Sivut
▼
maanantai 25. maaliskuuta 2013
Porsaan kieltä kastikkeessa
Porsaan kieliä keittiössämme on keitelty säännöllisesti jo vuosia. Tähän saakka kielet ovat vain päätyneet nelijalkaisille asukkaille. Kuitenkin pidemmän aikaa olen jo katsellut, miten hyvänoloista, kiinteää ja mureaa, liha kielissä on. Ja pitkällisen käännytystyön tuloksena sain vihdoin lihansyöjältä luvan valmistaa kieliä myös ruokapöytään. Tänään keittelin kaksi kieltä liemessä kypsäksi, ja varmuuden vuoksi tein vielä kastikkeen, johon kielisiivut piilotin. Soosin kanssahan kaikki menee aina paremmin alas. Liha oli kuitenkin itsestäänkin niin kelvollista, että maistui lihansyöjälle jopa ilman kastiketta. Porsaan kieliä saa vastedes valmistaa muutenkin kuin koiranruoaksi. Todella edullisia liharuokia porsaan kielistä saakin. Kaksi kieltä maksoi yhden euron ja kymmenen senttiä. Tehtaanmyymälässä tuoreet, irtomyynnissä olevat kielet maksavat vain 2,50 €/kg. Ruokakaupoissa hinta pyörii kuuden euron molemmin puolin.
Porsaan kieliä kastikkeessa
n. 500 g porsaan kieliä
vettä
n. 1 rkl suolaa
n. 1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 laakerinlehti
1 porkkana
1 sipuli
1 varsisellerin varsi
Kastike:
2 dl siivilöityä keitinlientä
1 dl ruokakermaa
1 - 2 dl Maizena vaaleaa kastikesuurusta
hienonnettua persiljaa
(suolaa, mustapippuria)
Pese kielet karkealla harjalla kylmän veden alla. Laita kielet kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että kielet juuri peittyvät. Kiehauta. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois. Lisää kattilaan suola, pippurit ja laakerinlehti. Lisää kuorittu ja paloiteltu porkkana, sipuli sekä varsisellerin palat. Keitä kieliä 1 1/2 - 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta kielet pysyvät koko ajan kokonaan liemessä. Nosta kypsät kielet liemestä ja kuori kielistä pinta pois. Leikkaa kielet ohuiksi siivuiksi. Mittaa kattilaan siivilöity keitinliemi sekä ruokakerma. Kiehauta ja suurusta Maizenalla. Lisää joukkoon hienonnettua persiljaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada kastike kielisiivujen päälle ja tarjoile.
Ei ehkä vielä tässä vaiheessa ruokahaluja herättävän näköistä...
Oi,kieli on niin hyvää. Varsinkin naudan,lampaan ja hirven. Kannattaa seuraavaks keitellä kieli liha/kasvisliemessä ja jätä keittämisen jälkeen liemeen. anna maustua kylmässä yön yli ja kiehauta uudestaan,sit vaan kimppuun. Maku on iha huippu :)mutta hyvää se on noinkin,nam. Mullakin ois lampaankieliä pakkasesss,tosin ne saan nauttia ite. Meillä kun ei muut niistä innostu. Halpaa ja hyvää herkkua. Huippu postaus jälleen :D
VastaaPoistaHyvä vinkki, kiitos!:) Ensi kerralla jätän kielet vielä liemeen maustumaan. Varmasti varsinkin pelkästään leikkeleenä syötynä parantaa makua. Jospa joskus onnistuisi saamaan myös hirven kielen samalla, kun lihojakin saadaan. Hirven sydämessäkin on kuulemma hyvä liha. Melkein ilmaista ruokaa kielistä saa, ja silti liha on niissä laadukasta.:)
PoistaJoskus 80-luvulla opiskeluaikoina keitetty kieli oli suosikkiruokiamme opiskelijaryhmämme keskuudessa. Pitkämatkalaisina jäimme opiskelupaikkakunnalle viikonlopuiksi ja saimme toivoa mitä ruokaa haluamme viikonloppuisin...vähintään joka toinen viikonloppu jollakin aterialla oli kieltä. Yleensä possunkieltä herkkusienikastikkeella + juustolla gratinoituna. Ihanaa! Naudan keitettyä kieltä käytettiin silloin paljon leikkelepöydässä...ihan ohuiksi siivuiksi leikattuna sellaisenaan kylmänä. Monta vuotta on minun kieleruoan syömisestä vierähtänyt....
VastaaPoistaSienikastike + juustogratinointi täytyy myös pitää mielessä. Kokeiluun menee. Kiitos vinkistä!:) Nyt vain äkkiä kieliä ostamaan!:)
PoistaPikkulikkana kävin mumman kanssa pikaisen reissun Viipurissa ja oikeastaan ainoa, mitä siltä reissulta muistan, on hotellin ravintolassa syöty kieli ja mumman matkaevääksi ottamat, perille päästessä aika ellottavat keitetyt kananmunat. Mutta jos oikein muistan, niin se kieli oli hyvää! Monesti oon miettinyt, että pitäisi ostaa ja keittää pari kokeeksi, mutta aina se on jäänyt. Jospa mä nyt muistaisin :)
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti pari ostaa kokeeksi.:) Meillä mies oli sitä mieltä, että kieli voisi olla sellaista lihaa, mistä minäkin voisin pitää. En nyt kuitenkaan ihan vielä ole valmis possuun siirtymään, kun vasta alan kanan makuun päästä. Mutta kuka tietää...;)
Poistaihanaa että joku tekee kieltä! tykkään kovasti. mutta olenkin meidän keittiössä se ainoa... on muuten hyvää piparjuuri- tai kaprismajoneesilla...!
