tiistai 18. syyskuuta 2012

Rouheinen perunafocaccia


Jos tähteeksi jää vain yksi keitetty peruna, niin mikäpä sen parempi käyttökohde kuin focaccian täyte. Tällä kertaa tein taikinan rouheisista sämpyläjauhoista, ja focaccia-taikinan ohje löytyikin sopivasti jauhopussin kyljestä. Aurinkokuivatuista tomaateista jäljelle jäävää mausteista öljyä ei kannata heittää pois, vaan se soveltuu mainiosti focaccian tekoon tai vaikka pizzapohjaan, tuoden leipomukseen enemmän makua kuin pelkkä öljy.

Rouheinen perunafocaccia
 
Taikina:
3 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl sokeria
1 ps kuivahiivaa
6 - 7 dl Sunnuntai Rouheinen -sämpyläjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Voiteluun:
1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Pinnalle:
1 keitetty peruna siivuina
2 - 3 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
kuivattua rosmariinia
karkeaa merisuolaa huhmareessa hieman hienonnettuna
mustapippurirouhetta

Sekoita +42-asteiseen veteen suola, valkosipulijauhe ja sokeri. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää taikinan teon loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 20 min. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi leiväksi ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 20 min. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Painele kohonneeseen leipään peruna- ja valkosipulisiivut. Voitele leivän pinta öljyllä. Ripottele pinnalle rosmariinia, suolaa sekä mustapippurirouhetta. Paista uunin keskitasolla 10 - 12 min.

4 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki... seuraavat meillä jäljelle jääneet perunat päätyvät tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Focaccia on hyvää, ja täytteeksi sopii hyvin peruna, joka tekee leivästä täyttävämmän.:)

      Poista
  2. Tämän ohjeen nappaankin käsittelyyn heti tänään! Peruna on aivan mainio, se taipuu moneksi!

    Kävimme viikonloppuna katsomassa kantarellipaikat vielä kertaalleen läpi ja pesuvadillinen saatiin saaliiksi. Osa oli kasvanut mieheni käden kokoisiksi. Huhhuh, kannatti käydä vielä ennen pakkasia;)
    Löytyipä suppilovahveroitakin ja aloittelin kuivatusprosessin.. Niitä käymmekin etsimässä lumen tuloon saakka..:) Mustatorvisieniäkin löytyi muutama hassu, en usko että niitä tulee tänä vuonna kovin paljon, kun viime syksynä niitä löytyi enemmän, kuin moneen vuoteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nappaa pois vain.:) Perunasta on moneksi.:)

      Hyvin vielä kanttarelleja löysitte. Jos kohta tulee pakkasia, sitten ei enää kerätään muita kuin suppilovahveroja. Suppilovahveroiden kuivatus on minullakin käynnissä. Siitä sitten jotain tulossa tänne myöhemmin.;) Mustatorvisieniä ei meidän sienipaikassa ole näkynyt. Täytyisi vielä käydä tarkistamassa, jos kuitenkin jotain olisi noussut.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-