torstai 3. marraskuuta 2016

Kermainen kastike peuranvasan sydämestä


Metsästyskauden alku on viime aikoina näkynyt meidänkin pöydässämme. Metsästyskausi aloitettiin rusakkopadalla, ja sen jälkeen meillä on syöty mm. kaurista fileenä sekä lihapullina. Valitettavasti fileetä ja lihapullia ei vain tullut mitenkään taltioitua. Varsinkin kauriin filee olisi ansainnut päästä blogiin. Siitä tuli yksi parhaimmista, ellei jopa kaikkien aikojen paras, valmistamistani liharuoista. Jos saan sen vielä joskus tehtyä uudestaan, silloin kirjoitan reseptin ehdottomasti ylös ja kuvaan blogia varten. Rusakon ja kauriin lisäksi olen päässyt myös valmistamaan minulle ihan vierasta raaka-ainetta, sydäntä. Valmistamisen lisäksi en ole koskaan myöskään minkään eläimen sydäntä syönyt, joten pikkaisen arvelutti. Miehelle sydän oli kuitenkin ennestään tuttua, joten uskaltauduin sitten pientä peuranvasan sydäntä kokeilemaan. Keitin sydäntä suolatussa vedessä sipulin ja porkkanoiden kanssa kaksi tuntia. Kypsäksi keitetyn sydämen liha oli kiinteää ja mureaa. Sen olisi hyvin voinut syödä ihan sellaisenaankin siivuina, mutta halusin hyödyntää myös maukkaan keitinliemen. Valmistin liemestä kermaisen kastikkeen, jonka joukkoon paloittelin lihat. Sydämessä oli niin hyvä liha, että varmasti sitä kokataan meillä toistekin, jos vain tilaisuuksia tulee.

Kermainen kastike peuranvasan sydämestä

1 peuranvasan sydän
vettä
2 tl suolaa suolaa
1 laakerinlehti
n. 10 mustapippuria
1 sipuli
2 porkkanaa
2 - 3 rkl voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
loraus kermaa
mustapippuria myllystä

Laita kattilaan sydän. Pese sipuli ja porkkanat ja leikkaa ne sitten kuorineen isoiksi lohkoiksi. Lisää lohkot kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ainekset juuri peittyvät. Lisää kattilaan suola, laakerinlehti ja pippurit. Kiehauta ja keitä 2 tuntia miedolla lämmöllä, kunnes sydän on kypsää. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa vettä. Nosta sydän kattilasta, anna hieman jäähtyä ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. Siivilöi keitinliemi talteen. Sulata kasarissa voi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja ruskista kevyesti. Lisää joukkoon vähitellen keitinliemi. Lisää lopuksi loraus kermaa ja paloiteltu sydän. Tarkista suola ja mausta kastike vielä mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-