Sivut

lauantai 29. marraskuuta 2014

Maki Sushi


Sushi on ollut kokeilulistallani jo luvattoman pitkään. Monta kertaa on pitänyt sushia tehdä, ja osa aineksistakin on ollut jo pitkään hankittuna. Se lopullinen inspiraatio vain on puuttunut. Viime viikonloppuna sain päähäni, että nyt vihdoin ryhdyn toimeen. Ainoa vain, ettei tuoretta kalaa ollut siihen hätään saatavilla. Meillä oli kyllä pala merilohta, mutta sushiin kannattaa käyttää ehdottoman tuoretta kalaa, jos sen käyttää raakana. Niinpä kypsensin lohen ja hienonsin hiutaleiksi. Sushinhan moni mieltää raa'aksi kalaruoaksi, mutta käyttää voi myös graavattua, kylmä- tai lämminsavustettua, tai jollain muulla tavalla kypsennettyä kalaa. Tällä kertaa meidän rulliin päätyi siis kypsä kala, mutta raa'astakin kalasta vielä teen toisella kertaa, kunhan takuutuoretta on paremmin tarjolla, ja pääsen tekemään sushia samana päivänä, kun kala ostetaan.


Tein rullia kahdella eri täytteellä. Toisiin tuli siis kalatäyte eli lohta ja avokadoa, toisiin kasvistäyte porkkanalla, kurkulla ja avokadolla. Kasvistäytekin on erittäin toimiva. Ainakin me pidimme kasvistäytteisistä todella paljon. Ne olivat hyvin raikkaita maultaan. Susheja voi siis hyvin tehdä, vaikkei pitäisikään kalasta tai on sille vaikka allerginen. Ja kasvissyöjätkin saa omansa. Riisiä keitin reilun määrän (tuplamäärän, mitä riisin keitto-ohjeessa), joten rulliakin tuli reilusti. Kaikki kuitenkin meni yhdellä kertaa. Rullia dippasimme soijakastikkeeseen, mutta muitakin kastikkeita tullaan kokeilemaan muilla kerroilla. Ruokajuomana meillä oli Kungfu Girl Rieslingiä sekä Sakea. Sakea ei oltu kumpikaan koskaan ennen maistettu, joten ei oikein tiedetty mitä odottaa, mutta hyvää sekin oli. Sushi-ilta otetaan pian uusiksi!


Maki Sushi

Sushiriisi:
3 dl sushiriisiä
4 dl vettä

Liemi:
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Lisäksi:
bambumatto käärimiseen
nori merileväarkkeja
wasabitahnaa

Täytteeksi:
kasviksia (esim. porkkanaa, kurkkua, avokadoa, paprikaa jne.)
kalaa (raakana, kypsennettynä, graavattuna, savustettuna)
surimisuikaleita
katkarapuja

Tarjoiluun:
japanilaista soijakastiketta

Huuhtele riisi hyvin kolmeen kertaan kylmässä vedessä. Laita huuhdeltu riisi kattilaan ja mittaa päälle kylmä keitinvesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä riisiä miedolla lämmöllä kannen alla kymmenen minuuttia. Käännä lämpö sitten pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. Yhdistä liemen ainekset keskenään ja sekoita, kunnes sokeri ja suola sulaa. Kaada seos riisille ja sekoita leikkaavin liikkein. Älä painele. Kun riisi on kädenlämpöistä, aloita sushin teko. Aseta merileväarkki bambumaton päälle. Levitä arkin päälle riisiä ohuelti tasaiseksi kerrokseksi. Jätä yläreunasta noin sentin kaistale ilman riisiä, niin rullaaminen on helpompaa. Levitä keskelle riisiä poikittainen viiva wasabitahnaa. Wasabi on voimakkaan makuista, joten sitä kannattaa laittaa niin ohuelti kuin saa, ja tarvittaessa lisäilee syödessä, jos tarvetta on. Seuraavaksi aseta wasabi-viivan päälle haluamasi täytteet suikaleina. Kostuta merileväarkin yläreuna vedellä tai riisiviinietikalla. Rullaa täytetty merileväarkki bambumaton avulla tasaisesti painaen ja paina reuna kiinni. Leikkaa rulla kostutetulla veitsellä 6 - 8 osaan. Tarjoile rullat mielellään heti. Kaada soijakastike pieniin kulhoihin ja kasta sushi kevyesti soijaan ennen syömistä.


