikka sekä reilusti tilliä. Hölskyttele ainekset vielä sekaisin ja anna kurkkujen maustua viileässä.

15 kommenttia:

 1. Nää on niin hyviä!! En ole enää ollenkaan ostanut kotiin suolakurkkuja, vaan teen aina näitä.
  Sopivat erityisen hyvin mm. hampurilaisten ja hotdogien väliin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölskytyskurkut on hyviä, mutta silti talveksi pitää säilöä suolakurkkuja avomaankurkuista.:) Hyvin sopivat myös tuollaisten väliin täytteeksi ja eilen tulikin yhdessä jutussa myös näitä kurkkuja käytettyä.;)

   Poista
 2. Ihanaa kun on tuollainen kasvihuone! Nämä kurkut on ihan parhaita, sain tutulta niitä kasan ja ei mennyt kauaa kun ne oli jo syöty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on ihana ja unelmoin omasta jo pienestä lähtien. Itse kasvatetut kurkut ja tomaatit on kaikkein parhaimman makuisia, kun ovat saaneet kaikessa rauhassa kypsyä.:)

   Poista
 3. Varmaan tosi hyviä! Miten kauan tuollaiset valkoviinietikka-kurkut säilyvät? Meilläkin on kurkkuja puutarhassa, mutta en ole koskaan ajatellut niiden säilöntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ovat, ja noita ainesmääriä voi pikkaisen muutella omien mieltymysten mukaan ja kokeilla erilaisia etikoita.:) Hölskytyskurkut eivät valitettavasti taida säilyä kuin muutaman päivän. Säilömiseen pitää keittää mausteliemi ja kuumana kaataa kurkuille. Avomaankurkkuja onkin tullut jo säilöttyä talveksi useampi iso purkillinen.:)

   Poista
 4. Näitä en ole ikinä maistanut, enkä siis tehnytkään. Kuulostavat ihanilta! Kannattaakohan näitä tehdä kaupan kurkusta, jos haluaa tietää miltä nämä maistuvat??? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten sinun pitää ehdottomasti kurkkuja hölskytellä.:) Tottakai kaupankin kurkut käyvät, ja avomaankurkuistakin tulee tosi hyviä. Avomaankurkut kannattaa kuoria.;)

   Poista
 5. Tuttuja on,meillä oli noita lapsuudessa,tosin emme kutsuneet niitä tuolla nimellä,mutta tosi hyvää on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään muistaakseni kurkkuja kutsuttu millään nimellä, myöhemmin vasta törmännyt tuohon nimeen. Mutta hyvin kuvaavahan se on. Ja kurkut hyviä.:)

   Poista
 6. oi näistä tulee huippusalaatti kun sekottaa kurkkuja, raejuustoa ja kiinankaalia. Nam! Ja muutenkin todellinen herkku kurkuista! Täälläkin ois tarkoitus vielä suolakurkut laittaa tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa raikkaalta salaatilta. Pitää joku kerta kokeilla.:) Suolakurkkuja täytyisi itsekin taas lisää säilöä, kun avomaankurkkuja on jälleen sopiva satsi odottelemassa.

   Poista
 7. Ovat ihania...meillä tehtiin aikoinaan koti-kotona syvlle lautaselle, toinen pälle ja siinä hölskyteltiin.... se satsi meni aina kerralla aterialle...ja toiselle taas uudet höskytykset....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Lautasten kanssa on kätevä tehdä pikkusatsi. Itse teen usein reilusti kerralla purkissa, vaikka voisi olla parempia, kun tekisi aina uuden pienen satsin. Sitä vain, kun toimeen ryhtyy, tulee tehtyä reilummin aina kerralla.;)

   Poista
 8. Vitsi miten hyviä nämä hölskytyskurkut ovat! Tein näitä aina töissä ja mummoille kelpasi! Kotonakin tulee aina välillä tehtyä, kun ovat niin mahdottoman herkullisia.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-