sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Runebergin kääretorttu


Tänä vuonna en jaksanut alkaa leipomaan Runebergin päiväksi torttuja, vaikka ne niin hyviä ovatkin. Ylimääräistä aikaakaan ei tahdo paljon löytyä, joten menin siitä, missä aita on matalin, ja leivoin Runebergin tortut kääretortun muotoon. Kääretorttu valmistuu aika vaivattomasti. Eihän niitä alkuperäisiä Runebergin torttuja mikään voita, mutta maistuu se kääretorttukin kahvipöydässä hyvältä. Hieman kevyempikin kääretortusta tulee kuin tortuista, koska kääretorttupohjaan ei tule rasvaa. Kääretortun väliin levitin vadelmamarmeladia. Hilloakin voi käyttää. Hillo antaa pohjalle marmeladia enemmän kosteutta. Eli jos pidät kosteammasta, suosittelen valitsemaan hillon.

Runebergin kääretorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 dl korppujauhoa
1/2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 - 3 tippaa karvasmanteliöljyä

Lisäksi:
sokeria

Täyte:
230 g vadelmamarmeladia tai -hilloa

Päälle:
1 dl tomusokeria
tilkka kylmää vettä

Koristeeksi:
vadelmia

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaahdota kulhossa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä karvasmanteliöljy. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunin keskitasolla n. 6 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu sokeria. Anna jäähtyä. Poista pohjan päältä leivinpaperi ja levitä pinnalle vadelmamarmeladia. Kääri levy rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Siisti kääretortun päädyt leikkaamalla pienet siivut pois. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että sitä pystyy pursottamaan ohuina raitoina. Kaada tomusokeriseos kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa kärjestä pieni pala pois ja pursota kääretortun päälle. Koristele Runebergin kääretorttu vadelmilla.


10 kommenttia:

  1. Onpa kaunis! Sopii kyllä muulloinkin kun vain Runebergin päiväksi!

    VastaaPoista
  2. Nätti ja onnistunut kääretorttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä säilytti hyvin pyöreän muodon. Välillä nuo kääretortut vähän latistuvat.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos. Tuollainen simppeli koristelu on usein paras.

      Poista
  4. kyllä on upea torttu..itselläkään ei aikaa löytynyt,mentiin kaupan herkuilla,joskus jonain vuonna ole näperrellyt jonkinmoisia kakkuja ja sen semmoisia mutta ei nyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi aina jollain konstilla pääsee oikaisemaan. Joka elämäntilanteessa ei aika riitä ihan mihin vain. Meillä alkaa olla päiväunet historiaa, joten päivisin ei enää saa sitä omaa aikaa, jolloin jotain pystyisi kunnolla tekemään. Ja valveilla ollessa tuolle villikolle ei voi selkäänsä kääntää ja yrittää tehdä jotain omia juttuja.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-