maanantai 5. elokuuta 2013

Rukiinen pizzapohja


Leivoin perjantaina pizzaa, kun lähimetsästä löytyi sopivasti pizzan päälle kanttarelleja, haperoita sekä kangasrouskuja. Pizzaan piti tehdä ihan normaalipohja, mutta vehnäjauhot eivät riittäneetkään kahden pellillisen taikinaan. Käytin sitten taikinaan osaksi myös ruisjauhoja, ja rukiinen pohja sopikin kivasti sienipizzoille. Toiseen pellilliseen tuli pelkästään kanttarelleja, toiseen tuli haperot ja rouskut. Lisäksi pizzojen päälle tuli tietenkin tomaattikastiketta sekä juustoa. Muina täytteinä oli raakaa perunaa ohuina siivuina, sipulia sekä suolakurkkusiivuja. Pizzan päälle mausteeksi tuli vielä mustapippuria myllystä sekä timjamia, rosmariinia sekä kanelibasilikaa.


Rukiinen pizzapohja
(2 pellillistä)

4 dl vettä
ripaus suolaa
2 tl sokeria
2 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl ruissihtijauhoja
n. 1 dl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää lopuksi oliiviöljy. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla n. 30 minuuttia. Jaa taikina kahtia ja kaulitse pelleille leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen. Päällystä pizzat haluamillasi täytteillä ja kypsennä uunissa 250 asteessa n. 20 minuuttia. Käytä aluksi uunin alalämpöä, että pohja kypsyy kunnolla. Lisää loppuvaiheessa myös ylälämpö, jotta pinta saa hieman väriä.


Eilen käytiin katsastamassa pari sienipaikkaa, ja ihmeen hyvä saalis jo saatiin, vaikka hirveän kuivaa on edelleen. Kori täyttyi kanttarelleista ja mustatorvisienistä. Lisäksi löytyi muutama vaaleaorakas, lampaankääpä sekä yksi hyvän kokoinen koivunpunikkitatti.


Tällä mustatorvisienellä oli jo kokoa, mutta vaikutti siltä, että mustatorvisienikausi on vasta alkamassa. Toivottavasti saadaan taas vettäkin. Sadepäivät tekisivät sienisadolle hyvää.

14 kommenttia:

  1. mustatorvia,nam nam! Kanttiksia on pakkanen väärällääm, mutta noita mustatorvisieniä kyllä mahtuis ;) Herkullisen pizzankin oot saanu tehtyä! Toivottavasti lähtisit tällä kertaa ruokahaasteeseen mukaan, kun heitin vielä teemaksi piirakan. Sulta nyt varmasti löytyis yks ellei sata hyvää piirakkaohjetta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvä sienionni, kun mustatorvisieniäkin löytyi pitkästä aikaa. Niitä ei täällä päin pahemmin kasva. Viime vuonnakaan niitä ei tullut ollenkaan parille paikallemme. Kanttarellivarastot oli jo loppu, joten onneksi niitäkin saatiin jo säilöön asti. Eikä lisä pahitteeksi.;) Syksyisin tällainen sienipizza on usein tehtyä herkkuamme.:) Olen vähän laiska osallistumaan noihin haasteisiin... Hyvä teema kyllä.:)

      Poista
  2. Joinakin vuosina mustatorvisieniä piisaa, ihanaa jos tänä vuonna olisi kunnolla satoa. Täytyy lähteä viikonloppuna käymään vakiopaikkamme läpi. Kantarellejakaan en ole vielä kerennyt keräämään, kun tuli yllättävän aikaa vieviä projekteja lomalla eteen. Tämä pizza on kokeilulistallani, siis näitä täytteitä olen harkinnut siitä asti, kun viimeeksi sienipizzan bloggasit.:) Rukiinen pohja on hyvä, meilläkin on sitä suosittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä päin mustatorvisienet ovat todella harvinaista herkkua. Ei niitä näissä metsissä pahemmin kasva. Kaksi paikkaa meillä on tiedossa, eikä niissäkään koskaan mahdottomia määriä ole, joinain vuosina ei ollenkaan. Tänä vuonna varmaankin on sitten hyvä mustatorvisienisato, kun täältäkin löytyi.:) Sienestys on tosi mukavaa, mutta harmi, kun ei aina tahdo aika riittää. Meillä tykätään näistä täytteistä. Syksyisin on kiva tehdä tuoreista raaka-aineista.:) Varmaan nyt tulee useamminkin käytettyä pohjissa myös ruista.:)

      Poista
  3. Ihana sienisaalis:) ja varmaankin hyvää tuo rukiinen pizzapohja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi uskonut, että noinkin paljon sieniä jo löytyy, koska täällä on hyvin kuivaa. Vielä, kun saataisiin vesisadetta, niin saaliit sen kuin paranee.:) Pohjaan tulee enemmän makuakin, kun on ruista joukossa.:)

      Poista
  4. Epäilyttävän terveellisen näköistä pizzaksi :)

    VastaaPoista
  5. Sieniminä toivoo myös sadetta, moottoripyöräminä ei. Sais sataa vaikka yöllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikella on aina puolensa.;) Kaikkein ihanteellisinta olisikin, kun sataisi aina öisin, ja ihan vain sopivasti, ei liikaa eikä liian kovin. Ei estäisi päivisin sitten mitään toimintaa.:)

      Poista
  6. Ihanan näköisiä pizzoja :) Minä tykkään myös käyttää ruisjauhoja pizzoissa ja piirakoissa. Tuntuvat siten hieman terveellisimmiltäkin ;) Sienessä tykkään käydä, mutta vaan kerran pari syksyssä. Karvalaukkuja löytyy lähimetsästä ja haperoita. Haperot vaan on usein niin matosia vaikka vauvoina poimisi... viime vuonna sain ison korillisen viinihaperoa josta meni 2/3 suoraan perkuusta roskiin ja sen perkuun jälkeen meni loputkin, ei pystynyt enään syömään sen jälkeen mitä näki :( Suppilovahveroa on vielä paljon pakkasessa, sain kaverilta aivan valtavasti niitä viime syksynä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pizza maistui taas pitkästä aikaa.:) Ruis antaa aina terveellisemmän tunteen. Sienestys on niin kivaa, että parhaana sieniaikana käyn ihan päivittäin sieniä poimimassa. Haperot on hyviä sieniä, mutta harvoin löytää madottomia. Nykyään perkaan sienet jo heti kerätessä. Ei ole sitten enää kotona niin iso homma. Ei tarvitse kuin pilkkoa pienemmiksi.;)

      Poista
  7. Heippa pitkästä aikaa! Tänne ilmaantunut herkullisia reseptejä, tämä pizzakin kuulostaakin sellaiselta että kokeiluun menee ilman muuta. :) Rukiinen pohja on hyvä, piirakoissakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vähän jotain tännekin silloin tällöin saa aikaiseksi, vaikka aika hiljaista blogin pitäminen näin kesällä on.;) Ruispohjat on kaikessa hyviä ja pikkaisen terveellisempiäkin kuin valkoinen vehnä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-