torstai 17. syyskuuta 2015

Kerroskiisseli (tyrni- ja maitokiisseli)


Ei ole helppoa yhdistää vauva-arkea ja blogiharrastusta. Ainakaan vielä tällä hetkellä. 4-viikkoisen neidin kanssa on niin täystyöllistetty, että ruokapuolella on menty siitä, missä aita on matalin, ja päivän ruoat ovat sarjaa "vartissa valmista". Ja kun sen nopean pöperön saa pöytään, ei enää meinaa olla aikaa sen syömiseen. Eli täällä blogissa hidas päivitystahti säilynee vielä jonkin aikaa, koska kunnollisen ruoan valmistamisen lisäksi pitäisi annokset ehtiä sitten vielä kuvaamaankin, kuvat käsittelemään, ja kirjoittamaan postaus. Ei oikein onnistu vielä ei. Ylimääräinen aika on kortilla, ja kaikki omat tarpeet koitetaan hoitaa jossain sivussa lennossa, tai sitten jätetään hoitamatta.

Tänään sen verran sain omaa aikaa, että ehdein nippa nappa keittelemään kahdet kiisselit. Toisen tyrnimarjoista, toisen maidosta, ja yhdistin kiisselit kerroskiisseliksi. Pehmeähkö maitokiisseli sopii hyvin tasapainottamaan hapokasta tyrnikiisseliä. Maitokiisselin suurustin maissitärkkelysjauhoilla, tyrnikiisselin puolestaan perunajauhoilla. Kiisseleissä voi toki käyttää pelkästään jompaa kumpaa jauhoa, mutta maissitärkkelysjauho sopii paremmin maitopohjaisten kiisseleiden suurustamiseen, ja perunajauho taas mehupohjaisiin kiisseleihin. Maissitärkkelysjauho antaa maitopohjaisille kiisseleille paremman koostumuksen kuin perunajauho.

Kerroskiisseli (tyrni- ja maitokiisseli)
(4 annosta)

Maitokiisseli:
5 dl täysmaitoa
2 rkl sokeria
1/2 dl maissitärkkelysjauhoa
2 tl vaniljasokeria

Tyrnikiisseli:
2 dl tyrnimarjoja
5 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl kylmää vettä

Valmista ensin maitokiisseli. Mittaa kattilaan maito ja sokeri, ja sekoita joukkoon maissitärkkelysjauho. Kiehauta koko ajan hiljaa sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Jaa kiisseli annosmaljoihin jäähtymään. Valmista tyrnikiisseli. Mittaa kattilaan tyrnimarjat ja vesi. Kiehauta ja keitä muutaman minuutin ajan. Paseeraa seos siivilän läpi ja kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri ja kiehauta. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja kaada seos kiehuvaan tyrnimehuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jaa tyrnikiisseli tarjoiluastioihin maitokiisselin päälle. Jäähdytä ja tarjoile kylmänä.

19 kommenttia:

  1. Pikkuinen vauveli ei jätäkään äidillle aikaa ainakaan alussa. .Kiva että ehdit kuitenkin postata täällä,herkullisen näköistä:)=

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkaisen pääsi yllättämään, kuinka sitovaa hommaa tuo on. Ei vuorokaudessa paljonkaan jää aikaa mihinkään muuhun. Mutta nopeasti tämäkin aika ohi menee, joten nautitaan joka hetkestä.:) Jospa näitä postauksiakin saisi silloin tällöin tehtyä, ja jos ei saa, ei voi mitään.:) Kiisseli oli hyvää.:)

      Poista
  2. Ihana piristyskuva tähän synkeään päivään! Kerroskiisselit on tosi hyviä, tyrni ja maitokiisseli kuulostaa kyllä aikas herkulta yhdessä. :)

    Jotenkin hämärästi muistan kanssa ajat kun ruokaa sai alettua tekemään siinä kasin jälkeen illalla aina siihen saakka kun taas kutsuttiin ja ei muuta kuin paistinpannut sivuun ja jatkamaan myöhemmin..
    Toivottavasti kohta hieman hellittää täystyöllistys teillä ja viihdytään hetki omissakin oloissa leluja ihmettelemässä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väriä ja vitamiineja synkeään syyspäivään. Niitä nyt tarvitaan.:) Tosi hyvää on maitokiisseli jonkun mehukiisselin kanssa. Voisi useamminkin tehdä.:)

