maanantai 30. lokakuuta 2017

Puolukka-kinuskikakku


Viime viikolla vietettiin miehen syntymäpäivää. Nyt en kuun alussa leiponut täytekakkua ollenkaan hääpäiväksi, vaan jätin kakuttelut suosiolla syntymäpäiväksi. Ei sitä täytekakkuakaan aina viitsi niin taajaan syödä, vaikka hyvää onkin. Miehen syntymäpäivää en sentään viitsinyt kakutta jättää, vaan leivoin kuuden munan kakkupohjan, jonka täytin raikkaalla puolukkamoussella. Pitkästä aikaa keittelin kakun päälle kinuskia, ja reunoille pursotin kermavaahtoa. Kinuski ja puolukka on täydellinen makupari. Makea kinuski pehmentää puolukan kirpeyttä, puolukan kirpeys taas taittaa kinuskin makeutta. Kakku oli hyvää, mutta pienempikin kakku olisi hyvin riittänyt. Ei niitä kahvittelijoita kovin paljon poikkea, joten pitää ensi vuonna muistaa leipoa vain neljän tai kahden munan kakku.

Puolukka-kinuskikakku

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mannaryynejä

Kostutukseen:
n. 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
2 1/2 dl turkkilaista jogurttia
4 dl pakastepuolukoita
tomusokeria maun mukaan
1/2 dl puolukkamehua
4 liivatelehteä

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
nokare voita
1 tl vaniljasokeria

Reunoille:
2 1/2 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:
marmeladisydämiä

Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti sekä sulaneet ja hieman murskatut puolukat. Makeuta tomusokerilla oman maun mukaan. Kuumenna puolukkamehu kiehuvaksi ja liuota mehuun liivatteet yksitellen. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Kasaa kakku irtopohjavuokaan. Laita yksi kostutettu kakkupohja vuoan pohjalle. Kaada päälle puolet täytteestä ja laita päälle toinen kostutettu kakkupohja. Kaada loput täytteestä vuokaan, ja laita viimeinen kostutettu kakkupohja päällimmäiseksi ja peitä vuoka tuorekelmulla. Anna kakun hyytyä ja tekeentyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Poista kakku vuoasta tarjoiluvadille. Valmista kinuski. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä n. 20 min. Voit kokeilla kinuskin valmiutta kylmään veteen. Jos kinuskista muodostuu pallo, se on valmista. Kun kinuski on tarpeeksi sakeaa, ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon nokare voita sekä vaniljasokeri. Anna kinuskin jäähtyä pieni hetki ja valuta se sitten kakun päälle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se maun mukaan tomusokerilla. Lisää joukkoon vaniljakreemijauhe ja pursota vaahto kakun reunoille. Koristele kakku marmeladisydämillä. 


2 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä syötävän hyvälle. En ole itse kokeillut vielä kakkujen tekoa. :)

    VastaaPoista
  2. Kaunis kakku. Puolukka ja kinuski on kyllä yksi parhaimmista makupareista mitä tiedän. :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-