torstai 12. syyskuuta 2019

Mehevä omenapiirakka


Tämä vuosi on taas ollut aika hyvä omenavuosi. Onneksi omenat eivät kuitenkaan ole nyt olleet niin satoisia kuin luumut. Luumusato on ihan mahdoton! Meillä on luumupuut jopa repeilleet hedelmien painosta. Omenasato on sentään maltillinen ja omenoita on sopivasti riittänyt omiin tarpeisiin. Joka syksyn pakollinen leivonnainen on tietenkin omenapiirakka. Satu Koiviston omenapiirakkareseptiä on niin hehkutettu, että sitähän piti vihdoin kokeilla. Ensimmäisellä kerralla leivoin piirakan ohjeen mukaan. Olihan se piirakka hyvää, mutta ihan hirmuisen makeaa. Piirakassa maistui ja tuntui enimmäkseen sokeri. Annoin piirakalle kuitenkin uuden mahdollisuuden ja leivoin toisenkin kerran. Vähensin vain sokerin määrää runsaasti. Vähemmälläkin sokerilla piirakka on vielä ihan tarpeeksi makeaa, ja maistui meille paremmin niin, vaikkei piirakka enää karamellisoitunutkaan. Mantelijauho antaa piirakalle makua ja mehevyyttä.

Mehevä omenapiirakka

Taikina:
200 g pehmeää voita
1 1/2 dl sokeria (alkuperäisessä 2 1/2 dl)
2 kananmunaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja

Päälle:
n. 10 (1 1/4 l lohkoja) kirpeää omenaa
1 rkl sokeria
1 tl kanelia

Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle (n 29 x 24 cm). Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista siemenkodat. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli, ja ripottele omenalohkojen päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30 min., kunnes se ruskettuu kevyesti.


6 kommenttia:

  1. Katselin aiemmin myös ko. ohjetta ja sokeria tuntui olevan liikaa mielestäni. Kiva että tiedän nyt vähemmälläkin tulevan hyvää. Onko ohjeessa oikein mantelijauhoja vai käviskö mantelijauhe myös? t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se karamellisoituminen jää piirakasta uupumaan vähemmällä sokerilla, mutta hyvää piirakka on silti. Desi tai puolitoista makeuttaa piirakan riittävästi. Sama asia, mantelijauho ja -jauhe. Jauheen nimellähän tuo taitaa mennä, ohjeessa oli jauho.

      Poista
  2. Vanha kunnon Mamman marjapiirakkaohje toimii.

    VastaaPoista
  3. Minäkin testasin tätä piirakkaa vähän aikaa sitten :) Ihan pakko oli testata, kun niin kovasti tätä kehuttiin. Hyvää olikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan se tosiaan kokeilla oli, kun niin on kehuttu ohje. Hyvää ja tulee tehtyä toistekin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-