Sivut

maanantai 27. elokuuta 2012

Rapujuhlat kahdelle


Lauantaina vietimme huvimajassamme kesän päättäjäisiksi kahdenkeskiset rapujuhlat. Ruokalistamme sisälsi seuraavaa:


Alkumaljoiksi sekoittelemani raikkaat Mustaherukka-Mojitot aloittivat ruokailun.


Alkuruoka määräytyi perjantai-iltana poimitun kanttarellikorillisen mukaan.


Eli alkuruoaksi keiteltiin tietenkin runsaasti kanttarelleja sisältävää kermaista keittoa.

Kermainen kanttarellikeitto

25 g voita
1 sipuli
5 dl esikäsiteltyjä kanttarelleja (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl kasvislientä
4 dl kermaa
jauhettua valkopippuria
tuoretta persiljaa

Sulata kattilassa voi, ja kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää sienet ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vähitellen kasvisliemi sekä kerma. Keitä noin 10 minuuttia. Mausta keitto valkopippurilla ja ripottele pinnalle silputtua persiljaa.


Tuoreita rapuja ei lähdetty kaupungista tähän hätään metsästämään, joten söimme pakastettuja jokirapuja. Perjantaina keitin ravuille mausteliemen, missä ravut saivat sulaa vuorokauden. Pakasteravut olisivat sellaisenaankin sulatettuina syötävissä, mutta uuden liemen keittäminen parantaa niiden makua ja pakasteravuistakin tulee tosi maukkaita.


Rapuja syötiin paahtoleivän kanssa. Paahtoleiville siveltäväksi valmistin yrttivoita.

Yrttivoi

100 g voita
n. 1 dl tuoretta tilliä, persiljaa ja valkosipuli-ruohosipulia hienonnettuna

Sekoita huoneen lämmössä pehmenneeseen voihin hienonnetut yrtit. Jaa voi kahteen silikoniseen muffinivuokaan, ja nosta jääkaappiin jähmettymään ja maustumaan. Poista yrttivoit vuoista ja tarjoile paahtoleivän ja rapujen kera.


Rapuleipien askartelun lomassa syötiin myös fetajuustosalaattia.

Fetajuustosalaatti

pari erilaatuista salaattia
kurkkua
erivärisiä kirsikkatomaatteja
sipulia
fetajuustoa
pieniä kapriksia
sitruunamehua
oliiviöljyä
mustapippuria
Provencen yrttisekoitusta

Revi/paloittele lautasille salaatit. Paloittele salaatin joukkoon kurkkua ja puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, ja fetajuusto kuutioiksi. Ripottele salaatin pinnalle kapriksia sekä mausteet, ja pirskottele kastikkeeksi sitruunamehua sekä oliiviöljyä.


Ruokajuomana nautittiin Cono Sur Riesling -valkoviiniä. Kuiva ja runsaan sitruksinen viini sopi ravuille hyvin.

Kuva: Alko

Rapujen kanssa piti tietenkin myös ottaa välillä kirkasta viinaa jääkylminä snapseina.



Illan jo hämärtyessä täyteläisen kermainen Lemon Posset tuoreilla puutarhavadelmilla sekä pensasmustikoilla päätti aterian.


Kanssaruokailijan toteamus jälkiruokia lusikoidessamme oli paljon puhuva:

"Miten voikaan ruoka olla niin hyvää...".

10 kommenttia:

  1. Oi, ihanalta näyttää! Kyllä kelpasi tuollaisissa rapujuhlissa olla mukana...ja noissa ihanissa puitteissa. Ihana tuo teidän huvimaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Hyvää ruokaa hyvässä seurassa.;) Huvimajassa on mukava viettää iltoja, vaikka pikkaisen pieni se on. Tai ainakin tarvittaisiin hieman isompi pöytä, että saisi kaiken hyvin sopimaan.;) Pirttikaluston jostain jos löytäisi edullisesti...

      Poista
  2. Ihana menu! Ja kuvat ovat kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Kaikki oli hyvää ja suht nopeatekoistakin vielä. Suurin työ oli rahdata kaikki huvimajaan ja taas takaisin sisälle.;) Kuvaaminen tuolla pienessä tilassa on aika hankalaa, mutta ihan kohtuullisesti kuvatkin onnistui.:)

      Poista
  3. Oih... tuon pöydän ääreen minäkin olisin mielelläni istunut!! Ihania herkkuja!! Tuota lemon possettia pitäisi kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Ihanaa oli lauantai-ilta viettää herkkupöydän ääressä.:) Kokeile ihmeessä lemon possettia! Se on hyvää! Helposti saa upean jälkiruoan. Jos hyytymisaikaa ei lasketa, valmistamiseen ei mene kuin muutama hassu minuutti. Itsekin tein possetit aamukahvin lomassa.;)

      Poista
  4. Voi mitkä herkut olet tehnyt kesteihin...kaikki näyttää kertakaikkisen herkulliselta ihan näin kuvienkin välityksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Kaikki oli hyvää, ja kaiken sai myös tosi nopeasti ja vaivattomasti valmistettua. Kiva, kun ei aina mene ensin koko päivä keittiössä.:)

      Poista
  5. Luprs. Tääl yks martta ihailee sun aikaansaannoksias vesi kielellä... Maistui varmaan teillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistui, maistui!:D Kaikki tuli syötyä viimeistä murua myöten.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-