Ruukussa kasvava viiniköynnös on taas kesän aikana kasvattanut komeasti lehtiä, ja sehän sen tarkoitus onkin, jotta saan aineksia viininlehtikääryleisiin. Perjantaina innostuin kääryleitä viimein taas tekemään, ja tällä kertaa tein niihin pelkän riisitäytteen. Usein olen kääryleiden täytteessä käyttänyt myös sieniä, mutta ei täyte välttämättä vaadi maustettua riisiä kummempaa. Maukasta tulee näinkin yksinkertaisesti. Varsinkin, kun tekee vielä kääryleiden lisukkeeksi raikkaan tsatsiki-kastikkeen.
Viininlehtikääryleet
20 - 25 tuoretta viininlehteä
2 dl puuroriisiäsitruunamehua
suolaa
mustapippurirouhetta
tuoretta viherminttua hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
Keitä puuroriisi kypsäksi. Mausta riisi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Keitä tuoreita
viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet
työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n.
ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle,
käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti
uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy
sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka
foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.
Viiniköynnöksessä riittää lehtiä vielä moneen kääryleeseen. Pitää tehdä kohta taas uudelleen, ennen kuin lehdet alkavat talveksi lakastua.
Wau! Komean kokoisia viininlehtiä! Toivottavasti itse rypäleet kasvoivat yhtä reippaasti :)
VastaaPoistaOsa lehdistä on tuollaisia jättejä kuin tuossa lautasen alla oleva. Kääryleisiin valkkasin pienempiä.;) Ei tuo viiniköynnös ole koskaan viitsinyt rypäleitä tehdä, mutta ei se haittaa. Pääasia, että kasvattaa lehtiä. Täällä päin ei ole kaupoissa näkynyt säilöttyjä lehtiä, mutta rypäleitä saa joka ruokakaupasta.;)
PoistaTuttava on monen vuoden kokeilun jälkeen onnistunut saamaan aikaan ihan syötäviä rypäleitä viiniköynnökseensä. Salaisuus on kuulemma paitsi oikea rypälelajike, myös kasvupaikka: ihan seinän vieressä etelän puolella, jolloin tiiliseinään varastoitunut lämpö suojaa köynnöksiä vaikka ilma olisikin välillä liian viileää.
PoistaTämä viiniköynnös kasvoi ensin kasvihuoneessa, muttei viihtynyt siellä, koska meillä ei ole kasvihuoneen lattia maahan asti auki, eli ilmeisesti köynnös ei päässyt kunnolla juurtumaan. Sieltä siirsin köynnöksen ulos yhdelle seinustalle kasvamaan, mutta siinä se ei taas jaksanut ollenkaan kasvaa, vaikka hyvin lämmin ja aurinkoinen paikka olikin. Nyt se on kasvanut useamman vuoden ruukussa ja kesän mittaan tekee reilusti pitkiä oksia ja paljon lehtiä. Talvet ruukku on sisätiloissa. Nyt ajattelin kokeilla, jos se menestyisi talon päädyssä olevassa isossa kukkalaatikossa kesät talvet. Kyllä ne rypäleetkin kieltämättä ihan kivoja olisi.:)
PoistaLaitanpa tämän reseptin Äidille, hänellä on kasvihuoneessa viinirypäle (oikeastaan se oli Iskän ja minun hanke alunperin). Lehtiä voisi toki käyttää myös, rypäleistä on tehty viiniäkin.
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa myös hyödyntää lehtiä, jos niitä kerran omasta takaa saa. Kääryleitä on helppo tehdä ja ne ovat tosi hyviä. Teillä on rypäleitä ilmeisesti tullut aika hyvinkin, kun olette omat viinitkin niistä saaneet.:)
PoistaJAahas, pitäiskö jo alkaa miettimään ensi kesän pihasuunnitelmaa (jota yleensä emme sitten seuraa, mutta sehän ei haittaa) - mistä tuon taimen hankit alunperin ? Vai pitääkö ruveta rypäleensiemeniä kasvattamaan ? ;-)
VastaaPoistaPihasuunnitelmaa kannattaa aina miettiä pitkään ja hartaasti, niin tulee hyvä. Ja tietysti viiniköynnös pitää suunnitelmaan mahduttaa.:) Tämä taimi on muistaakseni ostettu aikoinaan Multasormesta, ja se on lajikkeeltaan Zilga. Erittäin talvenkestävä, kestää talvet ihan avomaallakin.:) Nyt ostin muutama viikko sitten Hongkongin puutarhapuolelta löytölaarista uuden viiniköynnöksen taimen, kun hintaa ei ollut kahta euroa enempää. Lajikkeesta ei ole mitään tietoa, mutta eiköhän se pärjää, kun istutin senkin ruukkuun ja vien talveksi suojaan. Jos tuon vanhemman istutan taas ympärivuotisesti ulos kasvamaan, niin toisen kanssa jaksaa taas paremmin pelata ruukun kanssa. Meillä nimittäin alkaa olla noita kaikkia talvetettavia ruukkuja jo viitisenkymmentä...;)
Poistavoi että nuo teidän tarhan antimet herättääkin kateutta :-)mahtavan kuuloista settiä jälleen!
