Sivut

torstai 30. syyskuuta 2021

Kurpitsaleipä

 

Meidän kurpitsasatomme oli tänä vuonna huikea! Kasvatin neljä kurpitsaa joiden yhteispaino oli yli 50 kiloa. Isoin kurpitsa painoi 20 kiloa. Osa kurpitsoista lahjoitettiin, ja lopun käytin itse. Osan keitin soseeksi ja laitoin pakastimeen. Kurpitsasosetta voi hyödyntää monin eri tavoin, pizzassa tomaattikastikkeen sijaan, sosekeitoissa, taikinoissa jne. Halusin heti kokeilla kurpitsaleipää, koska olen nähnyt kuvia hienoista, kurpitsan muotoisista leivistä. Muoto leipään saadaan, kun leivän ympärille solmitaan paistilankaa ja sitten paistetaan. Hieman pelkäsin miten hapanjuuritaikinani tällä kertaa käyttäytyy uunissa, repeytyykö se vai mitä tapahtuu, mutta hienostihan se paistokin sujui ja leivästä tuli juuri oikean muotoinen ilman repeämiä.  

Kurpitsaleipä

100 g aktiivista vehnäjuurta
240 g löysää kurpitsasosetta
375 g vehnäjauhoja
8 g suolaa

Lisäksi:
paistilankaa
kanelitanko

Mittaa kulhoon juuri, kurpitsasose sekä jauhot. Sekoita, älä vaivaa. Anna taikinan olla autolyysissä n. 1 tunti. Lisää taikinaan suola puristelemalla. Vaivaa taikinaa kevyesti nostelemalla sitä kulhon kulmista keskelle. Siirrä taikina öljyttyyn kannelliseen rasiaan. Anna levätä huoneenlämmössä ja taittele 30 minuutin välein kolme kertaa taikinan kohotuksen alussa. Kohota taikinaa kaikkiaan n. 4 tuntia. Nosta taikina työtasolle ja esimuotoile. Anna leivän levätä n. 15 min. Tee lopullinen muotoilu ja laita leipä pyöreään jauhotettuun kohotuskoriin. Laita kylmälepoon ja paista leipä seuraavana päivänä. Mittaa paistilangasta 5 - 6 pätkää, jotka saat kiedottua leipän ympäri. Asettele pätkät leivän päälle ristiin ja solmi päät yhteen toiselta puolelta. Paista leipää 250 asteessa 15 min. Muista kosteuttaa uuni. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 min. Ota leipä uunista, poista narut ja anna leivän levätä n. 1 tunti. Työnnä leipään kannaksi kanelitanko.


7 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä "viikon resepti", ellei jopa koko kuukauden :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajankohtainen resepti.:) Minulla varmaankin kuukauden resepti postaustahdin hitauden perusteella.:D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos. Onnistui yli odotusten. Olin varma, että taikina repeilee uunissa, mutta hienosti käyttäytyi.:)

      Poista
  3. Huikea leipä! Teillä osataan ja uskalletaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi leipä olisi ollut syötävää, vaikkei ulkomuoto olisikaan onnistunut. Siinä mielessä tämä ei paljon uskallusta vaadi.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-