tiistai 6. helmikuuta 2018

Rusakkoa viinissä


Saimme vähän aikaa sitten metsästystä harrastavalta appiukolta rusakon. Paloittelin rusakon useampaan osaan ja hauduttelin palat uunissa kypsäksi kukkoa viinissä -tapaan. Eli rusakon mukana pataan pääsi punaviiniliemeen muhimaan pekonia, porkkanaa, herkkusieniä sekä salottisipuleita. Neljän tunnin haudutuksen jälkeen liha oli mureaa ja irtosi luista helposti. Nostin rusakon palaset padasta ja irrottelin luut, ja laitoin lihat takaisin pataan reiluina suupaloina. Helpottaa syömistä huomattavasti, jos ruoanlaittaja viitsii luut padan joukosta poistaa, mutta voi padan toki tarjoilla luineen päivineenkin ja jättää homman syöjille. Pataa tuli reilu annos ja siitä saatiin syödä useampana päivänä. Tällainen pataruoka melkein vain paranee uudelleen lämmittäessä.

Rusakkoa viinissä

1 iso rusakko
340 g pekonia
3 porkkanaa
1 prk kokonaisia herkkusieniä
500 g pieniä salottisipuleita
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia
1/2 dl vehnäjauhoja
3 laakerinlehteä
4 dl vettä
1 pataliemikuutio
5 dl punaviiniä

Paloittele nyljetty ja puhdistettu rusakko 6 - 8 osaan. Hiero palojen pintaan suolaa ja mustapippuria. Paloittele pekoni valurautapannulle ja ruskista palat. Nosta palat uunipataan. Ruskista rusakon palasten pinnat pannulla pekonin rasvassa. Lisää tarvittaessa rasvaa (ruokaöljyä tai voita). Nosta ruskistetut palat pataan. Kuori porkkanat ja paloittele reiluiksi paloiksi. Kuori salottisipulit. Kuullota pannulla porkkanoita, salottisipuleita ja herkkusieniä, kunnes ne saavat vähän väriä pintaan. Lisää ne sitten pataan lihojen joukkoon. Sekoita pataan vehnäjauhot sekä timjamia. Lisää laakerinlehdet. Kaada pannulle vesi ja sekoita joukkoon pataliemikuutio. Anna kiehahtaa ja kaada liemi pataan. Lisää joukkoon punaviini. Hauduta pataa kannen alla 150 asteessa 4 tuntia. Irrota lihat luista ja lisää lihat takaisin pataan tai tarjoile lihat isoina luullisina paloina. Lisukkeeksi sopii esim. perunamuusi tai keitetty riisi.


2 kommenttia:

  1. Todella harvoin ruokapöytään tulee riistaa. Rusakkopata on varmasti hyvä ruoka, kun sen malttaa hauduttaa. Meidän pihassa vierailee öisin rusakoita, jäävät riistakameran kuviin "kiinni" vierailuistaan.

    Laittaisin suolaa, pippuria ja voita, rusakkopalat käyttäisin pannulla ennen pataan laittamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvakseltaan sitä riistaa pöydässä on. Olisi kyllä hyvä vaihtoehto tuotetulle lihalle.Rusakko on hyvää, kun liemessä hauduttaa. Liemessä ei pääse niin kuivahtamaan, kun rasvaahan tuossa lihassa ei paljoa ole. Meilläkin rusakoita pihassa vilisee. Aina pitää talveksi puita ja kasveja suojata.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-