Raparperin
varret eivät vielä ole innostuneet venymään järin pitkiksi, mutta
lauantaina en kuitenkaan enää malttanut pidempään kasvamista odotella,
vaan otin raparperipenkistä useamman varren piirakkaa varten. Piirakan
leipominen vain meinasi kokonaan jäädä kiireisenä päivänä, mutta saunan
jälkeen illalla puoli yhdentoista jälkeen päätin sitten vielä
piirakankin tehdä. Siinähän se leipominenkin meni, kun samalla seurasi
sivusta Euroviisuja. Toscalla kuorrutettu raparperipiirakka on yksi
suosikkireseptini raparperille, koska tosca on ihanaa kaikissa
leipomuksissa, ja varsinkin kirpeän raparperin kanssa se makeana sopii
hyvin yhteen.
Tosca-raparperipiirakka
Pohja:
3 munaa
2 dl sokeria
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Täyte:
n. 4 dl raparperin paloja
Kuorrutus:
100 g voita
1 dl sokeria
1/4 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1 rkl maitoa
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina pohjalle. Ripottele pintaan raparperin paloja ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Valmista sillä välin kuorrutus. Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan, kunnes piirakan saa ottaa uunista pois ja kaada tosca piirakan päälle. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen/-kiisselin kera.
3 munaa
2 dl sokeria
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Täyte:
n. 4 dl raparperin paloja
Kuorrutus:
100 g voita
1 dl sokeria
1/4 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1 rkl maitoa
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina pohjalle. Ripottele pintaan raparperin paloja ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Valmista sillä välin kuorrutus. Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan, kunnes piirakan saa ottaa uunista pois ja kaada tosca piirakan päälle. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen/-kiisselin kera.
Makes ja rapea tosca antaa tosiaan kivan vastapainon raparperille. Pitänee itsekin ryhtyä leipomispuuhiin :)
VastaaPoistaTotta, toscasta saa hyvää purutuntumaa ja makeutta raparperin kaveriksi. Leipomaan vain!:)
PoistaSiskoni leipoo aina raparperipiirakkaa toscalla ja onhan se hyvää!
VastaaPoistaItsekin tekisin mielelläni aina toscakuorrutteen, mutta pakko tyytyä vain kerran kaksi kesässä, kun rasvaa ja sokeria tulee enemmän kuin ihan peruspiirakkaan. Mutta onhan se piimäpohjainenkin piirakka onneksi tosi hyvää.:)
PoistaNiin herkullisen näkönen:)
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaMä oon kanssa tuijotellut raparperipenkkiä ja päätin, että tällä viikolla ensimmäiset saavat luvan päätyä johonkin leipomukseen. Suht pieniähän nuo reppanat vielä ovat, mutta ei haittaa :) Mä en malta enää odottaa.
VastaaPoistaÄrsyttävän hitaasti ovat tänä vuonna kasvaneet, mutta sitten pitää vain ottaa useampi varsi. Onneksi raparperia riittää.:)
PoistaVarmaankin ihanaa! Tosca on muutenkin herkkua ja takuulla raparperin kanssa tosi hyvää:) Onnekseni raparperia saan täällä melkein ympäri vuoden;lukuunottamatta kesän kuumimpia kuukausia.
VastaaPoistaHyvää on.:) Tosca on niin hyvää, että sitä voisi melkein lusikoida vain suoraan kattilasta.;) Siellä onkin hyvin asiat, kun raparperia on noin tarjolla. Onneksi raparperi kestää pakastamista, niin saa talvellakin.:)
PoistaTäälläkin raparperi pääsi jo leipomukseen. Loput sai jäädä vielä kasvamaan :) tein kans omaa lemppariani eli raparperistruudelia. Tuo tosca kuulostaa myös pirullisen hyvältä. Raparperi kun on itelle se kesän ykkösjuttu
VastaaPoistaPakko se oli jo raparperikausikin aloittaa, ja meillä varsia riittää runsaasti. Hyvissä ajoin, kun käyttää varret pois, raparperi ehtii vielä kasvattaa uusiakin.:) Struudeli kuulostaa hyvältä, mutta kyllä on toscakin herkkua.:) Meillä kesän ykkösjuttu taitaa nykyään olla mansikat ja minttu... mojitossa...;D
PoistaJust otin raparperipiirakan uunista ulos... tätä ohjetta testaan seuraavaksi =)
VastaaPoistaRaparperipiirakat on ihania. Testaa vaan.:)
Poistanamskis...herkkukakkua,saisikohan Äidiltä jo raparperiä :)
VastaaPoistaHerkkua on.:) Toivottavasti saat jo raparperia.:)
PoistaKiitos.:) Kokeile, tosca on aina hyvää ja kirpeän raparperin kanssa sopii hyvin. Syksyllä tein ohjeellasi omenaisen toscapiirakan, mutta jäi laittamatta tänne, kun en saanut kunnollisia kuvia. Ensi kerralla sitten, kun sitäkin varmasti tulee tehtyä uudelleen. Voi kyllä olla, ettei tänä vuonna pahemmin omia omenoita tule. Heikosti näkyy olevan nuppuja puissa.:(
VastaaPoistaRaparperi on niin ihanaa ! Minäkin yritän pidätellä itseäni ja olla menemättä nappaamaan varsia ennen aikojaan...
VastaaPoistaIhanaa on, ja juuri sopiva makeisiin leipomuksiin, kun on niin kirpakka.:) Välillä on vaikea pidätellä, kun jotain oikein kovasti odottelee.;)
PoistaParhaimpia piiraita tällä yhdistelmällä... just kurkkasin, että kasvakoot raparperit vielä huomiseen, vaan sitten käyn noukkimassa piirastarpeet. Koskaan ennen en ole näin aikaisin meillä täällä pohjoisessa ottanut maasta raparperia...Tosi ihanan näköinen piiras kuvassa.
VastaaPoistaNiin on. Tosca on niin makeaa, että paras kaveri on raparperin kaltainen happamampi.:) Teillä onkin sitten kaikki siellä hyvässä kasvussa, kun täällä taas kaikki on pahasti myöhässä. Kiitos.:)
PoistaSurffailin raparperipiirakan ohjeita netistä ja onneksi päädyin tähän, tuli nimittäin oikein makoisa piirakka! Täytyypä tehdä toistekin :)
VastaaPoistaKiva. Tämä onkin tosi ihanaa. Yksi suosikeistani. Kirpeää raparperia ja makeaa toscaa.:)
PoistaHyvää oli 👍 varmasti teen toistekin 😊
VastaaPoistaHyvää oli 👍 varmasti teen toistekin 😊
VastaaPoistaTämä on yksi suosikkini. Tosca on hyvää ja sopii täydellisesti raparperin kanssa.:)
Poista