sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Peltipulla vaniljakreemillä ja marjoilla


Koska kaupan vaniljakreemiä sisältävät pitkot ovat meillä suosiossa, oli tätä Suklaapossun peltipullareseptiä pakko kokeilla. Pannupullaa olen leiponut ennenkin, mutta ihan vain perusversiona raesokerilla, mantelilla tai kaneli-sokerilla. Aiemmin ei tullut mieleenkään, että jotain muutakin pannupullan päälle voisi laitella. Onneksi Suklaapossun mieleen tuli. Tätä peltipullaa olen leiponut nyt jo vähän ajan sisällä kahdesti, ja sitä tullaan meillä varmaan leipomaan lähes aina, kun pullaa tekee mieli. Niin hyvää se on! Pullasta tulee muhkeaa ja pehmeää. Pullan pehmeys säilyy aika hyvin vielä pakastamisenkin jälkeen. Ja parasta pullassa on tietenkin nuo kreemisilmät, joihin voi vielä halutessaan ripotella pakastimesta marjoja tai jättää pullan marjoitta. Peltipullassa ihanaa on myös sen leipomisen helppous. Ei paljon tarvitse käsiään taikinaan tahria. Ohjeessa käsketään lopuksi vaivaamaan rasva taikinaan käsin, mutta senkin olen tehnyt koneella, koska en ole kovin innokas käsiäni taikinaan upottamaan.

Peltipulla vaniljakreemillä ja marjoilla  
1 uuni pellillinen (n. 40 x 35 cm)
 
Aineet:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1 1/2 rkl kardemummaa
1 1/2-2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
n. 11 1/2 - 12 1/2 dl vehnäjauhoja
125 g juoksevaa rasvaa
 
Päälle lisäksi:
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl maitoa
0,25 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen)
marjoja (esim. pakastemustikoita, -puolukoita)
 
Pinnalle:
1 muna
raesokeria
 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri, suola ja muna. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10 - 15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 11 1/2 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkausosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 10 - 15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. 
 
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45 - 60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.
 
Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon. Vatkaa pari minuuttia vatkaimen keskinopeudella (tai käsin pallovatkaimella). Lisää halutessasi joukkoon vaniljajauhetta korostaaksesi vaniljan makua. 
 
Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja sormilla. Kolot umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi koloon samantien reilusti (iso teelusikallinen) kreemiä. Paina kreemiä kolon kohdalta lusikalla tasaisemmaksi, niin se painuu hieman syvemmälle. Laita halutessasi kreemin päälle hieman mustikoita ja puolukoita. Voitele vielä munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
 
 
Paista 225 asteessa n. 10 - 15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi. 
 


3 kommenttia:

  1. Onpas kätevä ohje! Minä tykkään pullan leipomisesta, mutta tämä hyvä vinkki pikaisempaan versioon. Menee testiin.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaapas varsin näppärältä, en ole koskaan kokeillut, pitääpä testata, hiukan nimittäin pullan leipominen laiskottaa, vaikka menekki olisikin kova.

    VastaaPoista
  3. Näin tehtynä saa nopeasti hyvää, kotona leivottua pullaa. Olen leiponut peltipullaa pähkinä- tai kaurakuorrutuksella ja perusversioina (raesokeri, manteli). Tämä on minusta tosi hyvä idea Suklaapossulta. Tulee varmasti kokeiltua! :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-