Sivut
▼
perjantai 31. tammikuuta 2014
Kananmunilla täytetty pekoni-lihamureke
Jauhelihamureke on yksi kivoista arkiruoista, ja sopiihan se mainiosti myös viikonlopun paremmalle aterialle. Murekkeessa käytettyjä aineksia vaihdellen siitä saa helposti arkisemman tai vähän juhlavamman version. Eri aineksilla murekkeeseen saa myös aina vaihtelua. Jauhelihapihveihin ja -pyöryköihin verrattuna mureke on paljon vaivattomampi tehdä, joten varsinkin arkena jauhelihataikinan pyöräyttääkin mieluummin juuri murekkeen muotoon. Eilen tein perunamuusin seuraksi yhden maukkaimmista murekkeistani ikinä. Mureke hupeni jo ruokailun yhteydessä aika vähiin. Illalla mureketta oli vielä pakko maistella, ja se maistui hyvin myös kylmänä leivän päällä. Murekkeen täytin vanhan ajan tyyliin keitetyillä kananmunilla. Kananmunatäytteellä muuten niin ankean harmaaseen murekemassaan saa helposti näköä ja väriä. Murekkeen pinnan päällystin pekonisiivuilla. Pekoni lisää murekkeen maukkautta ja sen alla mureke myöskin kypsyy meheväksi. Tehtaanmyymälästä ostettiin ensimmäistä kertaa pekonia irtomyynnistä. Se ei ollut ihan niin suolaista kuin kaupan vakuumipakatut pekonit. Irtomyyntipekonia tulee varmasti jatkossa käytettyä aina kuin vain mahdollista.
Kananmunilla täytetty pekoni-lihamureke
tilkka rasvaa paistamiseen
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
n. 1 rkl lipstikkasuolaa
n. 1/2 rkl savustettua paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
500 g jauhelihaa
4 keitettyä kananmunaa
2 - 3 rkl ketsuppia
n. 8 siivua pekonia
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista sipulisilppu siinä. Sekoita ruokakerma, korppujauhot ja kananmuna yhteen. Anna turvota noin puoli tuntia. Mausta korppujauhoseos lipstikkasuolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipuli sekä jauheliha tasaiseksi massaksi. Levitä noin puolet murekemassasta uunivuoan pohjalle pitkulaisen murekkeen muotoon kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Tee keskelle syvennys ja laita kuoritut kananmunat jonoon murekemassan päälle. Muotoile loppu murekemassasta kananmunien päälle. Sivele murekkeen pinta ketsupilla ja päällystä pekonin siivuilla. Kypsennä mureke uunin alatasolla 175-asteessa n. 45 minuuttia, kunnes jauheliha on kypsää ja pekonipinta saanut väriä.
Kyllä maistuisi taas kerran ;)
VastaaPoistaOtan ohjeen talteen!
Ota vain. Mureke on hyvää.:)
PoistaKuulostaapa hyvältä. Täytyy ottaa ohje talteen.
VastaaPoistaHyvää oli, ja loppui melkein kesken. Kannattaa kokeilla:)
Poistakiva ruoka,tykkään myös välillä viikonloppuruoksi tehdä murekkeita(nytkin jääkaapissa jauhelihaa vähän enemmän varattuna) ;)
VastaaPoistaMurekkeet on kivoja. Aina ei viitsi alkaa tekemään pihvejä ja vielä vähemmän pyöryköitä. Mureke on silloin hyvä vaihtoehto.:)
PoistaVoi nam! Juuri pari viikkoa sitten äiti teki tätä! Mietittiin yhdessä mitä ruokaa tehtäisiin kun perheen kesken kokoonnuttiin ja päädyttiin tähän. Äitini teki tähän sinappikuorrutteen ja kylkeen herkkusienikastikkeen. Isäni äiti teki myös usein murekkeen näin. Ihanaa ruokaa minun makuuni :)
VastaaPoistaSinappikuorrutetta pitää ehdottomasti ensi kerralla kokeilla. Ja sienikastike sopii murekkeen kanssa loistavasti. Kananmunilla täytetty mureke on vanhanajan ruokaa parhaimmillaan.:)
PoistaMureke sopii hyvin viikonloppuruoaksikin. Sen kanssa voi vaikka samassa vuoassa kypsentää uunijuurekset, niin saa koko aterian kätevästi samassa vuoassa.:)
VastaaPoista