keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Viininlehtikääryleet


Viime talvi oli monelle puutarhamme kasveista liian rankka. Kovat pakkaset osuivat lumettomaan kauteen ja moni kasvi kärsi siitä. Jokunen kasvi menetettiin kokonaan ja osa kasveista kasvoi kesällä normaalia heikommin. Kaikkein pahiten talvi koetteli viiniköynnöksiämme. Talvisuojauksesta huolimatta seitsemästä köynnöksestä jäi henkiin yksi ainoa, eikä sekään ole jaksanut kovin rehevästi kasvaa. Sentään juuri ja juuri viininlehtikääryleainekset siitä saatiin. Ensimmäistä kertaa tein lihatäytteisiä kääryleitä, ja hyviä olivat tälläkin täytteellä tsatsikiin dipattuna. Toivottavasti ainokainen viiniköynnöksemme selviää tulevasta talvesta, jotta kääryleaineksia saataisiin jatkossakin.

Viininlehtikääryleet

n. 30 tuoretta viininlehteä
n. 250 g naudan jauhelihaa
1 - 2 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl puuroriisiä
2 - 3 dl vettä
1 tl kuivattuja persiljaa
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua tilliä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
 
Ruskista jauheliha pannulla. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet. Kuullota sipulisilppu kattilassa oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää joukkoon riisi ja anna kuullottua. Lisää joukkoon vesi, kiehauta ja keitä, kunnes riisi on kypsää. Sekoita joukkoon jauheliha ja mausta seos persiljalla, mintulla, tillillä, sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.


2 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä kääryleitä! Viime syksynä syötiin näitä kun eräs tuttu teki ja olivat kyllä hyviä. Aika näpertäminenhän näissä varmaan on mutta kyllä lopputulos palkitsee vaivan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Viininlehtikääryleet on tosi hyviä, ja loppujen lopuksi aika nopeasti noita käärii, kunhan vain saa lehdet käyttökuntoon ja täytteen tehtyä. Sain vielä yhden satsin lehtiä köynnöksestä ja tänään tein kääryleitä uudelleen kantarellitäytteellä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-