tiistai 25. marraskuuta 2014

Lämmin pekoni-punakaalihöystö


HK on julkaissut hookoo.fi -sivullaan joulukampanjan, jonka herkkupöytään mm. Tomi Björck on suunnitellut ruokalajeja ja Susanna Vento on laatinut jouluisia kattauksia. HK halusi myös minulta jouluisen reseptin mukaan, ja kampanja toteutettiin yhteistyössä Blogiringin kanssa. Tehtävänäni oli laatia joulupöytään lisuke käyttämällä reseptissä jotain HK:n tuotetta. Kampanjassa on mukana myös Kaikki äitini reseptit ja viikolla 50 kannattaakin käydä katsomassa, mitä Nanna puolestaan on loihtinut hävikkiherkuksi.


Tutkiskelin HK:n tuotevalikoimaa, ja aina vain eri ideoita mielessäni pyöritellessäni päädyin pekoniin. Minkäs teet, kun pekoni on niin hyvää, ja sopii moneen ruokaan. Kaalin kanssa pekoni sopii erityisen hyvin yhteen ja tein sitten punakaalista lämpimän höystön, joka sopii joulupöytään tai vaikka jo pikkujouluissa tarjottavaksi. Makeutta höystö saa omenoista ja pientä kirpakkuutta karpaloista. Lämpimästä pekoni-punakaalihöystöstä saa todella maukkaan lisukkeen muiden ruokien kylkeen ja väriäkin se kivasti tuo joulukattaukseen.


Lämmin pekoni-punakaalihöystö

reilu nokare voita
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl raakaruokosokeria
3 rkl punaviinietikkaa
1 kerä (n. 800 g) punakaalia
2 dl lihalientä
3 makeaa omenaa
1 pkt (170 g) HK:n Amerikan Pekonia
2 dl karpaloita
mustapippuria myllystä
suolaa
hienonnettua silolehtipersiljaa

Sulata pannulla voi. Kuori ja suikaloi punasipulit ja hienonna kuoritut valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pannulla pehmeiksi. Lisää joukkoon raakaruokosokeri ja punaviinietikka. Poista punakaalista kova kanta ja suikaloi kaali. Lisää kaalisuikaleet pannulle ja kuullota hetki. Kaada pannulle lihaliemi ja hauduta kannen alla n. 30 min. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kuutioiksi ja lisää pannulle puolen tunnin hauduttamisen jälkeen. Jatka hauduttamista vielä n. 20 min. Leikkaa pekonisiivut pieniksi paloiksi ja paista kuivalla pannulla rapeaksi. Sekoita rapeaksi paistettu pekoni sekä karpalot kaalin joukkoon. Mausta höystö mustapippurilla ja tarkista suola. Lisää lopuksi hienonnettua silolehtipersiljaa.

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä: HK

maanantai 24. marraskuuta 2014

Pekoniin käärityt persimonit


Eletään pikkujoulujen aikaa, ja glögikausi on meneillään. Moni varmasti miettii kaikenlaisia kivoja pikkupurtavia tarjottavaksi juhliin tai illalla glögin kanssa maisteltavaksi. Tuoreista persimoneista ja pekonista saa maistuvia suolaisen makeita  cocktailpaloja, jotka ovat parhaimmillaan lämpiminä tarjottuna. Pekoniin kääräistyt persimonit ovat myös hyvin nopeita ja vaivattomia tehdä.


Pekoniin käärityt persimonit

pekonisiivuja
persimoneja
mustapippuria myllystä
cocktailtikkuja

Puolita pekonisiivut. Leikkaa pestyt persimonit sopivan kokoisiksi lohkoiksi ja kietaise lohkojen ympärille pekonisiivut. Kiinnitä pekonit cocktailtikuilla. Aseta lohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja rouhaise myllystä hieman mustapippuria lohkojen päälle. Kypsennä uunin ylätasolla 225 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes pekoni saa väriä ja rapsakoituu. Loppupuolella voi laittaa vaikka grillivastuksenkin päälle.


