keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Tyrni-valkosuklaakakku


Moni kakku päältä kaunis... Olisi hyvin sopinut tämän kakkupostauksen otsikoksi. Kakku oli aika työläs tehdä. Kun ei ole kauheasti tullut tehtyä massakakkuja, kakun valmistaminen vei aikaa. Ja kaikesta vaivannäöstä huolimatta maku ja rakenne oli pettymys. Tästä kakusta tuli huonoin tekemäni kakku ikinä. Ohjeena tähän kakkuun käytin Maku-lehden iglukakkua tyrni-valkosuklaatäytteellä. Muutoin seurasin ohjetta, mutta iglumaisen koristelun sijaan koristelin kakun geometrisin kuvioin. Mikä kaikki kakussa sitten oli pielessä? Ensinnäkin kakku oli aivan mahdoton sokeripommi. Yleensä minulle mikään ei ole liian makeaa. Mutta tämä kakku oli. Kirpeästä tyrnistä huolimatta. Jo pelkästään kakkupohja oli niin makea, että se tuntui sormiinkin tahmealta. Siihen sitten lisäksi valkosuklaa, tomusokeria täynnä oleva voikreemi massan alle ja vielä itse se massa kakun päälle. Huh huh! Ei enää kelvannut edes kaltaiselleni sokerihiirelle. Väleihin ripotellut tyrnit eivät olleet mitenkään miellyttäviä kirpeine purskahduksineen, vaikka makeaa taittoivatkin. Ja tyrnissä on aika ikävät siemenet. Valkosuklaa tuli täytteeseen rouheena eikä kova rouhe kakussa ollut kovin mukava. Maustamaton tuorejuusto ei mielestäni ole kovin hyvää kakkujen täytteissä. Sen maku tunkee liikaa läpi muista aineista. Rahka tai turkkilainen jogurtti olisi toiminut paljon paremmin. Ainoastaan kova vaiva ja itse kakku oli pettymys. Tänä vuonna jäin sitten ilman kunnollista syntymäpäiväkakkua, kun en enää jaksanut alkaa toistakaan kakkua tekemään. Halusin kuitenkin tämänkin kakun täällä julkaista. Sen verran töitä sen eteen tuli tehtyä. Ja voihan sitä jokainen halutessaan testatakin. Omalla vastuulla, jos luulee makeanhampaansa tuohon riittävän.
  
Tyrni-valkosuklaakakku

Pohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
6 liivatelehteä
1 dl tyrnimehua (tiivistettä)
4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 rkl tyrnijauhetta
2 tl kanelia
200 g valkosuklaata (rouhittuna)
200 g tyrniä

Kostutus:
3/4 dl tyrnimehua

Kreemi:
125 g voita
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Kuorrutus:
valkoista marsipaania

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6 – 8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperiarkille ja irrota paistopaperi kääretorttulevyn pinnasta. Anna kakkulevyn jäähtyä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna tyrnimehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdistä liotusvesi ja liuota kuumaan tyrnimehuun sekoitellen. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, sokeri, tyrnijauhe ja kaneli nopeasti kermavaahdon joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele lopuksi valkosuklaarouhe täytteen joukkoon. Leikkaa kakkulevy kolmeen pyöreään palaan (Ø 10, 17 ja 22 cm). Nosta pienin kakkulevy kelmutetun pyöreän kulhon (tilavuus n. 2 l) pohjalle ja kostuta kevyesti tyrnimehulla. Levitä 1/3 täytteestä kakkulevyn päälle ja ripottele pinnalle tyrnimarjoja. Nosta keskikokoinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta. Levitä loppu täyte ja ripottele jälleen tyrnimarjoja täytteen päälle. Nosta suurin kakkulevy paikoilleen ja kostuta. Nosta tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Valmista voikreemi vatkaamalla pehmeä voi, tomusokeri ja vanilja-sokeri vaahdoksi. Lisää vettä niin, että saat levittyvän kreemin. Kumoa kakku tarjoiluastiaan. Levitä kreemi tasaisesti kakun pintaan. Kauli marsipaani noin 3 mm:n paksuikseksi, reilusti kakkua suuremmaksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja siloita kakun pinta sormin painelemalla. Leikkaa ylimääräinen marsipaani kakun alareunasta.


Geometriset kuviot kakun pintaan tein PME Geometric koristelumuotilla, jonka sain Confetilta tuotetestaukseen. Muotilla saa nopeasti tehtyä paljon kuvioita, ja se leikkaa hyvin ja siististi koristelumassoja. Testasinpa sitä myös voileipäkakkuun ja leikkasin juustosta ja leikkeleestä kuvioita. Koristeiden teko onnistui niistäkin, kunhan leikkasi useamman siivun nipusta. Tälläkin saamallani muotilla saa tehtyä monenlaisia erilaisia kuvioita joko yksivärisinä tai käyttämällä useampaa väriä. Kahdella värillä saa jo hienosti aikaiseksi kolmiulotteiselta näyttävän koristepinnan.

6 kommenttia:

  1. Upean näköinen kakku on joka tapauksessa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ulkonäkö sentään oli suht kohdallaan, kun ottaa huomioon, etten ole pahemmin kakkuja massalla päällystänyt. Mutta ehkä mieluummin ottaisin rumemman kakun, jos vain maku olisi kohdallaan...

      Poista
  2. Ihana että joku bloggaa myös epäonnistuneita tekeleitä. Silloin kaikkien ei tarvitse tehdä samaa virhettä eikä käyttää huonoa reseptiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken sen vaivannäön jälkeen kakku ansaitsi paikkansa blogissa, vaikka ihan hirveää olikin. Ja eipähän muut erehdy kokeilemaan, elleivät sitten ole hyvin kokeilunhaluisia. Postasin kakun silti myös tuon koristelun ja koristelumuotin vuoksi. Saa tästä joku ehkä jotain vinkkiä.:)

      Poista
  3. Kaunis kakku kyllä! 😊 Harmi ettei maistunut... resepti vaikutti äkkiseltään hyvältä kyllä. Paitsi että itse en ollenkaan pidä suklaarouheista kakkujen täytteissä. Suklaat saisi olla aina sulatettuna. Noi massatkin kyllä jää mulla usein käyttämättä. Tai sitten laitan oikein ohuelti sitä. Silloin sitten taas helposti näkyy kaikki kuhmut ja jutut kakun pinnassa 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aineksista olisi voinut päätellä ihan muuta, mutta ei vain sitten oikeasti ollutkaan hyvä. Kaikkein pahinta oli se mahdoton makeus. Suklaan maku ei tule rouheena kunnolla esille. Kyllä sulatettuna on täytteessä paras. Massoista ehkä korkeintaan tekee pieniä koristeita kakun päälle. Monet massakakut on tosi upean näköisiä isoine koristeineen, mutta itse ainakin aina mietin niitä katsellessa, että mitenkähän se maku. Kyllä kermavaahto-, kinuski- ja suklaakuorrutteiset kakut on kaikkein parhaita!:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-