tiistai 7. kesäkuuta 2016

Inkivääri-raparperimehu


Rehevästä raparperipenkistämme riittää raparperia niin leivontaan kuin säilöntäänkin. Kevään ensimmäisistä varsista saa raparperimehuun parhaan värin, joten hain mehumaijan varastosta ja keitin erän mehua. Mehun maustoin tuoreella inkiväärillä. Inkivääri ja raparperi ovat hyvä makupari. Raikas inkivääri-raparperimehu on hyvää juomaa kesähelteillä.


Inkivääri-raparperimehu

3 kg raparperia
100 g tuoretta inkivääriä
1,5 kg taloussokeria

Paloittele raparperit kuorineen pieniksi kuutioiksi, kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Laita raparperikuutiot, inkiväärilastut ja sokeri kerroksittain mehumaijan marjaritilään niin, että alin ja ylin kerros on sokeria. Kiehauta mehumaijan alimmassa kattilaosassa vesi ja nosta muut osat päälle. Noin puolen tunnin kuluttua päästä maijasta mehua kannuun ja kaada mehu takaisin maijaan raparperien päälle. Höyrytä mehua noin 1,5 tuntia ja valuta mehu suoraan steriloituihin pulloihin sitä mukaa kuin mehua kertyy. Sulje pullot tiiviisti korkeilla. Jäähdytä ja säilytä viileässä. Laimenna mehua tarjoillessa vedellä oman maun mukaan.

10 kommenttia:

 1. Oi miten hienon väristä mehua! Miten tätä voisi soveltaa, jos mielii kattilassa keitellä...? Nimim. ei mehumaijaa :(

  VastaaPoista
 2. Kannattaa valita mahdollisimman punavartisia raparpereja tähän, niin saa hyvän värin. Meidän maatiaisestakin sen verran löytyi punertavia varsia, että tuli kaunis väri.:) Kattilassa mehu onnistuu, kun laittaa raparperipalat ja inkiväärilastut kattilaan veden kanssa. Vettä suurin piirtein sama määrä kuin raparperia on litroina. Keitellään puolesta tunnista tuntiin, siivilöidään, ja kaadetaan mehu takaisin kattilaan. Lisätään sokeri ja kiehautetaan. Keitetään, kunnes sokeri on sulanut ja pullotetaan.:)

  VastaaPoista
 3. Kaunista mehua, oikein kesäistä ja maukasta :) Mulla on vanha alumiininen perintönä saatu mehumaija. Olen joskus lukenut ettei alumiinista saisi käyttää esim. herukoiden kanssa koska marjojen happamuus liuottaa mehun joukkoon metalleja mehumaijasta. Pitäisi selvittää asia, että tietää joutuuko mehumaija-kaupoille. Kohta nimittäin saan uusista puskistani marjoja ja sitten alkaa mehujen keittäminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tosi nätti väri raparperimehuunkin tulee, ja laimennettuna on kauniin hempeää.:) Alumiinimaijasta saattaa liueta metalleja, eikä varsinkaan raparperimehua kannata alumiinisella keitellä. Raparperissa happamuutta riittää ja monissa marjoissakin. Suosittelen uuden maijan hankintaa. Ei se kuitenkaan loppupeleissä ole paha investointi. Todennäköisesti kestää taas sukupolvelta toiselle. Ja saa pihan antimet säilöttyä talteen.:)

   Poista
 4. Ihanan kaunis väri juomallasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nätin väristä on sekä laimentamattomana että laimennettuna.:)

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä!:) Minä olen viime aikoina ihastunut inkivääriin... Sain tädiltäni ison kasan raparperia. Pari piirakkaa leivoin ja osa pääsi vielä pakkaseenkin. Juuri keittelin raparperikiisseliä ja sitä syötiin vaniljakastikkeen kanssa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvää. Kaikki mehut tuli jo juotua.:) Inkivääri on aika kiva, sopii sekä suolaiseen että makeaan.:) Raparperipiirakkaa on tullut tehtyä jo useampi pellillinen, viimeksi tänä aamuna.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-