sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Suklaa-vadelmakakku


Päässäni oleva visio täytekakusta ei tälläkään kertaa toteutunut. Jännä, kun koskaan lopputulos ei kakuissa täsmää sitä, mitä mielessäni olen etukäteen suunnitellut. Luultavasti se johtuu vain taidoistani. Täytekakkuja tulee leivottua sen verran harvoin, että visio ja todellisuus on vaikea saada täsmäämään. No, ei tässäkään kakussa nyt sen kummemmin vikaa ollut, mutta olisi se joskus vielä kiva saada aikaiseksi sellainen kakku kuin on mielessään nähnyt. Maku nyt kuitenkin kakussa oli sitä mitä pitikin. Samanlaista kakkua tuli testattua jo viime isäinpäivänä. Pienin muutoksin vain tein kakun tällä kertaa. Isäinpäivänä kakku oli naked cake, nyt pursottelin kakun reunat. Koska syöjinä oli pelkkiä aikuisia, kostutin kakun oikealla rommilla viimekertaisen rommiaromin sijaan. Suklaaganacheen käytin pikkaisen vähemmän kermaa, koska alkuperäisen ohjeen mukaisella kermamäärällä ganachesta tulee turhan ohutta. Ganachea en sekoitellut täysin sileäksi, vaan annoin joukkoon jäädä suklaan palasia. Kakun pinnasta tulee aika hauskan näköinen niinkin, kun pinta ei ole ihan sileä.


Suklaa-vadelmakakku

Pohja:
6 kpl kananmunia
2 1⁄2 dl sokeria
2 3⁄4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kostukseen:
1/2 dl tummaa rommia
1 1/2 dl vettä
2 rkl muscovadosokeria

Vadelmamousse:
500 g (pakaste)vadelmia
2 dl sokeria
4 liivatelehteä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa

Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata (47 %)
3/4 dl kuohukermaa

Pursotukseen:
4 dl vispikermaa
n. 1 rkl kaakaojauhetta
maun mukaan tomusokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:
macaronseja
marenkeja

Valmista kakkupohja. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 - 22 cm) ja paista uunissa 175 asteessa 35 – 40 min. Jäähdytä. Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ja jäähdytä ne. Poista vadelmista siemenet painelemalla marjat siivilän läpi kulhoon. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna 1⁄2 dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatteet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen. Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Sekoita keskenään rommi, vesi ja muscovado. Kostuta kakkulevyt. Aseta alimmainen kerros tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta. Ei haittaa, vaikka mousse yltää juuri ja juuri vuoan reunoihin. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna levätä muutama minuutti sekoittamatta. Sekoita ganache vispilällä tasaiseksi. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka ja valuta päälle jäähtynyt suklaaganache. Koristele kakku mielesi mukaan esim. marengeilla, macaronseilla, suklaakonvehdeilla, tuoreilla marjoilla ym. Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon kaakao, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Pursota kakun reunat.

4 kommenttia:

  1. Voi miten kaunis (vaikkei olisikaan just semmoinen millaisena sen itse näit etukätee.) Ihana värimaailmaaaa kakussasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei tämänkään kakun ulkomuoto hassumpi ollut. Joskus vain olisi hauskaa saada myös ajatuksensa toteutettua. Vähän sama kuin piirtämisessä. Ei sinne paperille tule ihan sitä mitä mielessään näkee.;)

      Poista
  2. Harvemmin (jos koskaan?) minullakaan visio kohtaa (ainakaan täysin) todellisuutta. Upea kakku joka tapauksessa ja jo raaka-ainelistaa katsellessa voi päätellä sen olevan mitä herkullisin suklaanrakastajan unelma!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vain muutaman kakun vuodessa tekee, niin ei saa tarpeeksi harjoitusta. Jos kakkuja leipoisi joka viikko, varmaan visiokin alkaisi paremmin kohtaamaan todellisuuden. Mutta eipä sen niin väliä, kun kakut tulevat omaan käyttöön. Pahempi olisi, jos olisi tilauskakkuja, eikä saisi aikaiseksi mitä asiakas haluaa.;) Tosi herkullista kakkua on tämä. Suklaan ja vadelman yhdistelmä on ihana.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-