tiistai 9. kesäkuuta 2015

Porsaan ribsit


Vasta viime kesänä innostuimme grillaamaan porsaan ribsejä eli kylkiluita, mutta sen jälkeen ne ovatkin kuuluneet meillä vakiogrillattaviin. Kylkiluiden grillaamisessa toiset suosivat esikypsentämistä, toiset taas grillaavat ribsejä ilman esikypsennystä pitkään ja hartaasti. Itse en jaksa, enkä ehdikään, niin pitkiä aikoja viettämään grillin äärellä, joten esikypsennän ribsit aina valmiiksi. Esikypsentämisen voi tehdä joko keittämällä tai uunissa. Itse käytän uunia, koska uunissa ribsit saavat kypsyä kaikessa rauhassa ilman sen kummempaa vahtimista. Esikypsennettyjen ribsien grillaamisessa ei sitten enää paljon aikaa menekään. Ribsit sivellään jollain hyvällä kastikkeella ja grillataan vain väriä pintaan. Esikypsennetyt porsaan ribsit ovat takuuvarmasti mureita ja luut irtoavat lihasta melkein itsestään.

Viime viikonloppuna meillä taas grillattiin ribsejä. Pintamaustoin ja esikypsensin ribsit hitaasti uunissa miedolla lämmöllä grillausta edeltävänä päivänä. Seuraavana päivänä ribsit sitten grillattiin ja tällä kertaa pintaan siveltiin kaupasta ostettua valmista bbq-kastiketta. Kaupastakin löytyy hyviä kastikkeita, joten joskus aina voi hieman oikaistakin, jos aikaa tai intoa oman kastikkeen keittelemiseen ei ole. Viimeistään juhannukseksi pitääkin taas hakea kylkiluita grillattavaksi, ja ehkä vaihteeksi kehitellä joku omakin soosi niille.

Porsaan ribsit

n. 1 kg porsaan ribsejä eli kylkiluita

Mausteseos:
1/4 dl ruskeaa raakaruokosokeria
1 tl savusuolaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl jauhettua mustapippuria

Lisäksi:
Hunt's Honey Hickory BBQ Saucea tai jotain muuta hyvää grillauskastiketta

Poista ribsien alapinnalta luiselta puolelta mahdolliset kalvot. Sekoita mausteet keskenään morttelissa ja hiero mausteseos ribsien pintaan. Laita ribsit uunivuokaan. Anna ribsien maustua ja lämmetä huoneenlämmössä n. 1 tunti ennen uuniin laittoa. Kuumenna uuni 125 asteeseen ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä ribsejä n. 2 1/2 - 3 tuntia, kunnes liha on mureaa ja kypsää. Poista ribsit vuoasta ja leikkaa annospaloiksi. Sivele ribsejä grillauskastikkeella ja grillaa grillissä, kunnes ribsit saavat väriä pintaan. Huom! Ribsit voi myös esikypsentää valmiiksi jo grillausta edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa grillaukseen saakka.


2 kommenttia:

  1. Namnamnam! Mekin yleensä nyherretään kaikki itse, mutta bbq-kastikkeiden kanssa ollaan oltu laiskoja ja ostettu valmiita. Pitäisikin tosiaan juhannukseksi kehitellä pitkästä aikaa jokin oma soossi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enimmäkseen kaikki tulee tehtyä itse, mutta joskus laiskotuttaa tai on kiire. Onneksi hyviä valmistuotteitakin löytyy.:) Eipä silti noita omiakaan sooseja kovin kauaa tee. Juhannukseksi olisi joku soosi suunnitteilla, mutta valmistakin vielä on jäljellä siltä varalta, että laiskuus iskeekin.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-