maanantai 16. tammikuuta 2017

Blinit & mätivaahto


Meillä on ollut tapana pitää talvisin blini-ilta kerran tai kahdestikin, mutta nyt viimeisestä blinikerrasta pääsi kulumaan pari vuotta. Blinittömät talvet johtuivat pääasiassa kahdesta syystä, jälkikasvusta sekä katkolla olevasta talviverkkokalastusharrastuksesta. Silloin vielä, kun talvisin laitettiin verkot järveen, ja madeaikana saatiin mateen mätiä, blinejä piti ihan ehdottomasti paistaa mädin seuraksi. Muutama viikko sitten päätin, että tämän talven aikana blineillä taatusti herkutellaan taas pitkästä aikaa. Ei meillä edelleenkään verkot ole järvessä, mutta blineillehän käy monet muutkin lisukkeet, kuin vain mäti. Ja saisihan sitä mätiä vaikka kaupasta halutessaan. Kävi kuitenkin niin onnellisesti, että talviverkkoja harrastava tuttava toi meille mateen, kuhan ja hauen, ja mateessa oli iloksemme myös mätiä. Sehän tiesi sitä, että blinipannut todellakin kuumenisivat jälleen pitkän tauon jälkeen.


Blinitaikinaan en ole tainnut vielä koskaan käyttää olutta, joten kokeilin tällä kertaa olutblinejä. Oluthan antaa blineille lisää kuohkeutta ja tietenkin myös makua. Iltalehden ruokasivuilta löysin keittiömestari Risto Mikkolan olutpohjaisen blinireseptin, jonka mukaan blinit nyt tein. Tosi hyviä blinejä tuli tälläkin ohjeella.


Blinien lisukkeina meillä oli graavilohta, pikkuruisia suolakurkkuja, ranskankermaa, hunajaa, punasipulihakkelusta, paistettuja herkkutatteja, Abban rapumarinoitua silliä sekä tietenkin sitä mateen mätiä mätivaahdon muodossa. Ja koska blineillehän käy niin monenlaiset lisukkeet, niin jälkiruokakin oli helppo, viimeiset blinit syötiin tietenkin mansikkahillon ja ranskankerman kera. Ruokajuomaksi blineille sopii olut aivan täydellisesti. Etenkin, jos taikinaan on käyttänyt olutta. Myös kuohuviini ja samppanja ovat oivia pareja blineille. Valkoviinin ystävät puolestaan valitsevat blinien seuraksi vaikka kuivan ja hapokkaan, sitruksisen rieslingin.


Blinit & mätivaahto

Blinit:
4 dl täysmaitoa
15 g tuorehiivaa (1/2 pkt kuivahiivaa)
3 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 dl olutta (lager)
50 g voita, sulatettuna
1 rkl suolaa
3 kpl kananmunia
200 g voita, sulatettuna, paistamiseen

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja tattarijauho. Anna olla huoneenlämmössä liinan alla astiassa vähintään 12 tuntia tai yön yli. Lisää huoneenlämpöinen olut, vehnäjauho, suola ja kananmunan keltuaiset. Vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi, nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon, lisää lopuksi sulatettu voi (50 g). Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia. Lämmitä blinipannu (valurautainen on paras), laita pannulle reilusti voisulaa ja nostele taikina pannulle. Paista niin kauan, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, voitele välillä voisulalla. Ota kypsät blinit pannulta, tarjoa täytteiden kera.


Mätivaahto:
n. 80 g mateen mätiä
1 prk (120 g) smetanaa
suolaa
valkopippuria

Vatkaa smetana. Sekoita joukkoon mäti ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile mätivaahto esim. blinien kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-