keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Meksikolainen jauhelihakeitto


Kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa pääsin tutustumaan Atrian jauhelihan pakkausuudistukseen ja tietenkin valmistamaan myös oman jauhelihareseptini. Jauhelihastahan on moneksi. Siitä valmistuu niin arkiruoat kuin juhlavammatkin ateriat. Varsinkin arkena jauheliha on monesti pelastus, koska siitä saa nopeastikin ruoan tehtyä. Ei ihmekään, että jauheliha on suosituimpia raaka-aineita suomalaisissa keittiöissä. Kaiken lisäksi se myös maistuu lähes kaikille ja suuri osa suomalaisten lempiruoista onkin juuri jauheliharuokia.


Jauhelihan pakkausprojektin Atria aloitti vuonna 2013. Kehitystyössä avaintekijöiksi muodostui avattavuus, käytettävyys, pakkausmateriaalin vähyys sekä pakkauksen "turhan tilan" vähentäminen. Nyt uusi pakkaus on kaupoissa Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi tuotettuna, ja jo heti ensikättelyssä pakkausuudistus tuntuu hyvin onnistuneelta. Pakkaus on pehmeä, joten jos kauppareissulla muovikassi menee rikki, syy ei ainakaan enää ole jauhelihapakkauksen. Jauheliha on pakattu ilman suojakaasua, joten tiiviisti pakattu väri- ja lisäaineeton jauheliha ei vie paljon tilaa ostoskassissa, jääkaapissa eikä pakastimessa. Tyhjiöpakatun jauhelihan kokonaissäilyvyysaika on pitkä. Pakkaus aukeaa helposti ilman apuvälineitä, eikä tyhjäkään pakkaus vie roskiksessa paljon tilaa.


Uuden jauhelihapakkauksen parhaimpia ominaisuuksia on sen ympäristöystävällisyys. Suomessa myytävästä lihasta puolet on jauhelihaa, ja uusi pakkaus vähentää muovijätteen määrää 150 tonnilla vuodessa. Omakotitaloasujana jätteen määrä välillä hirvittää. Varsinkin viimeisen puolentoista vuoden aikana jätteen määrään on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota, kun perheen pienimmän vaipat kuormittavat roska-astiaa entisestään. Keittiössä jätettä syntyy kaikkein eniten. Vaikka eloperäiset jätteet kompostoimme, metalli- ja lasijätteet viemme kaupungin hyötyjätepisteeseen ja kananmunakennot ja vastaavat käytämme sytykkeinä, silti sitä sekajätettä kertyy päivittäin paljon ja roska-astiaa saa olla jatkuvasti tyhjentämässä. Mitä pienempään tilaan sekajätteeseen kuuluvat roskat menevät, sitä enemmän niitä myöskin mahtuu roska-astiaan. Omakotitaloasuja säästää selvää rahaa sillä, mitä hitaammin roska-astia täyttyy, koska sitä harvemmin pitää jäteyritys kutsua astia tyhjentämään. Kaupassa valitseekin ostoskärryyn kahdesta vastaavasta tuotteesta mieluummin sen, mistä vähemmän jää jätettä, joten tällaiset Atrian jauhelihapakkausten kaltaiset uudistukset ovat hyvinkin tervetulleita.


Jauhelihasta valmistin meksikolaista jauhelihakeittoa. Keittoruokia meillä on ennen syöty ihan vain satunnaisesti, mutta tämän vuoden alussa päätin, että nyt pidetään keittopäivä vähintään kerran viikossa, ja keittopäivillä hieman yritetään keventää ruokavaliota. Perinteinen jauhelihakeittokin maistuu meille, mutta välillä siihenkin kaipaa vaihtelua, ja jauhelihakeittoon onkin helppo hakea uusia makuja vaikka mistä päin maailmaa. Tällä kertaa vaihtelua haettiin siis Meksikosta, ja mausteinen keitto onkin omiaan näin talviaikaan pakkaspäivinä.


Meksikolainen jauhelihakeitto

n. 1/2 kg perunoita
1 - 2 porkkanaa
1 - 2 varsisellerin vartta
2 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 prk tomaattipyrettä
400 g Atrian Parempi Nauta Jauhelihaa 10%
1 sipuli
1 punainen chili
1 punainen paprika
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 tlk kidneypapuja
200 g maissia
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
creme fraichea
tuoretta korianteria
tortillasipsejä

Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja siivuta porkkanat. Paloittele varsiselleri pieneksi. Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon perunat, porkkanat, varsiselleri, lihaliemikuutiot sekä tomaattipyre. Ruskista pannulla jauheliha. Kuori ja hienonna sipuli ja lisää pannulle. Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi ja suikaloi paprika. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Lisää chili, paprika ja valkosipuli pannulle ja jatka paistamista, kunnes sipulit, chili ja paprika ovat kuullottuneet. Lisää jauhelihaseos kattilaan sekä valutetut ja huuhdellut kidneypavut sekä maissi. Mausta keitto jeeralla, savupaprikajauheella ja mustapippurilla. Keitä, kunnes perunat on kypsiä. Tarjoa keittoa creme fraichen kanssa ja ripottele annoksiin tuoretta korianteria. Tarjoile lisänä myös tortillasipsejä.


 

Yhteistyössä: Atria

4 kommenttia:

 1. Olipas havainnollistava tulitikkuaski-esimerkki. En ole vielä bongannut uutta pakkausta, kun ei ole tarvinnut käydä lihahyllyllä. Todella hyvä uudistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin se tyhjä pakkaus mahtui tulitikkuaskiin. Menisipä kaikki jätteet yhtä pieneen tilaan. Muutenkin uusi pakkaus on hyvin käytännöllinen vanhaan nähden. Tällaisia uudistuksia tarvitaan lisää.

   Poista
 2. Kyllä. Tästä uudistuksesta ei voi kun kiittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Ihme, ettei uusia pakkauksia ole kehitelty jo aiemmin. Nuo aikaisemmat ovat kuitenkin olleet käytössä jo niin pitkään.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-