torstai 20. marraskuuta 2014

Ohra-kaalilaatikko


Yksi kaalikerä oli jo pidempään odottelemassa, että tekisin siitä kaalilaatikkoa. Kun vihdoin muistin sitä varten tuoda jauhelihaakin kaupasta, ja jo aloitin laatikon valmistamisen, huomasin puuroriisin loppuneen. Onneksi kaapissa oli kuitenkin rasia ohrahelmiä ja päätin kokeilla niitä riisin sijaan. Hyvä, ettei riisiä ollut. Ainakin meidän mielestämme ohrahelmet olivat kaalilaatikossa parempia kuin riisi. Monesti ennenkin olemme huomanneet, että ohralla tulee parempaa. Riisipuuro nyt vielä päihittää meillä ohrapuuron, mutta muuten ohra alkaa olla suuremmassa suosiossa. Ohran maun ja rakenteen lisäksi plussaa on tietenkin myös aina kotimaisuus. Kannattaakin useammin valita kotimaista ohraa riisin sijaan. Kaalilaatikkoresepti onkin blogista täysin puuttunut, vaikka sitä aina välillä tulee tehtyä. Syynä reseptin uupumiseen on pitkälti ollut se ongelma, että miten saada onnistunut kuva ruoasta, joka ei ole maailman kauneimpia. Vaikkei kaalilaatikko ulkomuodolla koreile, on se hyvää arkiruokaa aina silloin tällöin syötynä.

Ohra-kaalilaatikko

1 kg valkokaalia
2 rkl ruokaöljyä
2 isoa sipulia
400 g sika-nautajauhelihaa
1 1/2 dl ohrahelmiä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
5 dl ruokakermaa
2 - 3 rkl tummaa siirappia
suolaa
jauhettua valkopippuria
meiramia

Silppua kaali ja laita kattilaan. Lisää joukkoon pari desiä vettä ja hauduta kaali kannen alla pehmeäksi. Keitä sillä välin ohrahelmet. Mittaa kattilaan ohra ja viisi desiä vettä. Kiehauta ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, kunnes ohra on kypsää. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja ruskista jauheliha. Lisää joukkoon kuoritut ja hienonnetut sipulit, ja jatka paistamista, kunnes sipuli pehmenee ja hieman ruskistuu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita kaali, ohrahelmet ja jauheliha-sipuliseos keskenään. Lisää joukkoon lihaliemikuutio ja ruokakerma. Mausta siirapilla ja meiramilla. Lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Kaada kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, jos pinnassa on riittävästi väriä. Ota vuoka uunista ja anna laatikon vetäytyä hetken aikaa.



keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Punajuuri-kylmäsavuhärkäsalaatti


Jatketaan edelleen salaattilinjalla. Salaatithan maistuvat läpi vuoden, ja varsinkin tähän aikaan vuodesta kaipaa lautaselle väriä, kun muuten onkin niin pimeää ja harmaata. Eikä vihannekset ole koskaan pahaksi. Tämä salaatti on myös linssi-katkarapusalaatin tapaan hieman ruokaisampi. Salaatti sopii hyvin talven juhlapöytiin, vaikka itsenäisyyspäivän aterialle, pikkujouluihin tai joulupöytään. Halutessaan salaattiin voi myös vielä murustella Aurajuustoa, fetaa tai vuohenjuustoa, jolloin salaatista tulee entistä ruokaisampi ja juhlavampi.


Punajuuri-kylmäsavuhärkäsalaatti

3 - 4 pienehköä punajuurta
3 - 4 kananmunaa
1 kerä friseesalaattia
1 ruukku rucolaa
n. 50 g vuonankaalia
1 pieni punasipuli
1 pkt HK Ohuen ohut härän kylmäsavupaistia
70 g saksanpähkinöitä

Vinaigrette:
1/2 dl ruokaöljyä
2 rkl vaaleaa balsamicoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Laita pestyt, kuorimattomat punajuuret kiehuvaan veteen ja keitä kypsiksi koosta riippuen n. 20 - 30 min. Keitä myös kananmunat. Kun punajuuret on kypsiä, kaada keitinvesi pois ja laita punajuuret kylmään veteen. Nyt kuori lähtee pois ihan vain käsin. Silppua tarjoiluastiaan friseesalaatti ja sekoita joukkoon rucola ja vuonankaali. Lohko jäähtyneet ja kuoritut punajuuret ja kananmunat ja lisää salaattiin. Kuori ja siivuta punasipuli, lisää salaatin joukkoon. Lisää salaattiin kylmäsavuhärkäleikkeleet ruusukkeina ja murustele päälle saksanpähkinät. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään ja valuta salaatille.


maanantai 17. marraskuuta 2014

Lämmin linssi-katkarapusalaatti


Arkistoissani oli jemmassa vielä yksi resepti, joka tuli kehiteltyä Valion maustevoikampanjan yhteydessä. Nähköön sekin blogissani vihdoin päivänvalon, vaikka onhan resepti jo pitkään löytynyt Valionkin sivuilta. Eli kyseessä on lämmin salaatti linsseistä ja katkaravuista muine herkkuineen. Useimmiten teen kylmiä salaatteja, mutta ruokaisammat salaatit ovat välillä mukavia myös lämpiminä. Tämä salaatti menee sellaisenaan kevyenä lounaana, mutta se toimii myös hyvänä lisukkeena vaikkapa kalalle. Salaattiin käytin Valion Valkosipulivoita, mutta Sitruunavoi sopisi varmasti myös salaatin ainesten kanssa yhteen.