VastaaPoistaKauan on mielessä ollut tehdä kielestä oikein syötävääkin, eikä vain vedessä keittää koiralle. Onneksi nyt vihdoin sain sitä valmistaa, ja ehkä ennakkoluuloista olisi pitänyt päästä jo paljon aiemmin.;) Piparjuuri- ja kaprismajoneesit pääsevät myös vielä joskus kokeiluun. Piparjuuresta ja kapriksista tykätään, joten kuulostavat hyviltä lisukkeilta kielelle.:)
Poistahui...varmasti kulinaristin? herkkua,mutta en tiedä voisinko itse tehdä ;)
VastaaPoistaPitää vain päästä ennakkoluuloista.;) Ja siivutettuna ei enää näytä ollenkaan pahalta (=kieleltä), vaan ihan kuin miltä tahansa lihasiivuilta. Pakko myöntää, että kyllä nuo kielet ja sydämet alkuun aikalailla inhottivat, kun niitä koirille keitteli. Mutta kaikkeen tottuu, ja nyt niitä käsittelee jo samalla mielellä kuin muitakin lihoja. Ehkä seuraavaksi sydämetkin siirtyvät koirankupista miehen lautaselle.;D
Poista:D juu ja siis minä,maalaistyttö olen kyllä nähnyt miten possu teurastetaan,veret valutetaan ja sitä vatkataan samalla,tehdään verilettuja tuoreesta verestä,päästä keitellään ihanaa sylttyä,ei ollut mikään kiva katsottava sekään,mutta hirmu luonnollista silloin(varmaan tähän kuuluu kielen käsittely+ tekeminenkin,se ei ole niin selkeänä mielessä) ;D
PoistaOnneksi en ole teurastusta nähnyt, mutta sianpääsylttyä valmistettiin mummulassa. Ennen vanhaan monessa talossa oli possu, ja siitä käytettiin kaikki hyvin tarkkaan. Itsestä ei ihan siihen olisi.;)
PoistaKieli on hyvää ja tässä kannattaisi todellakin päästä irti ennakkoluuloista
VastaaPoistaEnnakkoluulo on pahasta. Voi jäädä monet herkut syömättä.:)
PoistaTäytyy myöntää, että tämä on niin outo laji ja tässä suhteessa olen kyllä niin ennakkoluuloinen. Mutta kuva on kyllä herkullinen, joten voisihan sitä joskus koittaa...
VastaaPoistaNykyään kieliä taidetaan käyttää aika vähän. Ihan vain hirmuisen halvasta hinnastakin päätellen. Ei se ulkomuoto varmastikaan houkuttele ostamaan ja kokeilemaan, jos ei ole koskaan edes missään maistanut. Valmiina siivuina jo ehkä maistuisi monelle, ainakin, jos ei olisi tietoa mitä on syömässä.;)
PoistaMoni kyllä kehuukin kieltä todella suureksi herkuksi. Senkin vuoksi uskaltauduin kieltä ehdottelemaan.;) Nuo tietyt osat hieman totuttelua vaativat. Onhan ne hieman inhottavamman näköisiäkin kuin normaalit lihapalat. Tuntikausien kielien jynssääminen ei kuulosta hääviltä, mutta pari kieltä menee suht helpolla. Isäsi varmasti ilahtuisi, kun pitkästä aikaa saisi herkkuaan.:) Ihan kaikesta ei aina pitää voi, mutta aina kannattaa kuitenkin vähän maistaa.
VastaaPoistaOlen maistanut ja tykkäsin niin että otin lisää! Ja ei aavistustakaan mitä olin syömässä, hyvää oli! :D
VastaaPoistaRavintola-alalla silloin opiskelin ja meillä oli joku tilaisuus, menin ottamaan "kinkkusalaattia" lisää ja kehaisin vielä opettajallekin että on tosi herkullista!!
Kieli kelpaisi varmasti entistä useammalle, jos vain ei olisi tietoinen siitä mitä on syömässä. "Kinkkusalaattina" voisikin kieltä alkaa tarjoamaan.;)
PoistaOlen halunnut jo pitkään kokeilla, mutta mies ei ole suostunut koska kieliä keittäessä kuulemma koko talo tuoksahtaa varsin voimakkaasti. Saa nähdä saanko käännytettyä :).
VastaaPoistaKielten keittämisestä ei tule voimakasta ja pahaa hajua. Torstaina viimeksi taas kieliä keitin, ja hyvä possun lihan ja kasvisten tuoksu täytti talon. Tuoksui oikein hyvältä myös tällaisen possua syömättömän nenään. Ettei miehesi sekottaisi kieliä munuaisiin? Niistä tulee kai tosi paha haju. Toivottavasti saat käännytettyä!:)
PoistaVajaa pari kiloa (7 kpl) possun kieliä kiehumassa. Liemessä sipuli, punasipulia, 2 porkkanaa, pala inkivääriä pikku paloina, 3 valkosipulin kynttä, 5-7 laakerinlehteä, mauste- ja valkopippuria, suolaa n. 1/2 desiä, vettä niin että peittyivät.
VastaaPoistaKohta maistellaan ja maiskutellaan.
Kilohinta paikallisessa K-Marketissa oli 5,80 € - Chef Wotkinin lihoja ovat, tilasin etukäteen.
Hyvältä kuulostaa mausteliemi. Täytyisikin taas pitkästä aikaa ostaa kieliä ja keitellä. Hyvää ja edullista.:)
VastaaPoista