tiistai 5. tammikuuta 2016

Nimiäiset


Loppuvuosi meillä sujui juhlien, kun vielä joulun ja uuden vuoden lisäksi vietimme vihdoin tyttäremme nimiäisiä hieman ennen joulua. Tai no, aika pientä kaikki juhlimisemme oli. Nimiäiset olivat hyvin pienimuotoiset, ainoastaan kahvittelutilaisuus kaikkein lähimpien kanssa. Joulu meni nopeasti ohi. Aattona avattiin paketit ja jouluruokia syötiin pari päivää. Uuden vuoden aattoa juhlistettiin tuskin ollenkaan, koska flunssa teki meille kaikille tuloaan.


Nimiäiset järjestettiin vanhempieni luona. Tarjoiluista huolehdimme yhdessä äitini kanssa. Kahvipöydässä oli tietenkin täytekakkua. Nimiäiskakun leivoin itse, ja siitä jo aiemmin teinkin oman postauksensa.


Pikkuleipiä pöydässä oli kolmea sorttia. Leivoin nimiäisiin lusikkaleipiä sekä Wilhelmiinoja. Äiti puolestaan leipoi mokkakakkuja, eli pikkuleipiä, joissa on kahvin makuinen täyte.

Mokkakakut
(n. 55 kpl)

Taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
3 dl perunajauhoja
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kuohukermaa

Täyte:
200 g voita
3 rkl kylmää vahvaa kahvijuomaa
1 dl sokeria

Pinnalle:
tomusokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos kerman kanssa vuorotellen taikinaan. Jäähdytä taikina kylmässä. Kauli taikina n. 3 mm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla kakkuja. Paista 175 asteessa n. 10 min. Jäähdytä kakut ja valmista täyte. Vaahdota voi ja sokeri. Mausta kahvijuomalla. Levitä täytettä ohuesti kahden kakun väliin. Siivilöi mokkakakkujen pinnalle tomusokeria. Jos pakastat mokkakakut, siivilöi tomusokeri vasta pakastimesta oton jälkeen.


Pöydässä oli myös äidin leipoma kahvikakku sekä rusinapitkoa. Itse leivoin jouluksi ja juhlia ajatellen Hermannin ystävyyskakkuja, mutta lopulta pöytään päädyttiin laittamaan vain yksi kahvikakku, koska tarjottavaa oli muutenkin reilusti.


Tarjoilut olivat enemmän makeavoittoisia. Edellisenä päivänä leivoin kuitenkin myös juustosarvia, jotta edes jotain suolaisempaakin pöydässä olisi. Tarkoitus oli tehdä hieman enemmänkin suolaista puolta, mutta tätä nykyä kaikkia suunnitelmia ei vain ole niin helppo toteuttaa vaaditussa aikataulussa.


Toisena suolaisena tarjolla oli jauhelihapasteijoita. Pitkon lisäksi pöytään laitettiin myös leipomaani peltipullaa vaniljakreemillä ja marjoilla. Nimiäisten kahvitarjoilut noudattivat aika perinteistä linjaa, mutta juhliin onkin mukavampi leipoa vanhoilla tutuilla resepteillä, ettei tule mitään yllätyksiä ja paniikkia viime metreillä, jos uudet kokeilut eivät onnistuisikaan.


5 kommenttia:

  1. Kaunis kakku ja hyvältä näyttää muutkin tarjoilut!
    Mokkakakkuja en ole koskaan tehnyt, niin nappaan ohjeen ja joku päivä täytyy tehdä.
    Hyvää loppiaista!

    VastaaPoista
  2. Ihanan perinteinen kahvipöytä. Nuo lusikkaleivät ovat ihan parhaita muistoja lapsuudesta. Onnea vielä pikkuneidille ja koko perheelle :)

    VastaaPoista
  3. Ihanat tarjottavat:) Hyvää loppiaista ja alkanutta vuotta:)

    VastaaPoista
  4. Ihanat tarjoilut, vesi kielellä katselen kuvia :D Noita mokkakakkuja on pakko minunkin tehdä, kuulostaa tosi hyviltä.
    Joskus sitä on joustettava suunnitelmistaan, ei sitä aina vain kykene tai ehdi. Turhaan monesti tulee haalittua lisähommia itselleen, kun helpommallakin voisi päästä. :)

    VastaaPoista
  5. Ihanat tarjottavat teillä oli nimiäisissä!:) Juhliin kannattaakin tehdä tarjottavat hyväksi havatuilla tutuilla resepteillä. Omalle porukalle voi aina kokeilla jotain uuttakin, kun ei ole niin pelkoa siitä miten onnistuu.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-