Sivut
▼
keskiviikko 19. helmikuuta 2014
Kipparin olut-kermakastike riistalle
Saimme viime viikolla ison pussillisen Yläneen Palvaamossa valmistettua peuramakkaraa. Monta pätkää tuli tuhottua jo lauantai-iltana laavulla nuotiossa paistaen, mutta kuusi makkaraa vielä jäi jäljelle. Peuramakkaroista en halunnut lähteä tekemään mitään perusmakkarakastiketta ruoaksi, joten eilen paistoin ensin loput makkarat kokonaisina hitaasti pannulla miedolla lämmöllä. Näin makkaroista tuli sellaiset kuin pitääkin, kuoresta tuli rapsakka ja sopivasti haukatessa napsahtava. Koska peuranliha on aika voimakkaan makuista, maksaa muistuttava, kastikkeeseenkin sai tulla paljon makua. Keittelin sitten makkaroille kastikkeen oluesta ja Kippari -savujuustokermasta. Paistetut makkarat laitoin sitten vielä hetkeksi hautumaan kastikkeen joukkoon. Voimakkaita makuja pehmentämään tein muusin perunoista ja bataatista. Bataatin makeus sopi hyvin makujen rinnalle. Lisukkeeksi paistoin vielä reilusti sipulia, ja karpalohillokekin sopi annokseen mukaan. Olut-kermakastike käy varmasti myös muussa muodossa olevalle riistalle, joten pitää joskus tehdä sitä uudelleen vaikka pihveille.
Kipparin olut-kermakastike riistalle
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl Kippari -savujuustokermaa
1 - 1 1/2 dl olutta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl soijakastiketta
2 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa
Sulata pannulla voi. Lisää joukkoon jauhot ja paista hetken aikaa, mutta älä ruskista. Sekoita joukkoon vähitellen kerma sekä olut. Mausta kastike hunajalla, soijakastikkeella, timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 - 15 minuuttia. Tarjoile riistan kanssa.
Jestas että kuulostaa hyvälle ( ja näyttää)
VastaaPoistaKiitos. Oli hyvä annos.:)
VastaaPoistaEihän toi voi olla kun hyvää :-)
VastaaPoistaEi kyllä ollut valittamista.:)
PoistaKuulostaa todella hyvältä annokselta, tälläistä tilaisin ravintolassa jos tälläisiä herkkuja joskus listalla olisi!
VastaaPoistaMuusi on ollut varmasti ihanaa vahvojen makujen rinnalla, nam! :)
Kastike oli aika voimakkaan makuista yksistään, mutta kun haarukkaan otti vähän kaikkea yhtäaikaa, niin yhdistelmä oli aika hyvä. Bataattia tykkään muutenkin usein muusin joukkoon laittaa, ja varsinkin tämän kastikkeen ja makkaroiden kanssa makeahko muusi toimi hyvin.:)
PoistaNoissa makkaroissa peuran maku ei ollut voimakkaimmillaan, kun eiköhän joukossa ollut myös possua. Peuran liha sitten itsekseen on melko voimakasta ja maksan suuntaan maku paljon vivahtaa. Jännä, että peura maistuu voimakkaammalle kuin hirvi. Meillä ei oikein maksan ystäviä olla, mutta ei peura silti hassumpaa ole. Toivottavasti pääset joskus maistamaan.:) Kastikkeessa oli paljon makua. Makuun vaikuttaa paljon mukaan valittu olut-merkki. Maustamatontakin ruokakermaa voisi Kipparin tilalla käyttää, tai sitten laittaa kuohukermaa, jos haluaisi oikein täyteläistä.:)
VastaaPoistaJumalainen ohje. Tein tämän Chimay Blue -olueen. Sanoisin, että olut määrittää kastikkeen lopullisen maun.
VastaaPoistaKiitos. Ihanaa, että pidit ohjeesta.:) Oikeassa olet, olutvalinta vaikuttaa todella paljon kastikkeen lopulliseen makuun.
Poista