torstai 16. toukokuuta 2013
Nokkosletut
Nyt on hyvä aika kerätä nokkosia ruoanlaittoon, kun versot ovat vielä nuoria. Nokkosia voi käyttää pinaatin tapaan mm. letuissa, keitoissa, leipätaikinoissa ja piirakoissa. Nokkonen sisältää rautaa paljon enemmän kuin pinaatti. Lisäksi siinä on mm. runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B-, E- ja K -vitamiineja. Nokkosta voi säilöä talveksi joko ryöpättynä pakastamalla tai kuivaamalla. Eilen keräsin nokkosia lettutaikinaa varten, ja paistelin illalla iltapalaksi. Lettuihin käytin ternimaitoa, kun sitä vielä pakastimesta löytyy reilusti. Jos ternimaidon sijaan käyttää normaalimaitoa, pitää taikinaan lisätä pari kananmunaa sekä halutessaan tilkka voisulaa.
Nokkosletut
n. 1 l nokkosia
5 dl ternimaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Paistamiseen:
voita tai juoksevaa kasvisrasvavalmistetta
Kerää nuoria nokkosen versoja tai vanhemmista nokkosista ylimpiä lehtiä puhtaalta paikalta. Huuhtele nokkoset hyvin ja keitä tai höyrytä 5 minuuttia. Hienonna ryöpätyt nokkoset pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon puolet maidosta sekä jauhot, ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito sekä suola ja sokeri. Anna taikinan turvota pari tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista. Kuumenna pannulla nokare rasvaa ja paista taikinasta ohuita lettuja.
Tunnisteet:
Jälkiruoat,
Ruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Äiti-kultani toi kerran kotopuolesta minulle parvekkeelle nokkosentaimia, jotta saisin niistä satoa ja terveyttä itselleni. Jos parvekekasvatus tuntuu liian eksoottiselta, niin nokkosta löytyy kuivattuna kaupasta.
VastaaPoistaPikkaisen eksoottiselta kuulostaa parvekekasvatus.;D Nokkosta löytyy myös kaupasta, mutta helppo sitä on itse kuivatakin, jos hyvät nokkosapajat löytyy.:)
PoistaKyllä,viime kesän alussa tein nokkossipsejä. Ei pöllömpiä nekään. Nokkosletut oli varmasti hyviä. Nyt on melkein toivottu 4päivän kuumeesta. Jospa alkais oleen voimia nokkosten keräämiseen :)
VastaaPoistaNokkossipsit kuulostaa mielenkiintoiselta.:) Letut on aina hyviä nokkosella, pinaatilla tai ilman.:)
PoistaEilen katselin nokkosia pellonreunalla ja mietin että pitäisi tehdä niistä jotain..
VastaaPoistaNappaan ohjeen talteen ja teenkin lettuja! :)
Hyötykäyttöön vain nokkosetkin.;) Letut maistuu aina.:)
PoistaAaahh..., nokkoslettuja ja muuta hyvää nokkosesta. Ei tässä auta muu kuin itsekin lähteä metsälle :)
VastaaPoistaIlmaiset luonnon antimet kannattaa käyttää hyväksi.:)
PoistaEn ole koskaan syönyt nokkosia, mutta olen kuullut että maistuvat hieman pinaatille? Näyttää herkulliselta!
VastaaPoistaAikalailla pinaatin oloista on ja samaan tapaan käytetään. Hyviä oli letut.:)
Poistapakko tallentaa tää ohje itelle. nimittäin miulla on tehny nyt monta viikkoa mieli nokkos lettuja eikä mummo jouda miulle tekemään :D
VastaaPoistaÄkkiäkös lettuja itsekin paistelee. Lettuja ja pannaria on aina välillä pakko saada.:)
PoistaNokkosia tänään jo katselin sillä silmällä :D. Haaste odottaa sinua blogisani.
VastaaPoistaNyt on nokkoset juuri sopivia käytettäväksi, kun eivät ole vielä kovin vanhoja.:)
PoistaJust lueskeltiin äidin kanssa nokkosista yhdestä keittokirjasta ja mietittiin et jotain niistä vois kyllä tehdä. Nää letut onkin tosi hyvä idea, kiitos! :-)
VastaaPoistaKannattaa hyödyntää nokkosiakin. Sopivat moneen käyttöön ja niissä on paljon erilaisia ravintoaineita. Nokkosletut ainakin on aina hyviä.:)
PoistaKiitos.:) Kun ei pinaattia vielä kasvimaalta saa, käytetään sitten nokkosta. Sitä löytyy vaikka kuinka. Letun paistoon vain, kun sinulla on hyvä lettupannukin.:)
VastaaPoista