      Ei ole enää ruoka valmista säännöllisesti samaan aikaan. Vauvan rytmillä mennään ja ruokaa tehdään sitten kun sopiva tilaisuus vain tulee. Toivotaan, että kohta viihtyisi pitempiä aikoja muuallakin kuin sylissä.:)

      Poista
  3. Voi, kiitos tästä bloggauksesta! Olen odottanut päivittäin viestiä, että siellä on kaikki hyvin- ja sille kuulostaa ;D
    T. SeijaH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki on hyvin. Mitä nyt äiti on vähän väsynyt rikkonaisista öistä.;) Eiköhän tämä silti kestetä, kun ei tämä lopun ikää tällaista ole.:)

      Poista
  4. Olipas ajankohtainen postaus. Siis käyttökohde tyrnille ;) Voimia tuoreelle äidille. Kyllä se sieltä helpottaa, vaikka nyt voimat ovatkin koetuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnit ovat nyt parhaimmillaan.:) Kiitos, voimia tarvitaan. Onneksi jossain vaiheessa alkaa vielä helpottamaan.:)

      Poista
  5. Tsemppiä vauva-arjen alkumetreille! Pian se pikkuinen jo auttelee sua innokkaasti keittiöpuuhissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Sitten postauksia alkaakin tulla urakalla, kun on pikkuapulainen keittiössä.:)

      Poista
  6. Olikos tämä teidän ensimmäinen lapsi? Itselläni on yksi lapsi ja muistan sen tunteen vauva-aikana kun tuntui ettei ehdi syödäkään. Mutta kun se vauva oli siinä hetken ollut, niin huomasi, että ehtiikin. Se sitovuus yllätti minutkin, vaikka lähipiirissä oli lapsiperheitä ja vauvaa oli vuosia yritetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen vihdoin ja viimein.:) Aluksi oli juuri tuollaista, että tuntui, ettei ehdi yhtään mitään tekemään. Ei syömään, juomaan, käymään vessassa ym. Nyt pikkuhiljaa alkaa vähän aikaa jäämään muullekin, ja sitä aikaa on pakko välillä ottaakin. Ei ihan syömättäkään voi olla.;) Yllätyksenä tuo sitovuus tuli, vaikka tietäähän sen, että työtä vauvassa riittää. Ei sitä vain täysin käsitä, ennen kuin sen itse kokee.

      Poista
  7. Totta tuo,että nyt kannattaa nauttia,aika kuluu kuitenkin nopeaan.Jos lapsen tahtisesti mennään saattaa hyvinkin olla,että syöttökertoja on alkuun tiheään eikä siinä tosiaan kovin monimutkaisia,aikaa vieviä aterioita kerkiä.Kuitenkin pitää muistaa itsekkin syödä ja levätä,kun siihen tulee tilaisuus.Kantoliina on hyvä apu jos vauva viihtyy kovin sylissä,silloin pystyy hoitamaan kotiaskareitakin.Ihanaa aikaa ❤ nauttikaa täysin siemauksin,pikkuinen kun kasvaa ja viihtyy jo hieman itsekseenkin,aikaa on muille asioillekkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautitaan joka hetkestä, vaikka voimille käykin.:) Lapsen tahtisesti meillä mennään, ja syöttöjä on tosi tiheään ja melkoisen pitkiäkin syöttöjä. Ei ainakaan mitään monen sortin gourmetaterioita ehdi tekemään.;) Mutta pääasia, että edes jonkun lämpimän aterian saa päivässä aikaiseksi. Harmi, kun itse ei osaa päivällä levätä silloin kun saisi. Uni ei tule ja tekemättömät työt huutaa silloin perään.;) Kantoliinaa pitää harkita, koska kovasti viihtyy sylissä.:)

      Poista
  8. mitenkäs koira on suhtautunut tulokkaaseen ?:)

    VastaaPoista
  9. Ihanan näköistä!:) Tyrni on kyllä hyvää. Meillä ei omia pensaita ole, mutta toisinaan on saatu marjoja tädiltäni. Maitopohjaista kiisseliä en ole tehnyt aikoihin. Tällaista kerroskiisseliä pitää kyllä kokeilla!:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-