keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Suolakaramellipiirakka


En leiponut isäinpäiväksi tänä vuonna mitään kakkua, koska täytekakkukahvit pääsee juomaan vanhempien luokse. Jotain hyvää kuitenkin piti tehdä, ja kokeilin suolakaramellipiirakkaa. Ohjeen nappasin RecipeTin Eats -sivustolta ja muokkasin raaka-aineiden määriä kapeaan irtopohjaiseen piirakkavuokaani sopiviksi. Keksipohjaa tein kaksi kolmasosaa alkuperäisestä, suolakaramellitäytettä puolet, ja suklaaganachea täyden määrän. Tosi hyvää tuli näillä muunnelluillakin määrillä. Suolakaramellitäytteestäni tuli vähän tiiviimpää kuin mitä alkuperäisen ohjeen piirakassa näyttää olevan. Täyte kiehahti tosi nopeasti kasaan, koska käyttämäni ruskea sokeri oli karkeampaa kuin alkuperäisessä käytetty, ja sokerin sekoittelu tasaiseksi vei sen verran aikaa. Ja olihan sitä täytettä pienempi määräkin. Kiinteämpi täyte ei kuitenkaan haitannut yhtään. Leikatut palat pysyivät hyvin koossa ja niitä pystyi syömään ihan käsin. Vaikka suolakaramellipiirakka olikin hyvää, tuskin sitä enää toiste teen. Sen verran tuhtia piirakkaa se kuitenkin on. Ja kokeilulistallahan riittää testattavaa muutenkin... Tässä piirakan ohje alkuperäisten määrien mukaan.

Salter caramel -piirakka

Pohja:
225 g Digestive -keksejä
75 g voita

Suolakaramellitäyte:
100 g suolatonta voita
200 g ruskeaa sokeria
2 prk kondensoitua maitoa
1 3/4 tl suolaa

Suklaaganache:
0,8 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata

Päälle:
suolahiutaleita

Hienonna Digestive -keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa uunissa 160 asteessa n. 10 min. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä. Suolakaramellitäytettä varten sulata pannulla keskilämmöllä voi. Lisää sokeri ja sekoita. Kun seos alkaa kuplia ja sokeri on sulanut joukkoon, sekoita mukaan pannulle kondensoitu maito. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen n. 4 min., kunnes siitä alkaa nousta höyryä. Nosta pannu pois levyltä ja lisää joukkoon suola. Kaada suolakaramelli piirakkavuokaan pohjan päälle ja paista vielä uunissa n. 15 min. Ota piirakka pois uunista ja anna jäähtyä sen aikaa, kun valmistat suklaaganachen. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kattilassa kerma kiehumispisteeseen ja kaada kulhoon suklaan päälle. Sekoita ganache tasaiseksi ja anna jäähtyä n. 10 min. Kaada suklaaganache piirakkavuokaan suklaakaramellitäytteen päälle. Ripottele pinnalle suolahiutaleita ja laita piirakka jääkaappiin n. 1 1/2 tunniksi ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Taas yksi syy hankkia tuollainen kapea irtopohjavuoka (ja lisää laktoosinpilkkojia apteekista)

    VastaaPoista
  2. Nam, suolakaramelli on tosi hyvää, ja piirakkasi näyttää hurjan herkulliselta:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-