lauantai 18. huhtikuuta 2015

Parsapiiras


Viikonloppuna halusimme herkutella taas parsalla, mutta kaupoista ei vain millään tahtonut sitä löytyä. Vaikka parsasesonki on kuumimmillaan, kauppojen hyllyt olivat joko tyhjänä tai sitten myynnissä oli niin huonolaatuista parsaa, ettei sitä olisi kelpuuttanut edes ilmaiseksi. Kahden paikkakunnan ruokakaupat kävimme läpi, ja vihdoin viimeisessä kaupassa tärppäsi. Sielläkin enää vain kolme nippua myynnissä, ja niistä yksi ainoa kelvollinen. No, parsaa kuitenkin saatiin, eikä jääty ilman. Toivottavasti parsatilanne kaupoissa vielä paranee, ettei sesonki lopu ennen kuin kunnolla on päästy vauhtiinkaan.


Tällä kertaa parsa innosti leipomaan piiraan, joka maistuu niin väli- kuin iltapalanakin. Piiras on mainio tarjottava myös keväisellä brunssilla. Piiraan tekeminen oli aika nopeaa ja vaivatonta, koska käytin pohjana valmista lehtitaikinalevyä. Sitruuna ja parsa sopivat loistavasti yhteen, joten tämäkin piiras maistuu parsan ohella myös raikkaasti sitruunalle. Jos piiraalle haluaa lisää ruokaisuutta ja makua, voisi valmiin piirakan päälle lisätä vaikka uunista pois oton jälkeen ilmakuivattua kinkkua tai kylmäsavulohen siivuja. Lehtevä parsapiiras on maukas silti ihan sellaisenaankin.


Parsapiiraan juomapariksi sopi hyvin argentiinalainen El Condor Torrontés Chardonnay, jonka maussa on omenaa, päärynää ja raikkaita sitrushedelmiä. Tämä Reilun kaupan viini on tuotettu luomuna. Parsaruokien lisäksi viini sopii pienen suolaisen, raikkaiden salaattien ja kevyempien kalojen ja merenelävien kuten kuhan, siian tai rapujen kanssa. Hedelmäinen viini toimii myös kanaruokien kanssa. El Condor Torrontés Chardonnayssa on myös hyvä hinta-laatusuhde. Alkon suositushinta viinille on 9,38 €/0,75 l.


Parsapiiras

600 g iso lehtitaikinalevy
450 g vihreää parsaa
200 g creme fraichea
1 sitruunan raastettu kuori
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
3 kananmunaa

Voiteluun:
1 kananmuna

Viimeistelyyn:
sitruunamehua

Poista parsoista kovat kannat ja kuori tarvittaessa paksummat parsat. Kiehauta kattilassa vesi ja mausta suolalla. Keitä parsoja n. 2 - 3 minuuttia ja nostele parsat valumaan vaikka talouspaperin päälle. Kaulitse sulanut lehtitaikinalevy isommaksi ja ohuemmaksi niin, että parsat mahtuvat levylle riviin ja reunoille jää vielä tilaa. Voitele taikinalevystä noin parin sentin leveydeltä reunat kananmunalla ja pistele levyn keskus haarukalla. Esikypsennä pohjaa uunin keskitasossa 200 asteessa 10 minuuttia. Sekoita sitruunan kuoriraaste creme fraichen joukkoon. Ota pohja uunista ja levitä creme fraiche pohjalle. Lado parsat riviin creme fraichen päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja mustapippuria. Riko parsojen päälle kananmunat ja jatka piiraan kypsentämistä vielä n. 25 minuuttia. Ota piiras uunista ja puserra päälle vielä hieman sitruunamehua.

Viini saatu tuotenäytteenä Norex Spirits Oy:ltä. Kirjoituksesta ei ole maksettu rahallista palkkiota.

12 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen oloinen piirakka ja ihanan helppo! Kauniskin kuin mikä :) Mäkin tein tänään parsasta piirakan jonka ohjeen löysin Kotilieden yhdestä kirjasta. Hyvää ohje oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Piiras oli hyvää ja todellakin tosi helppo tehdä. Aina ei tarvitse taikinaa myöten tehdä itse, vaan joskus voi käyttää valmistaikinoitakin.:)

      Poista
  2. Parsa on ihanaa ja kaunis piirakkahan niistä tuli!
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
  3. Onpa hyvän näkönen piirakka.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen! Olikohan se Instagramissa kun joku kehui tätä aivan taulun näköiseksi ja onhan se, vau! Hypistelin kanssa parsanippua kaupassa mutta jätin ostamatta kun tiesin etten ehtisi kokkailemaan kummosempia.. Jospa ensi viikonloppuna sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Instagramissa joku sanoi piiraan näyttävän taululta, jossa koivumetsän takaa paistaa kolme aurinkoa. Kyllähän tuo kuvassa vähän näyttääkin joltain vesiväri-/akvarellityöltä.;) Parsaa ei kannatakaan kovin moneksi päiväksi ostaa jääkaappiin vartoilemaan. Mitä tuoreempaa sen parempaa.:)

      Poista
  5. Kaunis.:) Tykkään tällaisista piirakoista joihin on yhdistetty parsa ja kananmuna. Tein sillä yhdistelmällä pizzaa yhtenä vappuna. Voisin kyllä tehdä tällaisen vanhemmilleni vappuviemisiksi.:)

    Myydäänkö tuollaisia isompia voitaikinalevyjä ihan tavallisissa ruokakaupoissa? En ole ikinä huomannut etsiä, ja olen tehnyt isojakin piiraita niistä pienistä torttulevyistä, joka on vähän haastavaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Parsa sopii kananmunan kanssa hyvin yhteen. Kaikkein parasta tämä on lämpimänä, mutta menee kyllä kylmänäkin.:) Ihan tavallisesta ruokakaupasta ostin Myllyn Parhaan iso lehtitaikinalevyn. Se on kätevä tällaisissa piirakoissa. Pieniä torttulevyjä on hankala yhdistää.

      Poista
  6. Oi ihanan näköinen piiras,kehtaisi tarjoilla vieraillekkin,olisi oikein näyttävä ja kuitenkin helppo,nopeakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällä reseptillä saa kyllä helposti ja nopeasti näyttävää tarjottavaa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-