keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Osso bucco hirvestä


Löysimme syksyllä lihajalostamon tehtaanmyymälän pakastealtaasta hirven potkakiekkoja eli osso buccoon tulevaa lihaa. Pääsiäisen herkullinen naudasta tehty osso bucco oli vielä mielessä, joten hirveäkään ei voitu olla ostamatta. Nyt sitten vihdoin itsenäisyyspäivän ateriaa varten otin lihat sulamaan, ja hirven osso buccoa nautittiin juhlapäivänä. Pääsiäisenä osso buccoa syötiin sahramirisoton kanssa. Nyt en huomannut kaupasta sahramia ostaa, eikä maustekaapissakaan sitä enää ollut, joten tein osso bucon seuraksi ihan perusparmesanrisoton. Hyvää osso bucco oli tämänkin risoton kanssa, mutta suosittelen sahramista. Sahrami antaa sen viimeisen säväyksen annokseen ja osso bucon ja sahramirisoton yhteinen makujen sinfonia on ihan täydellinen. Pääsiäisenä blogi jäi ilman osso bucco -reseptiä, kun en saanut annosta kuvattua. Tälläkään kertaa kuva ei ole kummoinen, mutta onneksi reseptillä valmistuva ruoka on mitä maukkainta. Samalla reseptillä osso bucco valmistuu niin hirvestä kuin naudastakin.

Osso bucco hirvestä

4 kpl hirven potkakiekkoa
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja

Paistamiseen:
voita

Lisäksi:
2 - 3 sellerin vartta
2 porkkanaa
1 sipuli
3 - 4 valkosipulin kynttä
1 prk hyvää tomaattimurskaa
2 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
ripaus ruskeaa raakaruokosokeria
timjamia
basilikaa
1 sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori
2 laakerinlehteä

Leikkaa potkakiekkojen reunakalvoihin muutama viilto, jottei lihat käpristy kypsyessä. Mausta potkakiekot suolalla ja mustapippurilla ja kääntele kiekot vehnäjauhoissa. Kuumenna pannulla voi ja ruskista kiekot molemmin puolin. Siirrä kiekot uunivuokaan. Paloittele sellerin varret pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Ruskista kuutioidut vihannekset pannulla ja kaada vuokaan potkakiekkojen päälle. Kiehauta pannulla tomaattimurska, lihaliemi ja punaviini. Lisää joukkoon sokeri, timjami, basilika sekä sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori.  Kaada liemi vuokaan ja lisää mukaan vielä laakerinlehdet. Peitä vuoka foliolla ja anna hautua uunissa 170 asteessa n. 3 tuntia, kunnes liha on murean kypsää.

4 kommenttia:

