lauantai 7. lokakuuta 2017

Lohi piccata


Meillä on syöty taas sen verran taajaan lohta, että piti miettiä lohelle resepti, jota ei ole tullut vielä kokeiltua. Mieleeni muistui kana piccata, jota olen silloin tällöin tehnyt. Piccatahan on sitruunaa, valkoviiniä ja kapriksia sisältävä kastike. Samat ainekset sopivat myös lohen kanssa, joten päätin kokeilla millaista lohi piccata olisi. Ja sehän oli ihan huikean hyvää! Reilun sitruunainen, raikas kastike sopi täydellisesti rasvaiselle lohelle. Kana ja lohi piccataa taidetaan useimmiten syödä spagetin kanssa, mutta tein nyt lisukkeeksi perunamuusia. Lohi piccata sopi muusin kanssa tosi hyvin yhteen. Kastiketta tein reilun määrän, vaikka olihan lohtakin reilusti. Silti vähän pelkäsin, jos kastiketta tuli jo liikaakin. Vielä mitä, kaikki meni. Se kastike vain oli niin hyvää, että sitä halusi jokaiseen haarukalliseen mahdollisimman paljon. Sen lisäksi, että lohi piccata on todella herkullista, on se myös nopea valmistaa. Lohi piccataa tehdään toistekin!


Sain testattavakseni Santa Marian uutuustuotteita ja tämä maustetahnasarja on kiinnostava. Helppokäyttöiset tuubit sisältävät tuoreena hienonnettuja yrttejä ja mausteita. Maustetahnoja on viittä makua: valkosipuli, inkivääri, oregano, Provencen yrttitarha sekä tilli. Yrtin tai mausteen lisäksi tahnoissa on hieman suolaa ja öljyä. Esimerkiksi yrttejä yhteen tuubiin on säilötty neljä ruukullista! Valkosipulituubissa puolestaan on yksi kokonainen valkosipuli. Tuubit ovat riittoisia ja säilyvät avattuna noin neljä viikkoa jääkaapissa. Tahnoista kokeilin nyt ensimmäisenä tilliä lohi piccatani joukkoon ja tillin maku oli hyvä. Päihittää ainakin kuivatun tillin mennen tullen. Voisin hyvinkin ajatella käyttäväni ainakin näitä yrttitahnoja talviaikaan. Kesällä suuri osa yrteistä tulee omasta maasta, talvella taas tuoreita yrttejä tulee ostettua aika harvakseltaan. Ruukkuyrttien kanssa on usein myös se ongelma, jos koko ruukullista ei tule kerralla käytettyä, loput yrtit nuupahtavat nopeasti. Tuubissa yrtit eivät nuupahda ja ovat lähimpänä tuoretta.


Lohi piccata

n. 1 kg ruodotonta merilohifileetä
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Paistamiseen:
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Kastike:
1 dl valkoviiniä
2 dl kanalientä
1 sitruunan mehu
1 sitruuna siivutettuna
1 dl kapriksia
25 g voita
2 rkl Maizena vaaleaa kastikesuurustetta
1 rkl juoksevaa hunajaa 
2 tl Santa Maria Dill Pastea
suolaa
mustapippuria myllystä

Poista lohifileestä nahka ja leikkaa filee annospaloiksi. Sekoita vehnäjauhoihin suola ja mustapippuri. Pyöräytä lohipalat jauhoissa. Kuumenna pannulla voi ja oliiviöljy ja paista lohipalat pannulla molemmin puolin, kunnes kala on kypsää. Nosta palat pannulta ja pyyhi pannulta ylimääräinen rasva pois. Kaada pannulle valkoviini ja kanaliemi. Kiehauta. Lisää sitruunamehu, sitruunan siivut sekä kaprikset. Murskaa kapriksia hieman lastalla, jotta niistä irtoaa enemmän makua kastikkeeseen. Sekoita kastikkeeseen voi. Suurusta kastike Maizenalla ja mausta hunajalla, tillitahnalla, suolalla ja mustapippurilla. Nosta lohipalat takaisin pannulle ja valele niiden päälle kastiketta. Tarjoile perunamuusin tai pastan kera.

Maustetahnat saatu tuotenäytteenä.

8 kommenttia:



  1. Uusi lohiresepti vaikuttaa hyvältä. Uusi ohje onkin tervetullut, lohta on syöty uunilohena, pariloituna, savustettuna, kunnes sama kierros alkaa taas.
    Tuota maustetahnaa täytyy katsoa kauppareissulla, joko lienee tullut kauppoihin?

    VastaaPoista
  2. Vaikka lohi onkin hyvää, alkaa se silti äkkiä kyllästyttämään, kun samat reseptit vain pyörii. Ainakin meillä tykättii paljon tästä piccatasta. En ole huomannut katsoa näkyykö tahnoja jo kaupassa. Syksyn aikana niiden kuitenkin pitäisi ilmestyä.

    VastaaPoista
  3. Laitan tämän ensi sunnuntaita varten muistiin! Kuulostaa juuri sellaiselta ruualta, joka kelpaisi meille. Ja juurikin perunamuusin kera!

    VastaaPoista
  4. Tällä hetkellä tahnoja saa K-kaupoista ja Stockalta, marraskuusta lähtien myös S-ryhmän kaupoista :)

    VastaaPoista
  5. Tuli kokeiltua Lohi Piccata.
    Hyvänmakuinen kalaruoka. Ensikerralla vähennän kapristen määrää, lopputulos oli aika hapokas, kaikki ainekset laitoin ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piccata on hapokasta viinin ja sitruunan ansiosta. Itse halusin tästä lohen kanssa reilusti sitruunaista ja meidän makuun sitä oli juuri sopivasti. Sitruunan määrää vähentämällä saa halutessaan hapokkuuttakin vähennettyä. Kapriksia voi tietenkin laittaa vähemmän, varsinkin jos käyttää niitä kaikkein pienimpiä kapriksia. Minulla oli tässä semmoisia vähän isompia ja halusin sen purkin saada jo tyhjäksikin, niin laitoin aika reilusti.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-