lauantai 2. toukokuuta 2015

Vappupäivän piknik laavulla


Suuntasimme taas tänäkin vuonna viime vuoden tapaan vappupäivän piknikille omalle, pienelle hirsilaavullemme. Tästä taitaa alkaa muodostua meille perinne vapun viettoon. Mikäpä siinä, oman metsän suojassa, luonnon helmassa on mukava viettää aikaa kaikessa rauhassa eväistä nauttien. Voittaa mennen tullen vappuhulinat ihmispaljoudessa. Tällä kertaa piknikillä sentään tarkeni hyvin, vaikkei aurinko täydeltä terältä porottanutkaan. Viime vuonna piknikin loppupuolella oltiin jo ihan jäässä runsaasta vaatetuksesta huolimatta.


Piknikin suolaisina purtavina meillä oli valkosipulista perunasalaattia, hunajaista Sriracha-kanaa, sekä club sandwicheja.


Jälkiruokapuoli koostui lähinnä kevyistä ja terveellisistä herkuista, eli mansikoista, vesimelonista ja viinirypäleistä. Donitsimuffineitakin tuli otettua mukaan.


Vappujuomina oli tietenkin vähän kuplivaa ja kuohuvaa.


Koska Sriracha-kanat olivat mausteisia, tein perunasalaatista aika miedon ja lempeän makuista. Vaikka valkosipulia tulikin salaattiin runsaasti, ei maku silti ollut voimakas, koska kypsensin valkosipulin kynnet ensin uunissa. Näin valkosipulin maku oli miellyttävän pehmeää. Creme Fraichesta ja maustamattomasta jogurtista syntyi salaatille raikas kastike.

Valkosipulinen perunasalaatti

n. 1 kg perunoita (kiinteä lajike)
200 g Creme Fraichea
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
10 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
maun mukaan suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia

Pese ja kuori perunat, höyrytä napakan kypsiksi. Jäähdytä. Kuori valkosipulin kynnet ja laita ne foliokääreeseen yhdessä oliiviöljyn kanssa. Kypsennä valkosipulin kynsiä uunissa 200 asteessa n. 20 - 30 min., kunnes kynnet on pehmeitä. Leikkaa jäähtyneet perunat pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulin kynnet haarukalla muusiksi ja sekoita joukkoon Creme Fraiche ja maustamaton jogurtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike ja perunakuutiot keskenään ja hienonna joukkoon tuoretta ruohosipulia.


Piknikille valmistin myös kanaa. Minulla oli paketti broilerin pieniä, maustamattomia koipi- ja reisipaloja, eli koipireisipalat oli pakkauksessa erilleen leikattuina. Ennen uuniin laittoa sivelin palat voi-mausteseoksella, ja lihan ollessa kypsää sivelin palat uudelleen hunajaisella Srirachalla maustetulla kastikkeella.  Sen jälkeen kanat menivät vielä hetkeksi uuniin ottamaan väriä pintaan. Kanoista tuli maukkaita ja meheviä. Ei liian tulisia, vaan juuri sopivan makean mausteisia.

Sriracha-kanat

n. 1 kg broilerin maustamattomia koipi- ja reisipaloja
3 rkl voita
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä

Sriracha-kastike:
5 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl Sriracha-kastiketta
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl soijakastiketta
1/2 sitruunan mehu

Ota broilerit huoneenlämpöön n. 1/2 tuntia ennen valmistamista. Sulata 3 ruokalusikallista voita ja sekoita siihen valkosipulijauhe, suola ja mustapippuri. Sivele voi-mausteseos broileripalojen pinnoille kauttaaltaan. Kypsennä paloja uunissa 200 asteessa n. 40 min., kunnes liha on kypsää. Sulata kattilassa 5 ruokalusikallista voita ja sekoita joukkoon vehnäjauhot.  Lisää joukkoon Sriracha, hunaja, soijakastike sekä sitruunamehu. Ota broilerit uunista ja sivele kastiketta joka puolelle paloihin. Laita broilerit vielä uuniin n. 10 - 15 minuutiksi, kunnes palat saavat väriä ja hyvää pintaa. Ota broilerit uunista, ja jos kastiketta vielä jäi, kaada se palojen päälle.