Lämmin linssi-katkarapusalaatti

3 dl Beluga-linssejä
2 rkl Valio Valkosipulivoita
1 varhaissipuli
1 punainen chili
300 g kirsikkatomaatteja
300 g pakastekatkarapuja
180 g Valio Viola salaattijuustokuutioita
1 - 2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta silolehtipersiljaa
tuoretta viherminttua

Keitä Beluga-linssejä pakkauksen ohjeen mukaan n. 20 minuuttia. Valuta kypsistä linsseistä ylimääräinen neste pois siivilässä. Sekoita linssien joukkoon ruokalusikallinen valkosipulivoita. Siivuta varhaissipuli varsineen renkaiksi. Siivuta chili ohuiksi renkaiksi ja halkaise kirsikkatomaatit. Sulata pannulla ruokalusikallinen valkosipulivoita ja kuullota siinä varhaissipulin valkoinen osa sekä chili. Lisää joukkoon kirsikkatomaatit sekä  sulatetut katkaravut. Paista vielä sen aikaa, että kaikki ainekset lämpenevät. Älä kuitenkaan liian kauaa, ettei katkaravut sitkisty. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon lämpimät linssit ja salaattijuustokuutiot. Mausta salaatti balsamiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi joukkoon varhaissipulin siivutetut varret sekä reilusti hienonnettua silolehtipersiljaa ja viherminttua.

 Valkosipulivoi saatu Valiolta kampanjan yhteydessä.

perjantai 14. marraskuuta 2014

Karhunvatukka-punaviinijäätelö


Pyörittelin mielessäni jokusia päiviä ajatusta punaviinillä maustetusta jäätelöstä, ja edellispäivänä sitten toteutin tällaisen helpon ja nopean jäätelöversion. Jäätelömassan pohjana käytin kermavaahtoa ja kondensoitua maitoa. Niillä itse tehtyyn jäätelöön saa ihan hyvän rakenteen, vaikkei edes käyttäisi jäätelökonetta. Jäätelön maustamiseen käytin punaviinin lisäksi myös oman pihan karhunvatukoita antamaan jäätelölle enemmän marjaisuutta. Punaviinin kiehautin marjojen kanssa, ja sitten paseerasin seoksesta siemenet pois. Seos oli sen verran ohutta, että sakeutin sitä parilla liivatteella. Jäätelöstä tuli oikein herkullista. Hyvä koostumus ja punaviini antaa jäätelölle tosi kivan aromin. Koska punaviini sopi niin hyvin jäätelön maustajaksi, aion vielä joku kerta kokeilla jäätelön tekoa vieläkin tuhdimmalla punaviinimäärällä. Nyt en uskaltanut käyttää viiniä kuin pari desiä, mutta ensi kerralla voisi keittää reilun määrän punaviiniä kasaan ja lisätä sitten yksinään jäätelömassan mausteeksi.


Karhunvatukka-punaviinijäätelö

300 g karhunvatukoita
2 dl punaviiniä
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk kondensoitua maitoa

Tarjoiluun:
karhunvatukoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa karhunvatukat ja punaviini kattilaan. Kiehauta ja keitä hetki, kunnes marjat alkavat muusaantuua. Paseeraa seos siivilän läpi ja liuota kuumaan seokseen liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ja saostua viileässä. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää joukkoon jääkaapissa viilennetty kondensoitu maito ja vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon jäähtynyt karhunvatukka-punaviiniseos ja sekoita ainekset tasaisesti keskenään yhteen. Tarkista makeus ja lisää tomusokeria tai jotain muuta makeutusainetta, jos on tarvetta. Valmista massa jäätelöksi jäätelökoneella ohjeen mukaan tai kaada massa rasiaan ja laita pakastimeen. Sekoita massaa muutaman kerran ensimmäisten tuntien aikana. Anna sitten jäätyä kovaksi. Tarjoile jäätelöä karhunvatukoiden kanssa.


sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Suklaakiisseli & mantelikrokantti


