sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Tyrnikakku


Jo helmikuussa tyrnihilloa keittäessäni aloin suunnittelemaan, että teen pääsiäiseksi hyydytettävän tyrnikakun. Kakun täytteeseen käyttäisin tietenkin tyrnihilloa ja tyrnimehusta tulisi kauniin värinen kiille kakkuun. Vähän ennen pääsiäistä keittelinkin sitten taas lisää tyrnihilloa kakkua varten ja pakastimessa olevista marjoista keittelin mehua kakun kiilteeksi. Tein pitkästä aikaa hyydytetyn kakun käänteisessä järjestyksessä. Eli ensin vuokaan kiille, sen hyydyttyä täyte, ja täytteen hyydyttyä pinnalle keksipohja. Tällä samalla tavalla olen aiemmin tehnyt Piña Colada -keikauskakun sekä mansikka-mojitokakun. Tällä tavalla väärässä järjestyksessä tehden saan hyödynnettyä ruususilikonivuokani kauniin kuvion. Tietenkin tämän kakun voi tehdä myös normaaliin tapaan irtopohjavuokaan, ensin pohja, täyte ja lopuksi kiille. Mutta jos omistat jonkun hienon kuvioidun silikonivuoan, kannattaa välillä tehdä kakku näinkin. Ainakaan ei tarvitse sen kummemmin miettiä kakun koristelemista. Tyrnikakusta tuli hyvän raikas. Päällimmäinen kerros on kirpakka, täyte pehmeän makuinen ja suklainen pohja Domino-kekseistä. Itse keittämääni tyrnimehua en laimentanut kiilteeseen ollenkaan. En osaa sanoa onko kaupan tyrnimehu voimakkaampaa. Jos käytät kaupan valmista mehua kakkuun, sitä voi hieman vedellä laimentaakin, jos tuntuu liian vahvalta sellaisenaan.


Tyrnikakku

Kiille:
3 1/2 dl tyrnimehua
3/4 dl sokeria
4 liivatelehteä

Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 1/2 dl tyrnihilloa
1/2 dl tyrnimehua
5 liivatelehteä

Pohja:
200 g Domino-keksejä (original)
50 g voita sulatettuna

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan tyrnimehu ja sokeri. Kiehauta. Nosta kattila liedeltä ja liuota liivatteet kuumaan mehuun yksitellen. Kaada mehu silikonivuoan pohjalle ja laita viileään jähmettymään. Kun kiille on jähmettynyt, valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti sekä tyrnihillo. Kiehauta tyrnimehu ja liuota siihen liivatteet yksitellen. Sekoita liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan kiilteen päälle ja laita viileään jähmettymään. Kun täyte on jähmettynyt, valmista pohja. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon voisula. Painele keksimuru varovasti täytteen päälle ja laita viileään. Kakun saa poistettua vuoasta parhaiten, kun kakun laittaa muutamaksi tunniksi pakastimeen. Jäätyneestä kakusta silikonivuoka irtoaa parhaiten.


2 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköinen, tulee kyllä tosi kaunis tuossa vuoassa noin tehtynä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tosi kivoja kakkuja tulee näin. Silloin joskus mietein miten tuon ruusukuvion saisi kunnolla näkyviin ja sitten sain tämän idean.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-