torstai 17. joulukuuta 2015

Tyrni-juustokakku lasissa


Venyipä postaustauko taas mahdottoman pitkäksi. Jokunen resepti kuvineen olisi kyllä vuoroaan odottamassa, mutta ei vain ole oikein ollut aikaa istua koneella. Kaiken lisäksi tietokonekin oli jonkun aikaa poissa pelistä, kun systeemejä vähän uudistettiin. Nyt sitten pikaisesti palataan itsenäisyyspäivän viettoon, ennen kuin pitää mennä viimeisille iltasyötöille ja laittamaan pikkuneitiä unten maille. Itsenäisyyspäivän aterialta ei nyt blogiin päädy kuin jälkiruoka. Jälkiruoan sain tehtyä hyvissä ajoin valmiiksi ja kuvattua valoisaan aikaan. Muu ruoanlaitto jäikin sen verran myöhäiselle, etten sisällä sähkövaloissa edes alkanut yrittämään annosten kuvaamista. Alkuruokana söimme maukasta salaattia, joka sisälsi muun muassa katkarapuja, keitettyjä kananmunia sekä avokadoa. Pääruoaksi tein perunamuusia sekä paistettua kuhaa beurre blanc -kastikkeen kera. Tuota voi-valkoviinikastiketta meillä tehdään aina silloin tällöin, joten eiköhän sekin vielä jonain päivänä tänne päädy. Jälkiruoaksi tein tyrni-juustokakkua. Juustokakut tein yksittäisiksi annoksiksi laseihin. Lasin sijaan juustokakut voi tehdä myös kannellisiin lasipurkkeihin, jolloin kakut voi ottaa tarvittaessa mukaan. Purkitettu juustokakku on kiva idea vaikka piknikille.

Tyrni-juustokakku lasissa
(4 kpl)

2 dl tyrnimarjoja
2 dl vettä

Pohja:
100 g keksejä

Täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1/2 dl tyrnimehua

Päällinen:
loput tyrnimehusta
1/2 dl sokeria
2 liivatelehteä

Koristeluun:
kermavaahtoa
tyrnimarjoja

Mittaa tyrnimarjat ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä, kunnes marjoista alkaa irtoamaan mehu. Paseeraa seos siivilän läpi, jolloin jäljelle jää tyrnien mehu. Murskaa keksit ja jaa keksimuru neljän lasin pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta seos tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Kiehauta puoli desiä tyrnimehua ja liuota liivatteet siihen. Jäähdytä hetki ja kaada liivateseos ohuena nauhana juusto-kermaseokseen. Jaa juusto-kermaseos laseihin ja laita hyytymään viileään. Kun juusto-kermaseos on hyytynyt, laita päälliseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita loput tyrnimehusta kattilaan sokerin kanssa, ja kiehauta. Keitä, kunnes sokeri sulaa mehuun. Liuota liivatteet mehuun ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Lusikoi tyrni-liivateseos varovasti laseihin, ja laita annokset hyytymään viileään. Koristele annokset lopuksi kermavaahdolla ja tyrnimarjoilla.

2 kommenttia:

  1. Lasiin tehty juustokakkukin on nätti ja tuo vaihtelua tavanomaiseen.:) Tyrni on aina hyvää.

    VastaaPoista
  2. Erittäin maukasta. :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-