tiistai 17. tammikuuta 2017

Omenasiiderissä haudutetut porsaan posket


Kaikki näyttävät tekevän nyt kovin vegaaniruokia, ja jokin vegaanihaaste ilmeisesti pyörii tammikuun ajan. Meillä vegaaniudesta ei näy merkkiäkään, vaan lihapadat porisevat tämän tästä. Onhan tammikuu pataruokien kulta-aikaa. Mikä olisikaan tammikuun pakkasilla lohdullisempaa ruokaa kuin kauan uunissa muhinut tuhti lihapata? Lihapata pitää nälän ja kylmän loitolla. Enkä edes pode siitä kovin huonoa omaatuntoa, ettei meillä ole vegaanihaasteeseen tartuttu. Olenhan puolet elämästäni ollut kasvissyöjä, joten lihattomia kuukausia on tullut vuosien mittaan vietettyä monta. Tammikuun alun kovilla pakkasilla meillä syötiin näitä omenasiiderissä haudutettuja porsaan poskia, enkä todellakaan olisi annosta kovin helpolla vaihtanut mihinkään vegaaniannokseen. Vaatimattoman näköisestä ulkomuodosta huolimatta maku oli vallan huikea ja poskilihat suussa sulavan pehmeitä ja mureita. Siideriä en ollut vielä koskaan kokeillut lihapatojen liemissä, joten oli jo korkea aika, ja omenasiideri tuntui sopivalta ajatukselta porsaan poskien haudutusliemeksi. Lainasin internetin syövereistä sopivaa ohjetta, ja ihan pikkuruisin muunnoksin valmistin posket. Muun muassa ohjeessa posket haudutettiin liedellä, minä laitoin posket mieluummin pataan ja uuniin. Omenasiiderissä haudutetut porsaan posket olivat niin herkullisia, että pakastimessa odottelee jo uusi pakkaus poskia. Kunhan pakkaset taas koettelevat, pääsevät posket sieltä siiderikylpyyn.

Omenasiiderissä haudutetut porsaan posket

10 porsaan poskea
suolaa
mustapippuria myllystä
vehnäjauhoja

Paistamiseen:
voita

Liemi:
1 sipuli
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
suolaa
2 rkl omenasiiderietikkaa
4 dl kuivaa omenasiideriä
4 dl kanalientä
kuivattua salviaa
kuivattua rosmariinia

Suuruste:
2 rkl vehnäjauhoja
kylmää vettä

Ota porsaan posket huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanlaittoa. Poista poskista ylimääräiset kalvot ja mausta kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä posket vehnäjauhoissa ja ruskista posket kahdessa erässä pannulla voissa molemmin puolin. Siirrä posket uunipataan ja laita pannulle kuorittu ja hienonnettu sipuli, kuorittu ja pieneksi kuutioitu porkkana sekä pieneksi kuutioitu varsiselleri. Kuullota pehmeiksi ja mausta suolalla. Lisää pannulle omenasiiderietikka. Kiehauta ja lisää pannulle omenasiideri ja kanaliemi. Kiehauta ja mausta liemi salvialla ja rosmariinilla. Kaada liemi pataan porsaan poskien päälle ja hauduta uunissa 150 asteessa 2 - 3 tuntia, kunnes liha on murean kypsää. Suurusta pata lopuksi sekoittamalla vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä. Kaada suuruste pataan koko ajan sekoittaen ja laita pata vielä hetkeksi uuniin, jotta liemi sakenee ja vehnäjauhot kypsyvät. Tarjoile omenasiiderissä haudutetut porsaan posket esim. perunamuusin kera.

2 kommenttia:

  1. Tämä on taatusti hyvää! :-) En ole koskaan syönyt possunposkia. Tyhmä kysymys, mutta mistä niitä saa? Lihatiskiltä? En ole ainakaan markettien hyllyillä nähnyt tai sitten olen vaan katsonut huonosti. :-) Samoin tekisi mieli valmistaa ruokaa sisäelimistä, niitäkään ei ole tullut laitettua. Harva se päivä pilkon esimerkiksi porsaan sydäntä, munuaisia tai kieltä kissoilleni ruoaksi ja siinä on käynyt mielessä, että mitä jos itsekin. Tuleeko sulla niistä tehtyä ruokaa?

    Virpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella hyvää. Yksi parhaimmista padassa valmistamistani ruoista. Porsaan posket ostettiin lihajalostamon tehtaanmyymälästä. Ruokakaupassa en ole koskaan poskia nähnyt, mutta joskus jostain luin, että poskia voisi lihatiskiltä kysellä ja voivat kaupassa sitten tilata esim. HK:lta halutun määrän poskia. Kannattaa kokeilla, jos noin onnistuisit poskia saamaan. Peuran sydäntä olen valmistanut nyt talven aikana monta kertaa. Sydämessä on hyvä, kiinteä liha. Porsaan sydäntä en ole kokeillut, mutta uskon senkin ihan hyvää olevan. Kieltä olen joskus valmistanut ja blogistakin joku resepti löytyy. Kieltä tuli alkuun kokattua vain koirille, mutta liha näytti niin hyvältä, että sitä oli pakko itsekin kokeilla.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-