Sain minäkin vihdoin aikaiseksi kokeilla ruokablogimaailmassa suureksi hitiksi osoittautunutta pulled porkia eli riivittyä possua, nyhtöpossua, kun pakastimesta löytyi sopivan oloinen lihapala siihen tarkoitukseen. Possun valmistuksen aloitin jo edellispäivänä hieromalla lihan pintaan reilusti mausteseosta. Eilen otin heti aamulla ensimmäiseksi maustuneen lihapalan jääkaapista huoneen lämpöön ja noin tunnin päästä liha pääsi uuniin matalaan lämpöön muhimaan useaksi tunniksi. Lihan ollessa uunissa ehdein hyvin siivoamaan koko talon, pesemään siinä sivussa vähän pyykkiä, sekä valmistamaan lihalle barbeque-soosin ja laittamaan punasipulisiivut marinoitumaan. Iltapäivällä liha oli vihdoin kypsääkin kypsempää ja sitä päästiin maistelemaan hampurilaisten täytteenä. Viitseliäämpi olisi vielä leiponut hampurilaissämpylätkin itse, mutta minulla oli puuhaa muutenkin tarpeeksi, niin tyydyttiin kaupan sämpylöihin. Ollaan tosin löydetty aika kelvolliset hampurilaissämpylät, joten ei kauheasti haittaa, vaikka hieman oikaiseekin hampurilaisten teossa. Koitin ensin kovin keksiä mitä muuta vielä voisi hampurilaisten väliin laittaa, mutta täytteet olivatkin riittävät ihan näin, koska liha oli erittäin maukasta. Lihaa tullaan meillä valmistamaan uudelleenkin tähän tapaan, muttei ehkä ihan kesäaikaan. Helteillä ei oikein viitsi uunia pitää tuntikausia päällä lämmittämässä sisätiloja entisestään.
Pulled pork hamburger eli nyhtöpossupurilainen
Pulled pork:
reilu kilo possua (lapaa, etuselkää, kassleria)
Kuivamausteseos:
1 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
1 rkl sinappijauhetta
2 - 3 rkl suolaa
Sekoita kuivamausteseoksen ainekset yhteen ja hiero seos lihapalan pintaan. Laita liha uunivuokaan ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha hyvissä ajoin aamulla huoneen lämpöön noin tunniksi. Työnnä lihaan lihamittari ja kaada vuokaan vettä noin puoleen väliin saakka lihapalaa. Laita liha uuniin 200 asteeseen. Laske lämpö puolen tunnin päästä 110 asteeseen, ja kypsennä lihaa, kunnes sen lämpö on 93 astetta, eli niin ylikypsää, että lihasäikeet irtoavat hyvin toisistaan. Ota liha uunista, peitä foliolla ja anna lihan levätä ja hieman jäähtyä. Kaada vuoasta ylimääräistä lientä pois ja riivi liha kahden haarukan avulla säikeiksi. Sekoita lopuksi lihan joukkoon barbeque-kastike.
Barbeque-kastike:
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
3 rkl fariinisokeria
2 - 3 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl Worchester-kastiketta
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Poista chilistä siemenet ja hienonna se pieneksi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit ja chili pehmeäksi. Lisää paseerattu tomaatti, fariinisokeri, etikka ja maustekastike. Puserra joukkoon hieman sitruunamehua ja mausta kastike mustapippurilla ja suolalla. Keitä kastiketta kokoon miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
Marinoitu punasipuli:
2 punasipulia
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
suolaa
Kuori punasipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada sipulirenkaiden päälle. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti.
Lisäksi:
hampurilaissämpylöitä
majoneesia
Lämmitä hampurilaissämpylät grillissä tai uunissa. Levitä sämpylän puoliskoille majoneesia ja laita väliin reilusti riivittyä possua sekä marinoitua punasipulia.
