lauantai 10. lokakuuta 2015

Sherry-päärynäpiiraat


Sain vanhempieni päärynäpuusta pikkuisia, hieman vielä raakoja päärynöitä. Raa'ahkot päärynät sopivat kypsiä paremmin keitettäväksi mausteliemessä, koska ne pysyvät paremmin koossa. Keitin päärynät kanelilla ja tähtianiksella maustetussa sherryliemessä. Keittämisen jälkeen päärynät saivat maustua liemessä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä keitin liemen kasaan siirapiksi, ja päärynät olisivat sopineet ihan sellaisenaan siirapin kanssa jäätelön kanssa jälkiruoaksi.


Jalostin sherry-päärynöitä kuitenkin vielä vähän lisää, ja leivoin niistä pieniä piiraita. Piiraat valmistuivat nopeasti valmiista voitaikinasta, ja päärynöiden alle sipaisin vaniljatuorejuustoa. Piiraiden tullessa uunista ulos, sivelin päärynät vielä lopuksi sillä liemestä keitetyllä siirapilla. Sherry-päärynäpiiraat olivat niin herkullisia, että miehen mielestä ne päihittivät jopa useimmat kaupan viinerit. Jos piiraita varten ei löydy tarpeeksi pieniä päärynöitä, voi niihin käyttää isompiakin päärynöitä, joista leikkaa piiraiden päälle sopivia siivuja.


Sherry-päärynäpiiraat
(10 kpl)

Sherry-päärynät:
10 raa'ahkoa pientä päärynää
2 dl Valdespino Oloroso Blend Medium -sherryä
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 kanelitanko
2 tähtianista

Lisäksi:
5 voitaikinalevyä
n. 1/2 rs vaniljatuorejuustoa
tomusokeria

Kuori päärynät, mutta jätä varret. Mittaa kattilaan sherry, vesi ja sokeri. Lisää joukkoon kanelitanko ja tähtianikset. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä päärynöitä 10 - 15 minuuttia kypsyydestä riippuen. Nosta kattila liedeltä ja anna päärynöiden jäähtyä. Jätä päärynät liemeen maustumaan seuraavaan päivään ja säilytä viileässä. Ota voitaikinalevyt sulamaan. Leikkaa levyt kahtia niin, että saat jokaisesta levystä kaksi neliötä. Jos haluat piiraista pyöreitä, leikkaa neliöt vielä pyöreällä muotilla. Levitä jokaisen taikinalevyn keskelle n. teelusikallinen vaniljatuorejuustoa. Älä kuitenkaan ihan reunoille asti, jotta taikina pääsee kohoamaan. Nosta päärynät liemestä ja leikkaa varovasti "viuhkoiksi". Nosta päärynät taikinalevyjen päälle ja paista uunissa 225 asteessa n. 15 - 20 minuuttia. Piiraiden kypsyessä poista päärynöiden keitinliemestä kanelitanko ja tähtianikset. Kiehauta liemi ja keitä, kunnes liemi menee kasaan ja muuttuu siirappimaiseksi. Sivele lopuksi uunista otettuihin piiraisiin päärynöiden päälle siirappia ja niiden jäähdyttyä sihtaa päälle tomusokeria.


Valdespino Oloroso Blend Medium -sherry saatu tuotenäytteenä Pernod Ricard Finlandilta

9 kommenttia:

  1. sweet baby Jesus! Noiden on täytynyt olla taivaallisia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veit sanat suustani!! Minustakin näyttävät ihan taivaallisilta!!! ♥

      Poista
    2. Linkitän nämä omaan, huomenna julkaistavaan sherryjuttuunkin <3

      Poista
  2. Upeat piirakat,takuulla hyviä:)

    VastaaPoista
  3. Tosi kauniita pikkuisia piiraita.:) Näitä kehtaisi tarjota ihan missä vain!

    VastaaPoista
  4. Onpas kauniita! Näitä voisi tehdä varmasti ihan itsekin tehtyyn murotaikinapohjaan kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Oh my mikä herkku! Tämä ei voi todellakaan olla muuta kuin hyvää!

    VastaaPoista
  6. Ei ole kyllä hetkeen tullu nähtyä näin kaunista herkkua, mutta täytyy makujenkin olla kyllä kohdillaan. iso NAM! <3

    VastaaPoista
  7. onpa ihanan näköisiä herkkupaloja,voin kuvitella miten hyvältä maistuu tumman kahvin kera :P

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-