torstai 29. kesäkuuta 2017

Pekoni-varhaisperunasalaatti & Nordwik perunankuorija


Vihdoinkin niitä taas saa! Nimittäin kotimaisia varhaisperunoita. Tänä vuonna uusia pottuja saikin odotella mielettömän kauan. Vielä juhannukseksikaan ei meinannut kunnollisia varhaispottuja saada, ainakaan kohtuulliseen hintaan. Mutta nyt niitä vihdoin siis saa ja uusia pottuja pitääkin nyt syödä lähes joka päivä, että jaksaa odotella taas ensi kesään. Meillä varhaisperunoita on jo syöty keitettynä, grillattuna sekä herkullisena salaattina, jonka reseptin jaan teille tämän postauksen lopussa.


Niin hyviä kuin varhaisperunat ovatkin, yksi huono puoli niissä on. Niiden peseminen! Pieni erä nyt vielä jotenkin menee, mutta yleensä meillä keitetään varhaisperunoita kerralla pari kolme kiloa. Seuraavana päivänähän valmiiksi keitetyt uudet perunat maistuvat hyvältä vaikka paistettuna tai grillattuna. Ja mitä pienempiä, sen parempia. Eli pestävää riittää! Ja siitä hommasta ainakaan minä en pidä yhtään. Niinpä, kun KitchenTime tarjosi minulle testattavaksi Nordwik käsinveivattavaa perunankuorijaa, ei vastausta tarvinnut paljon miettiä.


Kukapa ei olisi kiinnostunut laitteesta, jonka ansiosta varhaisperunat ovat puhtaita ja kuorettomia parissa minuutissa, sen sijaan, että jynssäisi niitä kymmeniä minuutteja kädet väsyen? Nordwik perunankuorija toimii siis niin, että kuorijaan asetetaan raastinterät paikoilleen, sitten kaadetaan sisään varhaisperunoita kerrallaan maksimissaan 700 grammaa, lisäksi vettä, ja sitten vain veivataan.


Ja puhdasta tulee! Raastinterien vuoksi perunoiden pinta tietenkin hieman rikkoontuu, mutta jos sileän pinnan menetys ei häiritse, ja haluat päästä perunoiden pesemisessä helpolla, tämä laite on silloin juuri sinua varten. Nordwik perunankuorija ei jää edes kaappiin pölyttymään muuksi ajaksi vuotta, koska se sisältää myös salaattilävikön, jolla kuorija muuntuu helposti salaattilingoksi. Perunankuorijan voi pestä koneessa, joten siinäkin säästyy käsin pesulta. KitchenTime myy Nordwik perunankuorijaa hintaan 39,90 €.


Eilen innostuin tekemään keitetyistä varhaisperunoista perunasalaattia. Perunoiden seuraksi laitoin salaattiin rapeaksi paistettua pekonia sekä varhaissipulia. Kastikkeen tein creme fraichesta, jonka maustoin dippikastikejauheella. Dippikastikejauheen makuna oli Ranch, joka on yksi meidän suosikkimauista. Ranch-jauheella maustaen tulee muun muassa mielettömän hyvää maustevoita pihvien lisukkeeksi. Maustevoista ajatus vähän lähtikin, ja mietein, että dippijauheet varmasti sopivat moneen muuhunkin käyttöön kuin vain dippikastikkeeseen ja maustevoihin. Ja hienostihan se sopi myös perunasalaattiin. Ranchin tilalla voi tietenkin käyttää myös muun makuisia dippikastikejauheita. Makuja vaihtelemalla perunasalaattiin saa vaihtelua. Pekoni-varhaisperunasalaatti maistui raikkaalle ja se on maukas ja ruokaisa lisuke vaikka grilliruoille.

Pekoni-varhaisperunasalaatti

n. 800 g varhaisperunoita
suolaa
1 pkt (170 g) pekonia
1 reilun kokoinen varhaissipuli
1 prk (200 g) creme fraichea
1 ps Taffel Ranch -dippijauhetta
mustaa pippuria myllystä

Keitä pestyt varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä perunat ja kuutioi ne. Paista pannulla pieneksi paloitellut pekonisiivut rapeiksi. Kaada paistettu pekonisilppu talouspaperin päälle jäähtymään, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Hienonna kevätsipuli. Kaada perunakuutiot, pekoni ja kevätsipuli tarjoiluastiaan. Jätä pekonia ja kevätsipulia hieman koristeluun. Sekoita creme fraichen joukkoon dippijauhe ja kaada kastike salaatin joukkoon. Sekoita ainekset keskenään sekaisin. Koristele salaatin pinta pekonilla ja kevätsipulilla, rouhi päälle mustapippuria myllystä. Anna makujen tasaantua vielä viileässä ennen tarjoilua.

Yhteistyössä: KitchenTime

1 kommentti:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-