Näyttää kyllä ihan sairaan hyvältä! ;D
VastaaPoistaKiitos, oli tosi hyvää.:)
PoistaSöimme eilen myös nyhtöpossuhampparin, mutta ihan ravintolassa lounaaksi ammattikokin tekemänä :-) Väliin oli laitettu basilikapestoa ja aika paljon salaattia, tomaattia jne... leipänä oli foccacciatyyppinen joka oli leikattu paloiksi hamppareihin... Lopputulos oli aivan uskomattoman herkulline...
VastaaPoistaTosin ei näytä kyllä yhtään huonolta tuo sinunkaan versiosi :-)
Kuulostaa todella herkulliselta, ja näyttikin, kun poikkesin blogissasi.:) Hyvää oli kyllä tämäkin.:)
PoistaVoi nää on niin hyviä kyllä. Mitä kaupan sämpylää käytätte? Välillä itekkin ostan kaupasta niinkuin tänään esimerkiksi :)
VastaaPoistaNiin on hyviä.:) Hatting lukee pussin päällä. Kuusi isoa sämpylää sisältää. Välillä pitää päästä vähän helpommallakin, kun ei aina ehdi eikä jaksa itse leipoa.:)
PoistaNäyttääpä hyvältä!
VastaaPoistaMeillä on huomenna nyhtöpossuhampparit ruokalistalla.
Kiitos oli.:) Meilläkin syötiin vielä seuraavanakin päivänä näitä. Possun sai hyvin lämmitettyä uudelleen grillissä foliovuoassa.:)
PoistaNyhtöpossu hamppari on kyllä sellanen viilenevän kesäillan kunkku!
VastaaPoistaTulee kyllä mahtavan maukkaat hampurilaiset nyhtöpossutäytteellä.:)
PoistaNyhtönasua on itseänikin pitänyt kokeilla jo monesti, mutta jotenkin se aina jää. Ei ole aikaa tai sitten ei muista varata aikaa, pöh ;)
VastaaPoistaSama vika, mutta nyt sitten päätin, että vihdoin on aika kokeilla, jos milloinkaan, kun sopiva lihapala löytyi pakastimesta. Suosittelen kokeilemaan.:)
PoistaMeillä on nyhdetty possun lisäksi lammasta ja poroa. Hyvältä kuulostaa ohjeesi ja jos sitä taas nyhtäisi jotain :).
VastaaPoistaSinä olet ehtinyt nyhtämään jo monenlaista.:) Täytyy itsekin kokeilla erilaisia versioita ja eri lihoja. Hirvestäkin voisi tulla hyvä.:)
PoistaKyllä minullakin tämän kokeilu kesti, mutta kyllä kannatti. Tosi hyvää on, kannattaa ehdottomasti innostua tekemään.:) Kesän mittaan voisi ehkä jonain viileänä sadepäivänä tehdä taas possua valmiiksi hampurilaisia varten.;)
VastaaPoistaoi että,on herkkua =P nyt minulla on mennyt ihan ohi,saako edes kysyä,milloin ihmeessä olet alkanut syömään lihaa?vai olenko käsittänyt jotain väärin ja pakko ei tietty ole vastata ;)
VastaaPoistaHyvää oli, ei ihme, että nyhtöpossu on tullut niin suosituksi.:) Ei tässä mitään salattavaa ole.;) Viime kesän lopulla aloitin hiljalleen kanalla, ja nyt olen vähän muitakin lihoja maistellut. Ihan kaikessa muodossa liha ei maistu, eikä varmaan tule maistumaankaan, esim. jauheliha, makkarat, mutta kokolihat alkaa jo aika hyvin menemään. Jotenkin vaikea vain toisten arvion varassa olla, itse maistamalla pystyy paremmin arvioimaan missä onnistui tai missä meni vikaan, ja ehkä sitä myötä pystyisi vielä ruoanlaitossa pikkaisen kehittymään. Ja onhan se helpompaa, jos molemmat syö useimmiten samaa ruokaa.;)
PoistaOk :D no oikein muistin kuitenkin,että jossain vaiheessa et lihaa syönyt...totta ja kyllähän se helpottaa :)
VastaaPoista