torstai 14. marraskuuta 2013

Valkosipulilantut


Lanttu on yksi meidän keittiömme käytetyimmistä juureksista. Usein paistan lisukkeeksi lanttukuutioita pannulla voissa, ja maustan kuutiot suolalla ja siirapilla. Tosi hyvää! Myös uunijuureksissa lanttu on paikallaan. Välillä sitten laitan lanttukuutioita myös uunissa ja sekaan tulee reilusti valkosipulia. Kermaa voi laittaa joukkoon omien mieltymysten mukaan. Toiset haluavat kermaisampia, toiset taas vähemmän. Riippuu usein vähän muustakin ateriasta, kuinka paljon kermaa tulee joukkoon laitettua. Valkosipulilantutkin siis sopivat muun ruoan lisukkeeksi, mutta mikä ettei niistä olisi myös koko ateriaksi lihan, kalan tai makkaran kera. Lanttua kannattaa käyttää muulloinkin kuin vain jouluna lanttulaatikkoon.

Valkosipulilantut

1 iso lanttu
nokare voita
1 valkosipulin kynnet tai maun mukaan
n. 2 - 4 dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 1 rkl kuivattua timjamia
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori ja kuutioi lanttu. Sulata pannulla nokare voita ja lisää lanttukuutiot pannulle paistumaan. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Lisää valkosipuli pannulle ja paista sen aikaa, kunnes lanttu alkaa muuttaa hieman väriä ja valkosipuli pikkaisen pehmenee. Lisää joukkoon kerma, ja mausta lantut suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja juoksevalla hunajalla. Kiehauta ja kaada lantut sitten pannulta uunivuokaan. Kypsennä lanttuja uunissa 200 asteessa n. 45 - 60 minuuttia.

18 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloista ja näköistä! :)
    Minä tykkään kovasti lantusta ja käytän sitä myös paljon. Uunijuurekset on varmasti eniten tehty ruoka meillä, mutta joskus ihan vaan keitän kuutioita hunajavedessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on hyvää.:) Meillä on maakellari aina täynnä lanttua talvet, joten paljon tulee käytettyä. Uunijuurekset maistuu aina, ja aika usein tulee tosiaan tehtyä. Mutta paljon lanttua menee sitten myös lisukkeina. Ja tietenkin lanttukukkoa pitää välillä tehdä.:)

      Poista
  2. Tämä on kyllä aivan minun makuuni, pistän mieleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lantun ja valkosipulin ystävä. Sitten varmasti pidät tästä.:)

      Poista
  3. Tämä on taas niiin minulle osuva ohje, siis osui ja upposi, voin vaan kuvitella ihanan maun. Lanttulaatikkoakin teen jo hyvin ajoissa ihan vain itseäni varten ja käyn joulun aikaan yölläkin syömässä kylmänä jääkaapista :) ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika voimakkaat maut lantussa ja valkosipulissa, mutta tosi hyvää, jos niistä vain pitää.:) Lanttulaatikkokin on nykyään hyvää ja jouluksi pitää tehdä. Lapsena se ei maistunut.;)

      Poista
  4. Oh jes! Juuri mietin, että "ai niin ne lantut jääkaapissa, mitäs niistä tekisi..", ja näin sattumoisin tämän ohjeen http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/ -blogin reunalla.. Saman tien kirjoitin reseptin ylös ja laitoin sen testiin. Nyt sitten jo maistoin aikaansaannosta. :P Muokkasin ohjetta sen verran, että laitoin kerman sijaan tölkillisen kookosmaitoa, toimii!
    Lisukkeeksi keitän tylsää spagettia ja purkista papuja.. Minusta lihaa ei tähän kaivata.
    Kiva blogi! Otin puolukkapiirakan ohjeenkin huomista varten talteen. Palaan ehdottomasti!
    T. Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että juuri sopivasti reseptin laitoin tänne, ja noin pian kokeilit.:) Kookosmaito toimiikin aina melkein kaikessa. Voin hyvin kuvitella, miten se tuo lisää makua, ja sellaista kivaa pehmeyttä tähän. Eikä välttämättä mitään lihaakaan tarvita. Itsekin pärjään aterialla hyvin vaikka vain näillä lantuilla.;) Kiitos!:) Puolukkapiirakka on tosi ihanaa. Sitä täytyisi itsekin taas tehdä.:)

      Poista
  5. Lanttu on hyvää.:) Usein yhdistän hunajan sen kanssa. Aika kiva idea sen ainaisen lanttulaatikonkin tilalle jouluksi. Toki pitää perinteistäkin olla, mutta tämä olisi sopiva uusi tuulahdus joulupöytään tänä vuonna. Plussaa tietysti siitä, että tätä tulee tehtyä varmasti muulloinkin lisukkeeksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on, ja lantulle sopii makeus, joko hunajasta tai siirapista. Joulupöytäänkin tämä varmasti tuo uutta tuulta, ainakin, jos ei tarvitse joulupäivinä välittää valkosipulin hajuisesta hengityksestä.;) Tämä sopii kyllä lisukkeeksi ihan ympäri vuoden.:)

      Poista
  6. Lanttu on kyllä ehdottomasti lempijuurekseni! Laitan itsekin usein uunilanttua ja voisin melkeimpä syödä sitä ihan jälkiruokana :) hyvältä näyttää tämä sinun ohjeesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle menee vielä punajuuri ja bataatti pikkaisen lantun ohi, mutta kaikki juurekset on ihan mahtavia.:) Uunissa valmistettuna juurekset on aina ihan parhaimmillaan. Kiitos.:)

      Poista
  7. tykkään todella paljon lanttukuutioista lisäkkeenä ja muutenkin...oiva lisä tuo valkosipuli,eipä ole tullut mieleenkään ,kiitos vinkistä!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttu on hyvää. Valkosipuli sopii hyvin lantun kaveriksi. Kaksi voimakasta.:)

      Poista
  8. Tykkään lantuista ja yleensä tuleekin tehtyä cayennelanttuja, valkosipulisia en olekaan kokeillut. Täytyy kokeilla kun olisi kaapissa iso lanttu sopivasti odottelemassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lantusta saa kaikkea hyvää. Cayenne on yksi suosikkimausteistani, muttei ole tullut käytettyä lantun kanssa. Pitää korjata asia. Valkosipuli sopii lantun kanssa mainiosti. Meillä on maakellarissa talvisin aina paljon lanttuja. Nytkin kaksi isoa laatikkoa. Lanttukukkojakin pitäisi tässä taas tehdä, kunhan on paremmin aikaa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-