maanantai 30. marraskuuta 2015

Päärynä-kaakaokakku


Meillä ei yleensä nimipäiviä sen kummemmin juhlita. Korkeintaan kahvin kanssa saatetaan silloin syödä jotain pientä hyvää. Viime viikolla en omaa nimipäivääni edes meinannut huomata ja jäi silloin leipomatta. Koska mies kuitenkin illalla kyseli kakun perään, leivoin sitten seuraavana päivänä kaakaokakun, jonka sisään kätkin kokonaisia, mausteliemessä keitettyjä päärynöitä. Päärynät keitin liemessä, joka sisälsi sherryä. Sherryn voi kuitenkin halutessaan korvata jollain muullakin vastaavalla alkoholilla tai vaikkapa omenamehulla. Koska kakku onnistui yli odotusten, halusin sen reseptin jakaa täälläkin. Harmi vain, kun taas on se aika vuodesta, kun kuvaamiseen ei tahdo päivänvaloa riittää kuin pienen hetken päivästä. Kaiken lisäksi viime päivät ovat olleet todella synkeitä, jolloin valoisaan aikaankin on ollut aika hämärää. Leipomispäivänä en onnistunut kakusta enää kunnon kuvaa ottamaan, kun paras valo ehti jo hävitä. Leivoin seuraavana päivänä uuden kakun, ja jälleen sama ongelma. En ehtinyt  tarpeeksi valoisaan aikaan kuvaamaan. Eilen leivoin vielä kolmannen kakun heti aamukahvin jälkeen, ja vihdoin sain kakun kuvattua. Tuli sitten muutaman päivän sisällä syötyä samaa kakkua vähän reilumminkin. Tietysti olisi kakun voinut leipomispäivänä jättää koskemattakin, että saisi seuraavana päivänä kuvan, mutta kuka malttaa olla syömättä? Ainakin meille houkutus oli liian suuri, koska kakku oli aika tavalla makuumme. Kakkua syötiin sellaisenaan kahvin kanssa, mutta pieni pallo jäätelöäkin menisi kakkupalan kyljessä, ja kakku käy hyvin myös jälkiruoasta.

Päärynä-kaakaokakku

4 pienehköä päärynää
1 1/2 dl sherryä
1 1/2 dl vettä
1 dl fariinisokeria
1 kanelitanko
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
ripaus kanelia

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruskeaa raakaruokosokeria
3/4 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 kananmuna
200 g maustamatonta jogurttia
100 g voita
n. 1 1/2 dl päärynöiden keitinlientä

Leipävuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Päälle:
tomusokeria

Kuori päärynät. Mittaa kattilaan sherry, vesi ja fariinisokeri. Lisää joukkoon kanelitanko. Kiehauta liemi ja anna sokerin sulaa joukkoon. Lisää kattilaan päärynät, peitä leivinpaperin palalla ja keitä liemen miedosti poreillen 20 - 25 minuuttia. Kääntele päärynöitä välillä, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Voitele ja jauhota leipävuoka. Sekoita toisessa kulhossa taikinan kuivat aineet keskenään. Sulata toisessa kulhossa voi ja sekoita hieman jäähtyneeseen voisulaan jogurtti ja kananmuna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin ja lisää joukkoon vielä päärynöiden keitinlientä sen verran, että taikinasta tulee sopivan notkeaa. Kaada taikina vuokaan. Sekoita esim. lautaselle 1 rkl vehnäjauhoja, 1 rkl kaakaojauhetta sekä kaneli. Nosta päärynät kattilasta ja pyöräytä ne jauhoseoksessa. Painele päärynät vuokaan taikinan joukkoon. Kypsennä kakku uunin alatasolla 175 asteessa n. 1 tunti. Kokeile kypsyyttä päärynättömästä kohdasta tikulla. Jäähdytä kakku ja kumoa se sitten vuoasta. Sihtaa kakun päälle tomusokeria.

4 kommenttia:

  1. Ihana tuo päärynä keskellä kakkua:)

    VastaaPoista
  2. Oletpas kekseliäs! :D Aivan mahtava idea ja todella kaunis kakku!

    VastaaPoista
  3. Kaunis kakku! Ihanasti sopisi joulupöytäänkin kahviherkuksi.

    VastaaPoista
  4. Olin juuri sanomassa samaa kuin Taru tuosta kekseliäisyydestä. Tosi hauska idea ja ihanan näköinen kakku kyllä kaikinpuolin!:) Ja tuo valon puute on kyllä niin turhauttavaa.:( Minulla on jäänyt nyt monta ohjetta laittamatta blogiin ihan siitä syystä, etten ole kerennyt kuvaamaan valoisaan aikaan.:/

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-