perjantai 6. tammikuuta 2017

Skonssit hunajavoilla & inkiväärilevitteellä


Skonssien leipominen on ollut siitä saakka mielessäni, kun joulukuun BestBites -paketista paljastui purkki Ginger Peoplen inkiväärilevitettä. Inkiväärilevitettä maistaessani uskoin sen olevan juuri täydellinen pari skonsseille, ja sitä se olikin. Jotta makunautintoa olisi ollut entistä enemmän, tein vielä lisäksi hunajavoita. Vaniljan makuiset skonssit hunajavoilla ja inkiväärilevitteellä maistuivat tosi ihanilta. Kun kupissa oli vielä Pukkan kaneliteetä palan painikkeeksi, ei iltapäivän teehetki olisi yhtään parempi voinut olla. Tällaisen teehetken voisin pitää vaikka joka pävä!


Skonssien leipominen käy kyllä aika käden käänteessä, joten ei se päivittäinen skonsseilla herkuttelu siitäkään paljon olisi kiinni. Kuiviin aineksiin nypitään voi, ja sitten lisätään joukkoon maito. Taikina on sillä selvä ja sitten vain otetaan muotilla pyöreitä taikinapaloja ja paistetaan nopeasti uunissa. Jos ei omista pyöreää piparimuottia, kapeasuinen kuohuviinilasi on mainio ja sopivan kokoinen muotin korvike. Kun taikinasta ottaa paloja, kannattaa muistaa, ettei pyöritä muottia ollenkaan taikinan irrottamiseksi. Ainoastaan vain painaa muotilla pohjaan saakka. Jos muottia samalla pyörittää, skonssien puoliväliin ei tule niin helposti niihin kuuluvaa repeilykohtaa. Kun skonsseissa on repeilyä, niiden halkaisu onnistuu helposti ihan vain käsin.


Hunajalevitekin valmistuu nopeasti, kunhan vain on ottanut voin ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Tai kiireessä voi voita varovasti pehmittää myös mikrossa. Kunhan ei kuumenna liikaa ja voi mene ihan sulaksi. Hunajavoita voi sipaista mainiosti myös paahtoleivälle tai vaikka kokeilla pannukakkujen kanssa.


Parhaimmillaan skonssit ovat juuri tuoreina. Silloin ne ovat pehmeitä ja kuohkeita. Jos skonsseja jää myöhemmin syötäväksi, kannattaa niitä hieman lämmittää ensin mikrossa. Sen verran hyviä skonssit kuitenkin ovat varsinkin hunajavoin ja inkiväärilevitteen kanssa, ettei sitä pelkoa paljon ole, että ylimääräisiä montaa jäisi.


Skonssit hunajavoilla & inkiväärilevitteellä
(n. 12 - 14 kpl)

Skonssit:
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g voita
1 1/2 dl maitoa

Voiteluun:
maitoa

Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Nypi kuivien aineiden joukkoon tasaisesti pieneksi kuutioitu, hieman pehmennyt voi. Lisää joukkoon maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Sekoita mahdollisimman vähän, jottei taikinaan tule sitkoa. Silloin skonssit eivät kohoa kunnolla. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Painele taikina n. 1,5 - 2 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla taikinapaloja. Kasaa taikinan rippeet aina uudelleen levyksi ja ota taikinapaloja niin kauan kuin taikinaa riittää. Nosta skonssit uunipellille leivinpaperin päälle, voitele maidolla ja kypsennä uunissa 225 asteessa n. 12 - 15 min. Tarjoile skonssit heti tuoreena. Halkaise ne ja levitä päälle hunajavoita ja inkiväärilevitettä.


Hunajavoi:
50 g voita
1/2 dl juoksevaa hunajaa

Vaahdota huoneenlämmössä hyvin pehmennyt voi. Lisää joukkoon juokseva hunaja ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile esimerkiksi skonssien, paahtoleivän tai pannukakkujen kanssa.


Ginger Peoplen inkiväärilevite saatu blogin kautta.

2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja, näitä on pakko tehdä nyt viikonloppuna! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Nämä oli niin hyviä, että oli pakko leipoa jo heti toistamiseen.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-