perjantai 29. kesäkuuta 2018

Maisemakahvilan piimä-raparperipiirakka


Sateinen päivä ja vieläpä perjantai. Mikäpä sen parempi syy leipoa. Iltasanomissa oli juuri juttua Maisemakahvilan piimäpohjaisesta raparperipiirakasta. Piirakka kuulosti niin lupaavalta, että sitä me sitten aloimme pienen prinsessan kanssa leipoa sadepäivää kuluttaaksemme ja viikonlopun kahvitteluherkuksi. Eikä ollut piirakasta turhaan lehdessä juttua. Maisemakahvilan piimä-raparperipiirakka on tosi pehmeää ja mehevää rapealla murupinnalla. Onneksi reseptillä tulee heti kerralla pellillinen piirakkaa, koska palat hupenevat kahvipöydässä vauhdilla.


Maisemakahvilan piimä-raparperipiirakka

Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 1:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Täytevaihtoehto 2:
1 l (500 g) raparperipaloja
400 g turkkilaista jugurttia
1 1/2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 rkl raastettua luomusitruunan kuorta

Pinnalle:
n. 1/3 muruseoksesta

Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja, myös marjat kuten mansikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vanilijajäätelön tai kastikkeen kanssa.


3 kommenttia:

  1. Tämä on ihanaa! 😍 Teen itsekin usein! Oon miettinyt että missä vaiheessa tämä maisemakahvila-nimi on piirakalle tullut. Uskoisin että kyse on todella vanhasta ohjeesta. Meillä kotona puhuttiin aina ihan vaan rahkapiirakasta ja äidiltä saamassani ohjeessa mitat oli laseina. Ohje on identtinen maisemakahvilapiirakkaan. Meillä äiti teki piirakan usein sitruunasta. Se on älyttömän hyvää! Onkohan maisemakahvilapiirakka-nimen keksinyt joku kahvilanpitäjä 😄

    https://taikakakut.blogspot.com/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html?m=0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta kyllä, että onhan tällaista piirakkaa ollut iät ajat. Itsekin olen murupiirakoita syönyt ja leiponut. Kai se vain tuota kautta on päässyt enemmän esille, kun jossain Kotivinkissä/-liedessä on aikoinaan resepti julkaistu. Kahvilan pitäjäkin on reseptin saanut joltain tutultaan, joten vanha resepti kyseessä eikä varsinaisesti Maisemakahvilan alkujaan. Samaa ilmiötä on välillä blogimaailmassakin. Pieni blogi tekee jotain eikä ketään kiinnosta sen kummemmin, iso blogi tekee saman perässä ja tulee suuri hitti. Iso blogi saa kaiken kunnian eikä kukaan muista, että joku pienikin on saman tehnyt aiemmin. Mutta hyvä piirakka tämä on. Ja voi tehdö monesta muustakin kuin raparperista. Tuota sitruunaista kokeilen varmasti joku kerta.:)

      Poista
  2. https://www.facebook.com/Maisemakahvila/

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-