Kerrosleipiä tein mukaan evääksi Vege! -keittokirjan ohjeella. Täytteet olivat kasvispitoiset, mutta ei niihin mitään lihaa kaivannutkaan. Meheviä olivat ja makukin kohdillaan. Ostamani avokadot eivät ehtineet vappupäiväksi sopivasti kypsyä, joten korvasin ne sitten kurkulla. Leipien voiteluun käytin chilimajoneesia.

Club sandwich

8 viipaletta vuokaleipää
6 rkl chilimajoneesia, tuorejuustoa tai hummusta
2 avokadoa pituussuuntaan viipaloituna
2 kypsää tomaattia viipaleina
1 tuore tai paahdettu paprika
salaatinlehtiä
4 viipaletta pitkään kypsytettyä emmentalia tai cheddaria
1 punasipuli ohuina renkaina
tuoreita yrttejä ja/tai kevätsipulia
mustapippuria myllystä

Paahda leivät ja voitele ne chilimajoneesilla, tuorejuustolla tai hummuksella. Kuori ja viipaloi avokado. Viipaloi tomaatti, sipuli ja paprika. Kokoa täytteet leivälle ja laita toinen leipäviipale kanneksi päälle.


Juuri vapun alla näimme mainoksen, että Black Toweria löytyy nyt myös kuplivana roseena. Pitihän sitä sitten pullo hakea, koska muutkin Black Tower -viinit ovat olleet ihan kohtuullisia omassa hintaluokassaan. Tuoreissa mansikoissa piti vielä tyytyä espanjalaisiin. Kaupassa niiden tuoksu oli niin houkutteleva, ettei ohikaan voinut ostamatta kävellä.


Alkossa osui silmiin myös täysin alkoholiton kuohuviini Bella Ella Peach Zero. Koska hintakaan ei päätä huimannut, ostimme kokeeksi pullon. Ensimmäiseksi pulloa avatessa tuntui hyvä persikan tuoksu. Juoma oli oikein hyvää, ja se päihitti maullaan Black Tower Pink Bubblyn. Tässä onkin hyvä alkoholiton vaihtoehto esimerkiksi juhlien alkumaljaksi iänikuisen Pommacin sijaan. Hintaa pullolla on siis 4,99 €, eli aika kohtuuhintainen myös juhlabudjettiin.


16 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttivät vappuherkut! :)

    VastaaPoista
  2. Herkullinen vappu kertakaikkiaan <3 Täällä syötiin myös clubeja ja ne kyllä maistuu aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Clubeja söisi useamminkin, jos vain joku viitsisi tehdä.:)

      Poista
  3. Näyttää kyllä taas kaikki niin hyvältä, ihan hirveä nälkähän tässä taas iski kuvia katsellessa!;) Näistä menee kokeiluun ainakin tuo ihanan kuuloinen valkosipulinen perunasalaatti sekä sriracha-kanat. Meillä on nykyään aina srirachaa, ollaan niin tykästytty siihen... Tuo persikkainen kuohuviini olisi justiinsa minulle sopiva juhlajuoma, kiitos vinkistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Sriracha -kastike on hyvää, ja riittoisaakin. Kivan makuisia kanoja tuli. Piti ohjeeseen lisätäkin, että jos käyttää erilaisia kanoja kuin mitä minulla oli, niin kypsennys pakkauksen ohjeen mukaan. Ja sitten vielä lopuksi se värin otto pintaan.;) Tosi hyvää oli persikkainen kuohuviini. Kiva, että alkoholittomiakin vaihtoehtoja löytyy.:)

      Poista
  4. Ihanasti suolaista ja makeaa sulassa sovussa ja ah mansikoita. Kauniin näköistä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sitä piknikillä pitää olla, suolaista ja makeaa. Niitä sitten vuorotellen ja hetken päästä iskeekin ähky.:D

      Poista
  5. Ei ole enää kaukana neljän tähden illallisesta tämä teidän pikku "piknik" :)). Niiiin on herkulliset eväät että!

    VastaaPoista
  6. No onpa kyllä mukavan näköstä ollu teijän Vapun juhulinta, ei ois kyllä itelläkkää tullu mielen viereenkää lähtiä johonki ihimispalijoutee <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällainen juhlinta on meidän mieleen. Rauhallista menoa, ei sitä tässä iässä jaksa riekkua.;D

      Poista
  7. On teillä ollut ihana piknik 😊

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-