  1. Mä laitan nyt tähän viestini kun en tiedä mihin postaukseen tämän laittaisin 😅 Mulla olis hirven lihaa nyt kotona pakkasessa. Mies sai työkaveriltaan merikarvialta, tai paremminkin honkajärveltä. Toinen paketti on jauhelihaa, arviolta 600g. Toinen on joku kokonainen pala ehkä noin 400-500g mutta en tiedä mikä kohta eläimestä on kyseessä 😮 Näistä nyt pitäis tehdä ruokaa 😁 Ikinä en ole hirveä kokannut saati syönyt! Ja nyt pitäis saada sitten tietty hirveen hyvää ruokaa aikaiseksi että saan mahdollisimman hyvän kokemuksen hirven lihasta 😄 Heti tiesin mihin blogiin kannattaa lähteä ohjeita katsomaan mutta nyt en tiedä pitäiskö tehdä ihan juuresten kanssa uunissa se pala? Että saisin sen lihan oman maun esiin? Sulla on kyllä ihania patoja täällä, nekin kiinnostais 😃 Ja sit mietin lihapullia siitä jauhelihasta mutta kannattaisko kaveriksi laittaa jotain rasvasempaa lihaa mukaan esim possua? Jos jaksat auttaa tässä asiassa niin olis kyl kiva 😍 Kiire ei oo kun lihat ovat pakkasessa 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos hirven jauhelihasta tekee lihapullia, suosittelen lisäämään hieman possua joukkoon. Hirven lihassa on niin vähän rasvaa. Jauhelihasta voi tehdä vaikka hirvi-wallenbergejä. Blogissa on Etiketti-lehden ohje ja meillä varsinkin miehen mieleen on wallenbergit. Hiukan hankalia tehdä, kun se pihvimassa on löysää ja pitää leivittää, mutta vaivan arvoisia. Kebablihaa olen tehnyt hirven jauhelihasta ja vorschmackia, bologneseakin. Mutta tietenkin se hirven oma maku aina vähän laimenee, mitä enemmän tulee muita aineksia. Palasta on hieman hankala sanoa näkemättä, mutta yksi mistä meillä tykätään, on käristys. Kohmeinen liha vain ohuiksi lastuiksi, ruskistus pannulla voissa, sipulia ja vesi- tai olutpohjaiseen liemeen hautumaan. Mausteiksi riittää suola ja pippuri. Ainakaan käristyksessä lihan oma maku ei peity. Burgundinpata on hyvää hirvestä, stroganoff... Jos liha on oikein erityisen hyvännäköistä, sellaista hyvän paahtopaistin näköistä, tummanpunaista ilman mitään ylimääräisiä raitoja, tulisi siitä ihan parhaat pihvit. Puolentoista parin sentin siivuiksi, paisto kuumalla pannulla mediumeiksi, pintaan suolaa ja pippuria ja hetkeksi folioon vetäytymään. Käristys ja padat kuitenkin varmimmin onnistuvat silloin, kun ei oikein tiedä mikä pala kyseessä. Toivottavasti tästä oli jotain apua.:)

      Poista
    2. Joo mä kävin läpi kaikki sun ohjeet ja kaikkea olisin kyllä halunnut kokeilla! Niin herkullisen oloisia kaikki! 😄 Mä luulen et päädyn jauhelihan osalta lihapulliin. Kokonaista palaa katson joku kerta tarkemmin. Luulen et koitan kypsentää sen kokonaisena uunissa mureaksi. Millaista mahtais olla nyhtöhirvi! 🤣 Muistaisin silti joskus kuulleenni ettei hirveä kannata liikaa kypsentää... Nuo medium-pihvit kuulostaa ylihyviltä! 😋😃 Kiitos avustasi! 😀

      Poista
    3. Lihapullat on aina varma valinta.:) Onhan nuo riistat useimmiten parhaita sellaisena, että keskeltä vielä punertaa, mutta tietenkin patoihin ja keittoihin kypsennetään murenevan kypsäksi. Olen tehnyt nyhtöhirveäkin. En laittanut tänne omaksi ohjeekseen, koska olen tehnyt samalla tavalla kuin lampaasta. Samat mausteet ja sama punaviinipohjainen liemi. Jossain, varmaan lammaspostauksessa, on hirvinyhdöstäkin maininta ja kuva nyhdöstä tortillan välissä. Ihan hyvää nyhtöä tulee. Ei siinä tietenkään rasvaa ole niinkuin possusta tehdyssä, mutta eipä lampaassakaan sitä rasvaa paljon ole. Ei siis tuon rasvan puolesta kauheasti eroa lampaasta.:) Ne medium-pihvit joskus viime vuonna oli varmaan kaikkein parhaimmat pihvit, mitä koskaan ollaan syöty. Olin aikeissa tehdä jotain pataa, mutta aloin katselemaan sitä lihapalaa tarkemmin siinä vaiheessa, kun piti alkaa leikkaamaan kuutioiksi. Katsoin, että onpas todella hyvän näköistä. Ei jännekohtia eikä mitään. Pataan kelpaa huonommatkin palat, joten muutin suunnitelmia ja leikkasin lihan pihveiksi. Kyllä kannatti!:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-