Jälkiruokia tulee loppujen lopuksi tehtyä melko harvoin, mutta tänään innostuin pitkästä aikaa sellaistakin tekemään, kun aamusella oli ylimääräistä aikaa. Kiisseleitä keitän useimmiten marjoista, joskus aina teen myös kahvikiisseliä. Suklaakiisseliä olen joskus keitellyt kaakaojauheesta, mutta jostain syystä en ole koskaan tullut tehneeksi sitä ihan oikeasti suklaasta. Tänään korjasin tilanteen ja jälkiruoaksi saatiin nauttia erittäin suklaiset, samettisen pehmeät kiisselit. Kiisseliin käytin tällä kertaa tummaa appelsiinisuklaata, mutta siihen voi käyttää muitakin suklaita. Eri suklailla saa tähänkin jälkiruokaan helposti pientä vaihtelua. Pehmeälle kiisselille halusin lisäksi myös jotain kontrastia ja purua, joten kokeilin mantelikrokantin tekoa. Krokantista murustelin sitten paloja kiisseliannosten päälle. Krokanttia jäi ylikin, mutta se maistuu sellaisenaankin makupalana.

Suklaakiisseli & mantelikrokantti
(4 - 6 annosta)

Suklaakiisseli:
2 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 - 2 rkl sokeria
ripaus suolaa
5 dl täysmaitoa
100 g suklaata

Mittaa kattilaan maissitärkkelys, sokeri ja suola. Lisää joukkoon kylmä maito ja sekoita ainekset hyvin keskenään, ettei joukkoon jää jauhopaakkuja. Kiehauta seos koko ajan vispilällä hyvin sekoittaen ja anna pinnan pulpahtaa pari kertaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon hienonnettu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa joukkoon tasaisesti. Kaada kiisseli annosmaljoihin ja jäähdytä. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Mantelikrokantti:
50 g voita
1 dl sokeria
1 rkl siirappia
1 dl mantelirouhetta

Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon muut ainekset ja keitä n. 10 minuuttia koko ajan sekoittaen, ettei seos pala pohjaan. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi kerrokseksi. Jäähdytä kylmässä.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Sämpyläpuustit


Kuten on jo tullut todettua, Valion uudet maustevoit ovat tosi monikäyttöisiä. Ne sopivat niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin antaen ruokiin luonnollista sitruunan tai valkosipulin makua. Blogiringin ja Valion yhteistyönä toteuttamassa kampanjassa kokeilin sitruunavoita makeaan leivontaan, ja valkosipulivoita puolestaan suolaiseen. Näissä sämpyläpuusteissa käytin valkosipulivoita sekä taikinaan että täytteeseen. Uunituoreet, suolaiset puustit katoavatkin ihan sellaisenaan alta aikayksikön parempiin suihin.

Sämpyläpuustit
(10 – 12 kpl)

Taikina:
2 1/2 dl Valio maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl juoksevaa hunajaa
2 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
25 g Valio Valkosipulivoita

Täyte:
50 g Valio Valkosipulivoita
1/2 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Voiteluun:
vettä

Pinnalle:
leseitä
sormisuolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita tasaisesti joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja ja rouheiset sämpyläjauhot.  Peitä kulho liinalla ja kohota taikinan juurta lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 10 minuuttia. Lisää taikinaan suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää lopuksi huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä päälle huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi ja ripottele tasaisesti pinnalle hienonnettu persilja. Kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla vinoittain paloiksi. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin ja paina kapea kärki alas, jolloin leikkauspinnat nousevat ylös. Kohota puustit liinan alla n. 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpyläpuustit vedellä ja ripottele pinnalle leseitä sekä sormisuolaa. Paista uunissa n. 10 – 12 minuuttia.


 Valkosipulivoi saatu Valiolta kampanjan yhteydessä.
 

tiistai 4. marraskuuta 2014

Kebablihakastike & itse tehty kebab


Tein loppuviikosta kebablihaa kilosta naudan jauhelihaa. Lihamassan muotoilin kahdeksi pötkyläksi ja toinen siivutettiin lastuiksi pitaleipien väliin muiden lisukkeiden kera perjantaina. Jätin pitaleivät kuvaamatta, koska suunnittelin tekeväni uudet heti lauantaina jäljellä olevasta kebabtangosta. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun miehelle napsahti tuplavuoro töissä, ja aamukuudesta iltakymmeneen töissä olevalle piti nopeasti kehitellä jotain sopivampaa eväsruoaksi. Niin syntyi sitten kebablihalastuista kastike riisille. Suunnitelman muutos ei ollut ollenkaan paha asia, vaan kastike sai kehuja. Hyvää se olikin annoksen vaatimattomasta ulkomuodosta huolimatta. Tätä tulee tehtyä toistekin.

