maanantai 7. marraskuuta 2016

Smetanalohi


Kalan syönti väheni meillä joksikin aikaa, kun täältä tuntui olevan tosi vaikea löytää tuoretta kalaa. Usein pyyntipäivämäärät olivat jossain reilun viikon päässä, ja kalat jäivät ostamatta, koska meistä noin pitkään vedestä pois ollut kala ei ole enää mitään tuoretta. Nyt kalan syöntiä on koitettu taas lisätä ja lähes joka kauppareissulla katsotaan olisiko riittävän tuoretta kalaa saatavilla. Kirjo- ja merilohta ollaankin taas aika useasti syöty. Useimmiten valmistan lohen mieluiten uunissa. Se on niin helppoa ja vaivatonta. Kun lohi on uunissa, saa rauhassa tehdä lisukkeita valmiiksi. Kirjolohifileestä olen tehnyt nyt pienen ajan sisällä pariinkin otteeseen smetanalohta. Tykästyttiin siihen niin paljon. Smetanalohen seuraksi ei sitten paljon muuta kaipaakaan kuin perunamuusia.

Smetanalohi

600 - 800 g kirjolohifileetä
suolaa
sitruunapippuria
kuivattua tilliä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 prk (120 g) smetanaa

Lisäksi:
2 - 3 suolakurkkua

Laita ruodoton kirjolohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta fileen pinta suolalla, sitruunapippurilla ja tillillä. Levitä pinnalle hunaja sekä lopuksi smetana. Kypsennä filettä uunissa 200 asteessa n. 20 - 30 min. Ota filee uunista ja ripottele pinnalle pieneksi kuutioidut suolakurkut.

8 kommenttia:

  1. Rakastan lohta, mutta olen todella laiska/pihi ostamaan sitä. Tänä vuonna olen kuitenkin petrannut asian suhteen, varsinkin silloin kun lohi on tarjouksessa. Kesällä olin onnekas, kun kesätyöpaikassani oli päivittäin tuoretta kalaa ja sitä tulikin syötyä oikein urakalla. :) Smetanalohi kuuluu lemppareihini ja voisinkin tämän reseptin innoittamana valmistaa sitä tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohi on tosi hyvää, mutta harmi kun sen hinta on hirveästi noussut. Itsekään ei aina malttaisi ostaa, mutta onneksi välillä on tarjouksessakin. Muutama vuosi sitten lohi oli tosi halpaa, ja silloin sitä tulikin syötyä ihan kyllästymiseen saakka. Smetana sopii melkein ruokaan kuin ruokaan. Lohenkin kanssa hyvää, ja kiva, kun sitten ei tarvita mitään kastikkeita.:)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Sitä juuri.:) Välillä lohta tulee syötyä niin usein, että useammalle reseptille on tarvetta.:)

      Poista
  3. Tätä ohjetta pitääkin testata! Meillä saatiin juuri kesällä Tornionjoelta kalastetut lohet syötyä ja nyt alkoikin juuri sopivasti taimenkausi. Toivotaan että siimat on sen verran kireänä, että saadaan myös taimenta ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä.:) Hyvää kalaonnea! Saisikin taimenta. Edelleen meillä jää tänäkin talvena verkkokalastus, kun ei tässä millään kaikkea ehdi tekemään.;)

      Poista
  4. Kiitos mukavaa vaihtelua tuovasta vinkistä, huomisen ostoslistalle pamahti yllättäen lohta ja smetanaa :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-