torstai 9. maaliskuuta 2017

Päärynä-kinuskituorejuustopiirakka


Voitaikinalevyjä kannattaa aina pitää pakastimessa varalla. Niistä saa tehtyä niin paljon muutakin kuin vain joulun aikaan joulutorttuja. Voitaikinalevyistä saa kätevästi niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja. Päärynöitä saa taas edullisesti ja innostuin leipomaan niistä voitaikinapohjaisen piiraan. Päärynät keitin glögi- sekä kaneliteeliemissä. Glögiliemellä sain punaiset päärynän puolikkaat, kaneliteeliemessä puolikkaat jäivät vaaleiksi. Yhtä hyvin mausteliemet olisi voinut tehdä vaikka puna- ja valkoviinistä, mutta en nyt viitsinyt kahta pulloa alkaa avaamaan pienien tilkkojen takia. Päärynät keitin piirakkaa varten jo edellispäivänä, jotta ne ehtisivät maustua kunnolla ja glögissä olevat saada hyvän värin. Seuraavana päivänä piirakan teko kävikin käden käänteessä päärynöiden ollessa jo käyttövalmiita. Tuorejuustoissa on nykyään makuvaihtoehtoja vaikka kuinka paljon. Sekä suolaisia että makeita juustoja löytyy joka lähtöön. Päärynöiden pariksi käytin kinuskituorejuustoa.


 Päärynä-kinuskituorejuustopiirakka

2 päärynää

Glögiliemi:
2 dl punaista glögitiivistettä

Kaneliteeliemi:
2 dl vettä
1 ps kaneliteetä
2 rkl hunajaa

Pohja:
2 voitaikinalevyä

Täyte:
n. 100 g kinuskituorejuustoa

Päälle:
tomusokeria

Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat varovasti teelusikalla kovertaen. Mittaa kattilaan glögitiiviste, kiehauta ja lisää joukkoon kaksi päärynän puolikasta. Keitä miedolla lämmöllä 10 - 15 min. Ota kattila liedeltä, jäähdytä ja anna päärynän puolikkaiden maustua liemessään seuraavaan päivään jääkaapissa. Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta. Ota kattila liedeltä, lisää joukkoon kaneliteepussi sekä hunaja. Anna teen hautua muutaman minuutin ajan. Ota teepussi pois ja kiehauta uudelleen. Lisää joukkoon toiset kaksi päärynän puolikasta ja keitä miedolla lämmöllä 10 - 15 min. Ota kattila liedeltä, jäähdytä ja anna päärynän puolikkaiden maustua liemessään seuraavaan päivään. Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistä levyt toisiinsa nipistämällä päädyt yhteen. Kaulitse levyä hieman ohuemmaksi ja leveämmäksi. Levitä taikinalevylle kinuskituorejuusto niin, että noin sentti reunoilta jää ilman juustoa. Nosta päärynän puolikkaat pois liemistään ja leikkaa puolikkaat viuhkoiksi. Nosta päärynät taikinalevylle tuorejuuston päälle. Paista piirakkaa uunissa 225 asteessa n. 20 min., kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä ja siivilöi päälle tomusokeria.


1 kommentti:

  1. Aivan ihanan näköinen piirakka,arvaa tekeekö tuota mieli;D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-