Kebablihakastike & itse tehty kebab

Kebab:
500 g naudan jauhelihaa
n. 1/2 - 1 rkl suolaa
n. 1/2 - 1 rkl mustapippuria
n. 1 rkl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl cayennea
2 tl oreganoa
1 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä

Laita jauheliha monitoimikoneeseen. Sekoita mausteet oliiviöljyn joukkoon ja lisää maustetahna myös monitoimikoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes ainekset on hyvin ja tiiviisti keskenään sekaisin ja jauhelihan rakenne on rikki. Muotoile jauhelihamassa pötköksi ja kääri pötkö tiukkaan foliopakettiin. Kypsennä 100 -asteisessa uunissa n. 4 tuntia. Ota paketti uunista ja anna lihan vetäytyä rauhassa paketissaan. Sen jälkeen jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Vuole valmiista kebablihasta veitsellä tai juustohöylällä ohuita lastuja ja lämmitä lastut uunissa tai pannulla ennen tarjoilua.

Kebablihakastike:
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 punainen chili
n. 400 - 500 g kebablastuja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lihalientä
2 dl ruokakermaa
1 prk ananaskuutioita
2 rkl worcestershire-kastiketta
(suolaa)

Kuumenna pannulla ruokaöljy ja kuullota siinä kuorittu ja hienonnettu sipuli sekä hienonnettu chili pehmeäksi. Lisää kebablastut ja ruskista kevyesti. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää joukkoon vähitellen lihaliemi ja ruokakerma sitä mukaa, kun kastike sakenee. Lisää ananaskuutiot ja keitä kastiketta n. 10 - 15 minuuttia. Mausta kastike worcestershire-kastikkeella ja tarkista suola. Tarjoa keitetyn riisin kera.

lauantai 1. marraskuuta 2014

Porkkana-lipstikkakeitto


Olin mukana Blogiringin ja Valion kampanjassa, jossa siis muutaman muun bloggaajan kanssa testasimme uusia maustevoita ja olimme mukana tuotekehittelyssä. Kehittelimme myös jokainen viisi reseptiä maustevoita käyttäen. Resepteistä tehtiin kaksi kampanjapostausta. Koska kolme muutakin kehittelemääni reseptiä ovat käyttökelpoisia, ajattelin laitella nekin nyt tänne blogiin näkyville, kun varsinainen kampanjakin on jo omalta kohdaltani ohi. Reseptien kehittelyhän tapahtui viime vuonna sellaiseen aikaan, kun omalta kasvimaalta saattoi hyvin käyttää raaka-aineita hyödyksi. Resepti ei siis ole ihan sesongin mukainen, mutta kannattaa pitää mielessä, kunhan taas lipstikka-aika koittaa. Samettinen lipstikkakeitto on hyvää. Sitä tulee tehtyä aina alkukesästä, kun lipstikan lehdet ovat vielä nuoria. Kampanjan yhteydessä kehittelin toisenlaisen keittoversion ja käytin joukossa lisäksi porkkanaa, joka antoi keitolle kauniin värisävyn sekä myöskin makuun hyvää makeutta. Keiton ainekset kuullottelin valkosipulivoissa, joka antoi hyvän lisämaun. Rapeaksi paistettu pekoni sopii hyvin keiton kanssa tarjottavaksi, mutta voi hyvin jättää poiskin tai korvata jollain muulla, esimerkiksi leipäkrutongeilla.

Lipstikka-porkkanakeitto

50 g Valio Valkosipulivoita
1 sipuli
1/2 – 1 dl tuoreita lipstikan lehtiä
4 – 5 porkkanaa
3 jauhoista perunaa
7 dl kasvislientä
2 dl Valio ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
rapeaksi paistettua pekonia

Hienonna lipstikka. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Sulata kattilassa valkosipulivoi ja kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon lipstikka ja juurekset. Hauduta kasviksia kannen alla 5 – 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon kasvisliemi ja kiehauta. Keitä keittoa 15 – 20 minuuttia, kunnes juurekset on pehmenneet. Soseuta keitto, ja lisää kerma. Kiehauta ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile keitto rapeaksi paistetun pekonin kanssa.


 Valkosipulivoi saatu Valiolta kampanjan yhteydessä.