keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Kaalipyörykät uunissa


Oli taas tässä taannoin kaalikerä ostettuna, ja aiemmin tehdessäni kaalikääryleitä muffinivuoassa, katselin myös toista Perinneruokaa prkl -blogin kaaliohjetta sillä silmällä, että kokeiltava on. Nytpä sitten kokeilin. Eli uunissa valmistettavia kaalipyöryköitä, joita ohjeessa myös laiskan kaalikääryleiksi kutsutaan. Ohjeesta poikkesin sen verran, että keitin riisit kypsäksi siinä samalla kaalia ja sipulia paistaessa. Ja riisinä käytin tummaa puuroriisiä. Keittämällä riisin, varmistin, ettei noiden pyöryköiden pinnassa olevat riisit sitten takuulla jää ainakaan raaoiksi. Raaka riisihän ei ole kovin miellyttävää syödessä. Ilmeisesti kypsästä riisistä johtuen vuokaan kaadettava liemi ei paljon kypsennyksen aikana hävinnyt, mutta ei se haitannut. Liemen voi hyödyntää ja tehdä siitä vaikka kastikkeen pyöryköille. Minäkin käytin lientä ruskean kastikkeen pohjana. Mausteita pyöryköihin saa laittaa ohjetta reilummalla kädellä. Kannattaa vaikka pannulla paistaa nokare pyörykkätaikinaa maistiaisiksi, niin saa mausteet kohdalleen. Muutoin seurasinkin alkuperäistä ohjetta ja niin hyviä kaalipyörykät on, että jo heti seuraavalla viikolla tein niitä tuplasatsin.

Kaalipyörykät uunissa

500 g valkokaalia
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g nauta-sikajauhelihaa
150 g ranskankermaa
1/2 dl puuroriisiä
3 kananmunaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl meiramia
1/2 dl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
2 1/2 lihalientä

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja silppua sipuli. Paista hetki paistinpannulla öljyssä, kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut väriä. Kaada kaali ja sipuli kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää joukkoon jauheliha, ranskankerma, puuroriisi, kananmunat ja sekoita. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, meiramilla ja siirapilla. Lisää lopuksi korppujauhot ja sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta 12 pyörykkää voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kaada pyöryköiden päälle lihaliemi ja jatka paistamista vielä tunnin ajan.

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on. Tosi hyviä pyöryköitä tulee. Jos vain kaaliruoista pitää, niin tämä on aika ehdoton resepti kokeiltavaksi.:)

      Poista
  2. Kaalipyörykät saivat lähtemättömän suosion, että olivat hyviä.
    Kiitos hyvästä kaaliruokaohjeesta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kyllä hyviä ja aika vaivattomiakin kääryleisiin verrattuna.

      Poista
  3. Näitähän on pakko kokeilla, kiitos riisinkeittovinkistä ja muistutuksesta-rida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Varmaan pitää kohta taas itsekin tehdä näitä. Muutamasta paikasta olen lukenut kommenttia näistä, niin keittämätön riisi on todellakin monella jäänyt pinnalta vähän raa'aksi, joten suosittelen riisin keittämistä.

      Poista
  4. Paljonkos tuota lihalientä tähän tulee? Ohjeessa lukee vain 2 ½ ilman yksikköä

    VastaaPoista
  5. 2,5 dl on oikein. Joskus teksteistä jää jotain pois huomaamatta. Pahoittelut.

    VastaaPoista
  6. Laitan nesteeksi tomaattikastikkeen. Mies on venäläistä sukua ja muistelee äidin herkullisia kaalikääryleitä jotka kypsytettiin tomaattikastikkeessa. Hän tarvitsee lohturuokaa tässä maailmantilanteessa. Nämä omat varmasti hyviä. Milla

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-