tiistai 10. syyskuuta 2019

Sitruunakurkkusalaatti


Kurkut ja kurpitsat lähtivät tänä kesänä hitaasti kasvuun. Tai kasvoivat kyllä vartta ja lehtiä, kukkivatkin runsaasti, mutta satoa saatiin odotella. Mutta niinhän siinä kuitenkin aina käy, että viimeistään syksyä kohden satoa tulee, ja kaikki tulee sitten ihan yhtä aikaa. Kurkkua ja kurpitsaa on jonkin aikaa niin, että niistä voisi tehdä päivän kaikki ateriat. Mielellään sen sadon ottaisi pitkin kesää sopivissa määrin kerrallaan, eikä niin, ettei jääkaappiin paljon muuta mahdukaan.


Kurkkuja meillä kasvoi tänä kesänä neljää eri lajiketta. Kasvatin siemenistä tavalliseen tapaan kasvihuone- ja avomaankurkkuja, sekä kokeilussa oli myös sitruuna- ja viidakkokurkkuja. Sitruunakurkut osoittautuivat tämän kesän maukkaimmiksi kurkuiksi. Nimen perusteella voisi kuvitella niiden maun olevan kirpeän hapan, mutta maukkaita ja mehukkaita olivat. Kirpeydestä ei ollut tietoakaan. Avomaankurkut taas olivat tänä vuonna karvaita. Siitä huolimatta, että ostin karvasvapaata lajiketta. Pirteän keltaisista sitruunakurkuista olen tehnyt lisukesalaattia, joka maistuu aterialla kuin aterialla.


Sitruunakurkkusalaatti

3 - 4 sitruunakurkkua
1 pieni punasipuli
1/2 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä

Leikkaa sitruunakurkut ohuiksi siivuiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Lado sitruunakurkut ja punasipulit tarjoiluvadille kerroksittain. Sekoita keskenään valkoviinietikka, vesi, sokeri, suola ja mustapippuri. Kaada liemi vadille muiden ainesten päälle. Anna maustua viileässä. Ripottele päälle vielä silputtua tilliä tarjolle laittaessa.


2 kommenttia:

  1. Sitruunakurkku on mulle ihan uusi tuttavuus. Tosi kaunista näyttää olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ensi kertaa kokeilussa, mutta voisi näitä toistekin kasvattaa. Hyviä ja nättejä pieniä kurkkuja.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-