VastaaPoistaTykkään kasvatella paljon kaikkea erilaista niin hyöty- kuin koristekäyttöönkin.:) Viininlehtikääryleet on tosi ihania.:)
PoistaMahtavaa,oma viininköynnös:) Täälläkin noita viininlehtikääryleitä syödään paljon:)
VastaaPoistaViiniköynnös pitää olla, kun täällä ei kaupoissa näy lehtiä säilykkeinä. Ihan nättikin se on, vaikka olisi pelkästään koristeena.:) Siellä päin maapalloa kääryleet taitavat olla suosittuja useammassakin maassa. Eikä ihme, niin hyviä ne ovat. Kyllä niitä useamminkin söisi.:)
PoistaOkei, mullahan on nyt uus viinirypäle, joten pitäsköhän yrittää näitä käärylöitä. :)
VastaaPoistaNo, ilman muuta pitää! Kääryleitä on ihan helppo tehdä. Maistuvat myös kylmänä.:)
Poista¸.•°❤❤⊱彡
VastaaPoistaPassei para uma visita.
Parece tão bom e saboroso!
A fotografia do prato é muito convidativa.
Boa semana, amiga!
Beijinhos do Brasil.
¸.•°❤❤⊱彡
Thank you for visiting my blog!:)
PoistaMahtavaa! Tätä pitääkin kokeilla pian!
VastaaPoistaViininlehtikääryleitä kannattaa tehdä. Ne ovat hyviä. Itse aion tehdä jo taas kohta jollain eri täytteellä.:)
PoistaMuista säiliöntä :-)
VastaaPoistaMuistissa on. Oikein paperille kirjoitettuna. Lehtiä onkin nyt niin runsaasti, että voi säilöntää kokeilla.:)
PoistaNyt olen kyllä niin kade, että pakko se on ostaa itselle viiniköynnös ensi kesänä :).
VastaaPoistaKyllä se viiniköynnös on ihan must!:)
Poistaoi,varmasti mielettömän hyvää...nostan sinulle kyllä hattua,koska osaat/teet kaikenlaisia herkkuja alusta alkaen itse(olen syönyt vain kreikassa viininlehtikääryleitä ja täällä purkissa myytäviä)sinulla on mahtava tietotaito kaikessa,en ikimaailmassa ole kuullutkaan mistään lampaankääpäruoastakaan,tai ehkä olen,mutta koska en itse ole niin viitseliäs,jotta tuollaisia erikoisuuksia tekisin voin vain ihailla ja ihmetellä :D UPEAA!!
VastaaPoistaTosi hyviä ovat. Kannattaa kerralla tehdä isompikin määrä, koska näitä syö mielellään vielä ihan kylminäkin.:) Kiitos kauniista sanoistasi!:) Minusta on kiva aina käyttää luonnon ja puutarhan antimia monipuolisesti hyväksi. Kaikenlaista herkkua niistä saakin aikaiseksi.:)
PoistaKiitos.:) Olen joskus Lidlistä ostanut valmiita säilykepurkissa olevia kääryleitä, kun siellä on ollut Kreikka-viikot, mutta kyllä itse tehdyt ovat paljon parempia. Raikas tsatsiki on hyvä lisuke näille.:) Kaikenlaista pitää pihalta löytyä. Jos vain olisi mahdollista, niin meillä saisi mielellään kasvaa kaikki maailman kasvit.:) Viiniköynnös viihtyy ihan hyvin myös ruukussa, joten välttämättä ei tarvitse olla edes isoa pihaa.;)
VastaaPoista